Κεφάλαια περίπου 600 εκατ. ευρώ θα δώσει η κυβέρνηση το προσεχές χρονικό διάστημα για έργα που σχετίζονται με την υλοποίηση μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη την χώρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας (Περιφέρεια Πελοποννήσου). Όπως επίσης σημείωσε, το 2019 λειτουργούσαν μόλις 3 σύγχρονες ΜΕΑ, πλέον λειτουργούν 11, επίσης 16 είναι υπό κατασκευή, ενώ έρχονται άλλες 10 το 2024.
Κάνοντας ειδική αναφορά στο έργο ΣΔΙΤ που επιτρέπει την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο οποίο ως γνωστόν ανάδοχος είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) σημείωσε ότι στην πλήρη του ανάπτυξη το project θα τροφοδοτεί με ενέργεια (που παράγεται από την επεξεργασία των απορριμμάτων) τις ανάγκες 6 χιλ. νοικοκυριών. Επιπρόσθετα, περιβαλλοντικό όφελος αποτελεί η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά 24 χιλ. τόνους, ενώ ανέφερε ότι θα μειωθεί και το τέλος που καταβάλλουν οι πολίτες για τα απορρίμματα.
Η πιο σύγχρονη ΜΕΑ
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, τόνισε ότι το έργο αποφασίστηκε το 2013, ξεκίνησε το 2021 και εντός δύο ετών η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή παρέδωσε την πλέον σύγχρονη ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στη χώρα.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, Γιώργος Αγραφιώτης (και διευθύνων σύμβουλος της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου – ο φορέας του ΣΔΙΤ) σημείωσε ότι στους λίγους μήνες λειτουργίας της η μονάδα λειτουργεί καλύτερα από τις συμβατικές υποχρεώσεις της, παράγει λιγότερο υπόλειμμα, κάνει μεγαλύτερη ανακύκλωση και παράγει περισσότερη πράσινη ενέργεια.
Όσον αφορά στο ΣΔΙΤ, πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους 152 εκατ. ευρώ με 62,5 εκατ. επιδότηση από το ΕΣΠΑ, που περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία:
- Τριών Μονάδων Μεταβατικής διαχείρισης (ΜΜΔ) και 3 Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) συνολικής δυναμικότητας 200.000 τόνων/έτος
- Τριών Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).
Οι ΜΜΔ/ΜΕΑ-ΧΥΤΥ βρίσκονται σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία (οι δύο τελευταίες θα λειτουργήσουν κανονικά το 2024, καθώς σήμερα είναι σε μεταβατική λειτουργία) και οι ΣΜΑ σε Κορινθία και Αργολίδα, ώστε η παραλαβή των απορριμμάτων να γίνεται σε απόσταση μικρότερη των 50 χλμ. από τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση των μεταφορών από τους Δήμους.
Με τη θέση του έργου σε πλήρη λειτουργία θα αποτρέπεται από την ταφή και θα αξιοποιείται τουλάχιστον το 65% των βιοαποδομήσιμων υλικών, θα εκτρέπονται από την ταφή 50.000 τόνοι υγρών αποβλήτων, ενώ θα παράγεται πράσινη ενέργεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών 6.000 νοικοκυριών, αποφεύγοντας παράλληλα την έκλυση 24.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.