Νέο «όχι» της Anglo American στην πρόταση εξαγοράς 43 δισ. δολ. από BHP

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο «όχι» της Anglo American στην πρόταση εξαγοράς 43 δισ. δολ. από BHP
Για δεύτερη φορά απέρριψε την Δευτέρα η Anglo American πρόταση εξαγοράς από τον εξορυκτικό κολοσσό BHP Group που την αποτιμά στα 43 δισ. δολάρια, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις στην πρώτη ώστε να βρει ένα πλάνο που θα την καταστήσει βιώσιμη διατηρώντας την αυτονομία της

Για δεύτερη φορά απέρριψε την Δευτέρα η Anglo American την πρόταση εξαγοράς της από τον εξορυκτικό κολοσσό BHP Group που την αποτιμά στα 43 δισ. δολάρια, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις στην πρώτη ώστε να βρει ένα δραστικό πλάνο που θα την καταστήσει βιώσιμη, διατηρώντας παράλληλα και την αυτονομία της.

Οι μέτοχοι της Anglo American απαιτούσαν ήδη από την εταιρεία να επιταχύνει το σχέδιο ανάκαμψης που σχεδιάζει από τα μέσα του προηγούμενου έτους. Η βρετανική εταιρεία που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό πλατίνας στον κόσμο, σχεδιάζει την Τρίτη να δημοσιοποιήσει το εν λόγω πλάνο με το οποίο θα αποδείξει στους μετόχους ότι μπορεί να αυξήσει την αξία της εταιρείας μόνη της, αντί να την πουλήσει στον ανταγωνιστή της.

Παρ' όλο που η BHP αύξησε την προσφορά της για το σύνολο των μετοχών της Anglo American, το σημαντικό είναι ότι διατηρεί μια δομή την οποία η Anglo έχει ήδη χαρακτηρίσει ως μη λειτουργική, καθιστώντας δύσκολο για την εταιρεία να συμφωνήσει. Εάν η BHP θέλει να επιτευχθεί η συμφωνία θα πρέπει να επανέλθει με βελτιωμένη προσφορά, και ενδεχομένως με νέα δομή.

«Η BHP προφανώς θέλει το βραβείο, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να λάβει το ρίσκο που απαιτείται», αναφέρει ο Ben Davis, αναλυτής της Liberum. Ο ίδιος προσθέτει ότι «Ελπίζουν απλά ότι οι μέτοχοι της Anglo είναι τόσο απογοητευμένοι με τη διοίκηση που θα την πιέσουν να προχωρήσει στην εξαγορά».

Η BHP, ο μεγαλύτερος μεταλλωρύχος παγκοσμίως επιθυμεί να αγοράσει την Anglo American για να εκμεταλλευτεί τα περιουσιακά στοιχεία της με χαλκό στη Νότια Αμερική που θα την καθιστούσε τον μεγαλύτερο παραγωγό χαλκού, παράλληλα με το εκτεταμένο χαρτοφυλάκιό της σε σιδηρομεταλλεύματα και άνθρακα.

Η νέα πρόταση που υποβλήθηκε στις 7 Μαΐου είναι βελτιωμένη κατά 15% καθώς προσέφερε 0,8132 μετοχές της για κάθε μία από τις μετοχές της Anglo, από 0,7097 μετοχές που ήταν η αρχική της προσέγγιση. Εξακολουθεί όμως να επιμένει ότι η Anglo θα πρέπει να αποσχίσει τις δύο εισηγμένες επιχειρήσεις της στο Νότια Αφρική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Emirates: Υψηλή κερδοφορία στο έτος χάρη στην υψηλή ζήτηση

Συνθήκες γαλέρας στη Shein, αποκαλύπτει έκθεση

H Arm σχεδιάζει να κυκλοφορήσει ημιαγωγούς τεχνητής νοημοσύνης το 2025

gazzetta
gazzetta reader insider insider