ΦΑΓΕ: Ξεπέρασαν τα 170 εκατ. οι πωλήσεις στο α’ τρίμηνο - Πρώτες μειώσεις τιμών

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΦΑΓΕ: Ξεπέρασαν τα 170 εκατ. οι πωλήσεις στο α’ τρίμηνο - Πρώτες μειώσεις τιμών
Ανοδικά οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται πλην μικρής υποχώρησης στην ελληνική αγορά. Αυξήθηκαν και οι όγκοι, αλλά και η τελική κερδοφορία. Μειώσεις τιμών κατά 0,7% μετά από ανατιμήσεις 8,6% το 2023. Οι βασικοί κίνδυνοι. Τι έδειξαν οι τρεις πρώτοι μήνες του 2024.

Σημαντική αύξηση κατέγραψε ο κύκλος εργασιών της ΦΑΓΕ στο πρώτο τρίμηνο του 2024, ξεπερνώντας συνολικά τα 170 εκατ. δολάρια, καθώς κινήθηκαν ανοδικά οι πωλήσεις τόσο σε όγκο, όσο και σε αξία. Ο όμιλος δε προχώρησε σε μειώσεις τιμών σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται, μετά τις σημαντικές ανατιμήσεις που είχαν καταγραφεί το 2023.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου που δημοσιεύθηκαν πριν από λίγες ώρες, για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου 2024, οι πωλήσεις σε αξία αυξήθηκαν κατά 16,4% ή κατά 24,1 εκατ. δολάρια για να φτάσουν στα 171,6 εκατ. δολάρια, έναντι πωλήσεων ύψους 147,5 εκατ. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η αύξηση του κύκλου εργασιών αποδίδεται κυρίως στην ενίσχυση των πωλήσεων σε όγκο κατά 16,6% αλλά και στον θετικό αντίκτυπο που είχε στις πωλήσεις σε αξία η αποδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ και της στερλίνας.

Μείωση τιμών κατά 0,7%

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η αύξηση των πωλήσεων αντισταθμίστηκε μερικώς από τη μείωση των μέσων τιμών πώλησης κατά 0,7% σε όλες τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται ο όμιλος. Υπενθυμίζεται εδώ ότι για το σύνολο του 2023 η ΦΑΓΕ είχε προχωρήσει σε αύξηση της καθαρής τιμής πώλησης σε όλες τις αγορές κατά 8,6%.

Μικρή υποχώρηση των πωλήσεων στην Ελλάδα

Όπως προκύπτει από την οικονομική έκθεση, οι πωλήσεις σε αξία αυξήθηκαν κατά 36,7% στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά 18,2% στις ΗΠΑ και κατά 8,6% στην Ιταλία, ωστόσο υποχώρησαν κατά 0,3% στην Ελλάδα.

Οι πωλήσεις σε όγκο αυξήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους κατά 16,6% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2023. Ειδικότερα, αυξήθηκαν κατά 33,9% στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά 17,7% στην Ιταλία, κατά 15,6% στις ΗΠΑ και κατά 4,8% στην Ελλάδα.

Παράλληλα, οι πωλήσεις της γαλακτοβιομηχανίας εκτός ελληνικού εδάφους συνεχίζουν να αυξάνονται και πλέον αντιστοιχούν στο 89,8% επί των συνολικών πωλήσεων έναντι ποσοστού 88,1% που είχε καταγραφεί για το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Η εικόνα της κερδοφορίας και η αύξηση των τιμών γάλακτος στην Ελλάδα

Για τους τρεις πρώτους μήνες του 2024, τα μικτά κέρδη της ΦΑΓΕ κατέγραψαν σημαντική άνοδο κατά 27,1% ή κατά 17,4 εκατ. δολάρια για να ανέλθουν στα 81,5 εκατ. δολάρια από 64,1 εκατ. δολάρια πέρυσι. Η ενίσχυση των μικτών κερδών αποδίδεται στην αύξηση κατά 16,4% των καθαρών πωλήσεων, καθώς και στην υποχώρηση των τιμών του γάλακτος που χρησιμοποιείται στις εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ κατά 14,1%, αντισταθμίζοντας την αύξηση των τιμών του γάλακτος που χρησιμοποιείται στην ελληνική αγορά κατά 14,7%.

Αντίστοιχα, τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν στα 40,5 εκατ. δολάρια, ενισχυμένα κατά 38,7% έναντι των λειτουργικών κερδών των 29,2 εκατ. δολαρίων που είχαν καταγραφεί στους τρεις πρώτους μήνες του 2023. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν στα 29,3 εκατ. δολάρια έναντι καθαρών κερδών ύψους 20,8 εκατ. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Κίνδυνοι και αβεβαιότητες ως το τέλος του 2024

Την ίδια στιγμή, οι βασικές πηγές ανησυχίας και αβεβαιότητας για τη ΦΑΓΕ για το υπόλοιπο της χρονιάς συμπυκνώνονται σε τέσσερις άξονες. Αυτοί, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση, είναι οι εξής:

  1. οι συνθήκες επιθετικού ανταγωνισμού που κυριαρχούν στην ελληνική αγορά
  2. οι διακυμάνσεις που καταγράφονται στις αγορές συναλλάγματος με επίκεντρο κυρίως τις ισοτιμίες ευρώ και στερλίνας
  3. οι διακυμάνσεις των τιμών που καταγράφονται στις πρώτες ύλες και οι οποίες μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στα κόστη μεταποίησης του ομίλου
  4. οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας και Ισραήλ-Χαμάς οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τα κόστη του ομίλου, έχοντας αντίκτυπο συνολικά στα οικονομικά του μεγέθη.

Υπενθυμίζεται τέλος πως για το σύνολο της χρήσης 2023, η ΦΑΓΕ κατέγραψε πωλήσεις ύψους 629,2 εκατ. δολαρίων έναντι 552,3 εκατ. δολαρίων στη χρήση 2022, αυξημένες κατά 77 εκατ. δολάρια ή κατά 13,9% μέσα σε ένα χρόνο, ενώ τα καθαρά κέρδη άγγιξαν σχεδόν τριπλάσια επίπεδα, φτάνοντας στα 82,6 εκατ. δολάρια το 2023 από μόλις 29,2 εκατ. δολάρια το 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λιανεμπόριο: Γιατί δεν έκανε... Ανάσταση η αγορά

Δεν στερεύουν οι εξελίξεις στο εμφιαλωμένο νερό – Ποιος νέος «παίκτης» διεκδικεί περίοπτη θέση

Σε τροχιά μετασχηματισμού ο κλάδος των σούπερ μάρκετ – Πού θα κριθεί η μάχη στο ράφι

gazzetta
gazzetta reader insider insider