Ακόμα πιο έξυπνα κινητά μας συστήνει η Google

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακόμα πιο έξυπνα κινητά μας συστήνει η Google

«Τα γυαλιά» στην Apple στη Samsung και στους άλλους κυρίαρχους των «έξυπνων» κινητών τηλέφωνων βάζει η Google, παρουσιάζοντας τη δική της σειρά smartphones με τεχνητή νοημοσύνη, που φέρει το όνομα Pixel.

Η νέα ονομασία που πήρε τη θέση της Nexus, αντιπροσωπεύει την προσπάθεια της εταιρείας να διαχωρήσει το όχι και τόσο πετυχημένο παρελθόν της στην κινητή τηλεφωνία με τα νέα μοντέλα που παρουσίασε. Αντί απλώς να τροφοδοτεί με το λογισμικό της τους κατασκευαστές συσκευών ή να τους αναθέτει να φτιάξουν τα τηλέφωνά της (όπως έκανε με τα Nexus από το 2010), η Google φαίνεται πως αυτή τη φορά αποφάσισε να ανακατευτεί για τα καλά με τον σχεδιασμό, την κατασκευή και πώληση των καθαρά δικών της smartphones, «κοντράροντας στα ίσια» τα iPhones και τα Galaxy.

Τα δύο νέα της μοντέλα Pixel και Pixel XL, κατασκευασμένα από αλουμίνιο και γυαλί θα έχουν οθόνες OLED 5 και 5,5 ιντσών αντίστοιχα ενώ θα διαθέτουν και οπίσθια κάμερα με ανάλυση 12,3 megapixel. Επιπλέον θα περιλαμβάνουν και την παραδοσιακή υποδοχή για τα ακουστικά σε αντίθεση με το φορητό ακουστικό που παρουσίασε πρόσφατη η Apple στο νέο της iPhone 7. Σε αντιθεση με τα γνωστά μέχρι χθες Android, τα Pixel θα εγκαθιστούν αυτόματα τις νέες ενημερώσεις λειτουργικού συστήματος και ασφάλειας, μόλις αυτές είναι διαθέσιμες. Επιπλέον οι χρήστες θα έχουν απεριόριστο χώρο για δωρεάν αποθήκευση των φωτογραφιών τους στο cloud.

Οι συσκευές θα κυκλοφορήσουν στην αγορά στις 20 Οκτωβρίου, σε τρία χρώματα, μαύρο, μπλε και ασημί.σε 32 GB ή 128 GB αποθηκευτικού χώρου. Πολύ ισχυρή θα είναι σύμφωνα με την εταιρεία και η μπαταρία του, αφού μέσα σε 15 λεπτά θα πραγματοποιεί μια φόρτιση που θα κρατά το τηλέφωνο ζωντανό για επτά ώρες. Τα νέα τηλέφωνα θα ξεκινούν από τα 649 δολάρια και θα είναι διαθέσιμα για προ-παραγγελία ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την εταιρεία.

Είναι το πρώτο τηλέφωνο της Google, «μέσα και έξω», δήλωσε η εταιρεία, και αποτελεί μέρος της αποκλειστικής συνεργασίας της με την Verizon. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας η Google έχει αποφασίσει να επιδωθεί σε ένα σκληρό brad de fer με την Apple μετατοπίζοντας την μέχρι χθες στρατηγική της και προσηλώνοντάς την στην ανάπτυξη hardware and software σε συνδυασμό και με την τεχνητή νοημοσύνη.

Γι' αυτό και η ειδοποιός διαφορά με τα μοντέλα του χθες είναι πως τα νέα Pixel θα έχουν το δικό τους προσωπικό ψηφιακό βοηθό, τον «Google Assistant» (κάτι ανάλογο με τη Siri της Apple και την Cortana της Microsoft), ο οποίος θα μπορεί να πιάνει με φυσικό τρόπο κουβέντα με τον χρήστη, απαντώντας σε ερωτήσεις του, π.χ. «ποιες ταινίες παίζονται στους κοντινούς κινηματογράφους;» κλπ.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Google Assistant είναι η δεύτερη προσπάθεια της εταιρείας για την δημιουργία προσωπικού βοηθού. Πριν από λίγο καιρό παρουσίασε την εφαρμογή Allo, η οποία έχει έναν ενσωματωμένο ψηφιακό βοηθό αλλά δεν έχει μέχρι στιγμής εγκατασταθεί σε πολλά τηλέφωνα. Στην περίπτωση της Allo, o ψηφιακός βοηθός της Google χρησιμοποιεί τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η αναγνώριση φωνής και η επεξεργασία της φυσικής γλώσσας, για να απαντήσει σε ερωτήσεις και να ικανοποιήσει τα αιτήματα των «αφεντικών» του, είτε πρόκειται για γραπτές είτε για φωνητικές εντολές.

«Οι ψηφιακοί βοηθοί είναι μια νέα πύλη στο διαδίκτυο, τη διαφήμιση, το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν ώστε το μερίδιο αγοράς να αγγίξει τα τρισεκατομμύρια δολάρια με την πάροδο του χρόνου τόσο για την Google όσο και για τους ανταγωνιστές της» αναφέρει ο Oren Etzioni, επικεφαλής του Ινστιτούτου Allen για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Αμφίβολο πάντως παραμένει το κατά πόσο οι χρήστες θα πεισθούν να συνομιλήσουν ή και να αλληλεπιδράσουν με έναν βοηθό τεχνητής νοημοσύνης, κυρίως λόγω των ζητημάτων ιδιωτικότητας που αυτό εγείρει. Άλλωστε η Google γνωρίζει ήδη πολλά για τις συνήθειες των χρηστών γεγονός που αποδεικνύεται επικερδές γι αυτούς.

Πέρα από τη νέα προσπάθεια στον τομέα των smartphones, η Google παρουσίασε τα «έξυπνα» Wi-Fi ηχεία Home στα 129 δολάρια (αρκετά φθηνότερα από τα αντίστοιχα Echo της Amazon που στοιχίζουν 180 δολάρια) που ενεργοποιούνται με φωνητικές εντολές.

Επιπλέον παρουσίασε και τη δική της μάσκα εικονικης πραγματικότητας (Daydream View) η οποία θα συνδέεται ασύρματα με το νέο έξυπνο κινητό Pixel, αποτελώντας μια βελτιωμένη λύση σε σχέση με το υπάρχον Google Cardboard. Η Dayream View θα κυκλοφορήσει το Νοέμβριο, θα κοστίζει 79 δολάρια και όπως διευκρίνισε η εταιρεία θα υποστηρίζει και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Τέλος παρουσίασε και ένα νέο μοντέλο Chromecast media streamer με ανάλυση 4Κ.

Οι αναλυτές δεν αποκλείουν ότι οι νέες φιλοδοξίες της Google στα κινητά τηλέφωνα, θα την αποξενώσουν σταδιακά από εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται εδώ και χρόνια παρέχοντάς τους το Android και οι οποίες πλέον μπορεί να τη δουν ως σοβαρό ανταγωνιστή τους. 'Αρα, ίσως να αναζητήσουν διαφορετικό λειτουργικό σύστημα για τις συσκευές τους, κάτι που η Samsung έχει ήδη αρχίσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider