Επενδυτικό στοίχημα για τις εισηγμένες το Λονδίνο

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδυτικό στοίχημα για τις εισηγμένες το Λονδίνο

Για το Λονδίνο ετοιμάζονται οι ελληνικές εισηγμένες που θα συμμετάσχουν στο 11ο Ετήσιο Roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Στην εκδήλωση που διοργανώνει στη βρετανική πρωτεύουσα στις 20-22 Σεπτεμβρίου ο όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών οι ελληνικές τράπεζες (Alpha, Eurobank, Eθνική και Πειραιώς) αλλά και μερικές από τις μεγαλύτερες ελληνικές εισηγμένες (Aegean, Folli Follie, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος κ.α.) θα παρουσιάσουν τα οικονομικά τους στοιχεία και τα επιχειρηματικά τους σχέδια στους ξένους επενδυτές και αναλυτές. Στόχος, βέβαια, είναι το κλείσιμο συμφωνιών και η προσέλκυση νέων επενδύσεων στην Ελλάδα σε μια περίοδο που το ξένο ενδιαφέρον για το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει υποτονικό και ο Γενικός Δείκτης «παλεύει» με τις 550 μονάδες.

Πάντως, σε σχέση με πέρσι παρατηρείται μια μικρή αύξηση τόσο στον αριθμό των ξένων θεσμικών επενδυτών και αναλυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον όσο και των ραντεβού. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους περισσότερα από 85 funds, ενώ το παρών αναμένεται να δώσουν περισσότεροι από 130 fund managers και αναλυτές. Συνολικά τα ραντεβού που έχουν κλειστεί ξεπερνούν τα 600, όταν πέρσι είχαν φτάσει τα 500. Μάλιστα, τα νούμερα αυτά αναμένεται να αυξηθούν καθώς πλησιάζουμε προς τις ημέρες της διοργάνωσης.

Εκτός από τις προσωπικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια του Roadshow θα πραγματοποιηθούν και παράλληλες εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων και ομιλία του υφυπουργού Οικονομίας αρμόδιου για το ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (που ήταν βασικός ομιλητής στο περσινό Roadshow), οι οποίοι όμως δεν επιβεβαίωσαν την παρουσία τους επικαλούμενοι προγραμματισμένες συναντήσεις με εκπροσώπους των δανειστών.

Περά από τα οικονομικά στοιχεία και τις προοπτικές της κάθε εταιρείας στο επίκεντρο των επενδυτών και των αναλυτών αναμένεται να βρεθεί η ελληνική οικονομία. Η πορεία της αξιολόγησης και του ελληνικού προγράμματος, οι εξελίξεις στο τραπεζικό πεδίο και τα κόκκινα δάνεια, καθώς και το πολιτικό τοπίο αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών.

Υπό αυτό το πλαίσιο η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον το αν θα επαναληφτεί η «ψυχρολουσία» που περίμενε τις ελληνικές τράπεζες που συμμετείχαν στις αρχές του μήνα στο roadshow της HSBC. Εκεί, παρά τα πολλά ραντεβού το ενδιαφέρον των επενδυτών αποδείχτηκε υποτονικό, δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

«Το αρχικό ενδιαφέρον για το φετινό Roadshow είναι χαμηλότερο από άλλες φορές και θα ήταν παράδοξο να μην είναι δεδομένης της κατάστασης της χώρας και εν μέσω αξιολόγησης», σημειώνει στο insider.gr έμπειρος χρηματιστηριακός αναλυτής. Σύμφωνα με τον ίδιο η συρρίκνωση του τζίρου του ΧΑ αντιστοιχεί και στη μείωση του ενδιαφέροντος από τα ξένα funds τα οποία τηρούν στάση αναμονής.

Σημειώνεται ότι στο φετινό roadshow του Χρηματιστηρίου θα συμμετάσχουν οι: Aegean Airlines, Alpha Bank, Χρηματιστήριο Αθηνών, Creta Farm, Ελλάκτωρ, Ελ. Τεχν. Άνεμος, Eurobank, Folli Follie, Fourlis, Γεκ Τερνα, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia Properties, Ελληνικά Πετρέλαια, Lamda Development, Μarfin Investment Group, MLS, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, Εθνική Πανγαία, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης και Τιτάν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider