Χάθηκε το ένα τρίτο των ασφαλιστικών σε μια δεκαετία

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χάθηκε το ένα τρίτο των ασφαλιστικών σε μια δεκαετία

Εκτός αγοράς βρέθηκε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το ένα τρίτο των ασφαλιστικών επιχειρήσεων μέσα σε μια δεκαετία. Η οικονομική κρίση, το PSI αλλά και ο έντονος ανταγωνισμός οδήγησαν σε μια πρωτοφανής συγκέντρωση τον ασφαλιστικό κλάδο με αποτέλεσμα ο αριθμός των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας να μειωθεί από 90 το 2006 σε 62 το 2015 και κάτω από 60 το 2016.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την μελέτη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) για τα οικονομικά αποτελέσματα ασφαλιστικών επιχειρήσεων για το 2015, πέρσι δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας 41 ανώνυμες ασφαλιστικές επιχειρήσεις (11 ζωής, 19 ζημιών και 11 μεικτές), 19 υποκαταστήματα ξένων ασφαλιστικών επιχειρήσεων (μια ζωής και 17 ζημιών) και τρεις αλληλασφαλιστικοί οργανισμοί.

Πρόκειται για το τελευταίο στάδιο μιας συνεχούς καθοδικής πορείας που ξεκίνησε το 2006 όταν οι ασφαλιστικές που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα έφταναν τις 90. Μεγάλη πτώση σημειώθηκε το πρώτο χρόνο της κρίσης (2009-2010) όταν οι ασφαλιστικές μειώθηκαν από τις 81 σε 73.

Παραμένει η κερδοφορία

Από το ηχηρό «κανόνι» του ομίλου Ασπίς το 2009 έως το «βελούδινο» λουκέτο στην International Life φέτος o κλάδος συρρικνώνεται διαρκώς. Παραμένει, ωστόσο, κερδοφόρος. Το 2015, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις κατέγραψαν κέρδη προ φόρων ύψους 413 εκατ. ευρώ, έναντι 377 εκατ. ευρώ το 2014. Τα κέρδη μετά φόρων έφτασαν τα 306 εκατ. ευρώ πέρσι από 244 εκατ. ευρώ το 2014, σημειώνοντας αύξηση 25,2%.

Το σύνολο του ενεργητικού των ασφαλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έφτασε το 2015 τα 16 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 12,9 δισ. είχε διατεθεί σε επενδύσεις (συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων για λογαριασμό ασφαλισμένων). Το ενεργητικό αυξήθηκε κατά 4,3% και οι επενδύσεις κατά 7%.

Κυριαρχούν οι εξαγορές

Και φέτος κυριαρχούν οι εξαγορές ασφαλιστικών με χαρακτηριστική την μεταβίβαση της Eurolife στη καναδική Fairfax αλλά και την ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΑΤΕ Ασφαλιστικής στον γερμανικό όμιλο Ergo που εκτόξευσε τον όμιλο στην πρώτη θέση του κλάδου γενικών ασφαλίσεων. Σημαντική είναι και η μεταφορά του χαρτοφυλακίου της International Life στην Εθνική Ασφαλιστική.

Μικραίνει η πίτα

Η μείωση του αριθμού των εταιρειών εξηγείται και από την μείωση της ασφαλιστικής πίτας, καθώς τα επτά χρόνια των μνημονίων οι ασφαλιστικές έχουν χάσει το 33% του κύκλου εργασιών τους. Ειδικότερα τα συνολικά ασφάλιστρα μειώθηκαν από τα 5,4 δισ. ευρώ το 2009 στα 3,6 δισ. ευρώ το 2015.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider