Δεν «κουνιέται φύλλο» στην οικοδομή

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δεν «κουνιέται φύλλο» στην οικοδομή

Σε βαθιά «κατάψυξη» έχει μπει για τα καλά η οικοδομή στην Ελλάδα. Τα εργοτάξια που δουλεύουν είναι ελάχιστα και όσες εργασίες γίνονται αφορούν ανακαινίσεις επεκτάσεις υφιστάμενων κτηρίων, δηλαδή εργασίες μικρής κλίμακας και… μερεμέτια.

Για το «απόλυτο μηδέν» στην οικοδομή κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Κτηρίων Ελλάδος κ. Δημήτρης Καψιμάλης. «Με τον ΕΝΦΙΑ και την υπερφορολόγηση κανείς δεν είναι διατεθειμένος να χτίσει κάποιο σπίτι», σημειώνει στο insider.gr προσθέτοντας ότι ένα εκατομμύριο εργατοτεχνίτες είναι χωρίς δουλειά.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι για άλλη μια φορά αποκαρδιωτικά: Η οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε νέα μεγάλη πτώση το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ ακόμη σημαντικότερη ήταν η υποχώρηση τον Ιούνιο όπου οι οικοδομικές άδειες μειώθηκαν κατά σχεδόν ένα τρίτο.

Ειδικότερα, τον Ιούνιο οι οικοδομικές άδειες μειώθηκαν σε αριθμό κατά 21,7% στην επιφάνεια κατά 15,3% και στον όγκο κατά 22,7%. Στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου η συνολική οικοδομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε κατά 17,2% στον αριθμό των αδειών, κατά 20,8% στην επιφάνεια και κατά 21,5% στον όγκο.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, και συγκεκριμένα το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου, ολοκληρώθηκαν μόλις 2.751 νέες κατοικίες πανελλαδικά. Μέσα σε 12 μήνες (Ιούλιος 2015 – Ιούνιος 2016) εκδόθηκαν μόνο 12.077 οικοδομικές άδειες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην «βασίλισσα της οικοδομής» την Αττική τον Ιούνιο εκδόθηκαν μόλις 209 οικοδομικές άδειες και στο εξάμηνο μόλις 2.154 οικοδομικές άδειες, σημειώνοντας πτώση 19,4% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2015. Τον Ιούνιο στην Κεντρική Μακεδονία εκδόθηκαν 172 οικοδομικές άδειες, στην Κρήτη μόλις 71 άδειες και στη Πελοπόννησο 130 άδειες.

Και αυτή η πτώση έρχεται να προστεθεί στην ατελείωτη κατηφόρα των τελευταίων ετών, καθώς φέτος συμπληρώνεται μια οκταετία δραματικής πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία όπως σημειώνουν οι ειδικοί με βεβαιότητα θα συμπληρώσει την δεκαετία. Κατά την περίοδο 2008-2015, ο όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας έχει υποχωρήσει κατά 83,1% από τα 64.780 χιλιάδες κυβικά μέτρα, σε μόλις 10.971,8 χιλιάδες κυβικά μέτρα το 2015.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider