Τα μεγάλα malls που έμειναν στα… χαρτιά

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα μεγάλα malls που έμειναν στα… χαρτιά

Την προηγούμενη δεκαετία, σε καλύτερες εποχές πριν από την κρίση, μεγάλοι εγχώριοι και διεθνείς όμιλοι real estate ανακοίνωναν μεγάλα έργα για τεράστια εμπορικά κέντρα στην Αττική. Τα περισσότερα από αυτά θα άλλαζαν τον εμπορικό χάρτη της πρωτεύουσας, αλλά τελικά κόλλησαν στην γραφειοκρατία, στα δικαστήρια η απλά «πάγωσαν» λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Αυτά είναι τα πιο σημαντικά έργα εμπορικών κέντρων που έμειναν στα… χαρτιά

Stardome- Γαλάτσι

Οι εταιρείες Ακροπόλ Χαραγκιώνης και η πορτογαλική Sonae Sierra ανέλαβαν τον Ιούλιο του 2006, με ποσοστά συμμετοχής 50%–50% και κατόπιν διαγωνισμού, την 40ετή παραχώρησή του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου από την εταιρία Ολυμπιακά Ακίνητα. Το έργο αφορούσε στη μετατροπή του κλειστού Ολυμπιακού Γυμναστηρίου του Γαλατσίου σε Κέντρο Αθλητικών, Ψυχαγωγικών και Εμπορικών χρήσεων. Το έργο θα στέγαζε καταστήματα λιανικής, καταστήματα μεγάλων αλυσίδων, εστιατόρια – café, χώρους αναψυχής και διασκέδασης. Μετά από οχτώ χρόνια μελετών και λοιπών διαδικασιών για την ανάπτυξη του Stardome, το έργο αναβλήθηκε λόγω προβλημάτων της πολιτείας που δεν μπορούσε να βγάλει τις απαραίτητες άδειες και κοινοπραξία διεκδικεί από το Δημόσιο αποζημιώσεις από τα ενοίκια που κατέβαλε.

Piraeus Plaza – Πειραιώς

Μια ιστορία που κράτησε 16 χρόνια έληξε άδοξα τον προηγούμενο μήνα όπου η ισραηλινή Plaza Centers ανακοίνωσε την υπογραφή προσυμφώνου για την πώληση, έναντι 4,7 εκατ. ευρώ, του ακινήτου που απέκτησε το 1999 και φιλοξενούσε κατά το παρελθόν το εργοστάσιο της εταιρείας ΒΙΣ. Το έργο, συνολικού ύψους περί τα 50 εκατ. ευρώ, περιελάμβανε τη δημιουργία εμπορικού- ψυχαγωγικού κέντρου συνολικής επιφάνειας 38.000 τ.μ. σε έκταση 15 στρεμμάτων επί της οδού Πειραιώς με 700 θέσεις στάθμευσης, πάνω από 120 καταστήματα, πολυκινηματογράφο, πολυκατάστημα, χώρους εστίασης κ.τ.λ. Εν τέλει τα προβλήματα με την αρχαιολογική υπηρεσία και τις χρήσεις γης αλλά και τα οικονομικά προβλήματα που εμφανίστηκαν στην ισραηλινή εταιρεία οδήγησαν στην οριστική ακύρωση του έργου.

Aegean Park – Πειραιάς

Άλλο ένα έργο της κοινοπραξία Ακροπόλ Χαραγκιώνη και Sonae Sierra που κόλλησε στην γραφειοκρατία αλλά και την άρνηση του Δήμου Πειραιά. Ο λόγος για την αξιοποίηση του ακινήτου 45 στρεμμάτων στην περιοχή της παλιάς βιομηχανικής ζώνης του Φαλήρου, στο πρώην ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ, δίπλα στο σημερινό Γήπεδο Καραϊσκάκη. Σύμφωνα με την τελευταία πρόταση υλοποίησης, μετά την ολοκλήρωση του το έργο θα περιελάμβανε εμπορικά καταστήματα και χώρους ψυχαγωγίας, μία έκταση 20.000 τμ. θα για ελεύθερη χρήση στο κοινό. Η έκταση αυτή θα περιελάμβανε πάρκο, ακάλυπτους χώρους, πεζόδρομους, φωτισμό κλπ. Η επένδυση θα έφτανε το ύψος των 300 εκατ. ευρώ. Η κοινοπραξία ακόμα περιμένει τις απαραίτητες άδειες.

Βοτανικός

Το έργο αυτό αποτέλεσε και την αφορμή της πτώσης του μεγάλου real estate developer Μπάμπη Βωβού και της άλλοτε κυρίαρχης Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική. Κομμάτι της Διπλής Ανάπλασης της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού που περιελάμβανε τη δημιουργία του εμπορικού κέντρου και του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού. Το έργο κόλλησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η εταιρεία πτώχευσε και το μισοτελειωμένο εμπορικό κέντρο πέρασε στις τράπεζες, χωρίς να υπάρχει κάποιο ορατό σχέδιο για την αξιοποίηση του.

Academy Gardens – Ακαδημία Πλάτωνος

Στα χαρτιά μέχρι… νεοτέρας παραμένει και το εμπορικό κέντρο Academy Gardens στο πρώην εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη που βρίσκεται στα σκαριά από το 2007. Το έργο που αναπτύσσεται από την Artume, θυγατρική του fund MGPA, της BlackRock προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ παραμένει κολλημένο εδώ και εννέα χρόνια. Φαίνεται πάντως ότι με πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ ξεπλόκαρε την κατασκευή και πλέον αναμένεται το σχετικό προεδρικό διάταγμα για να προχωρήσει το έργο, θα πρέπει βέβαια να δώσει την συγκατάθεση του και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider