Η Anglo American ξεκαθάρισε πως δεν θα δώσει παράταση στις συνομιλίες που ζήτησε η ΒΗΡ ώστε να διαμορφώσει τους όρους για την εξαγορά της πρώτης, με αποτέλεσμα να είναι στον «αέρα» η προσφορά των 49 δισ. δολαρίων για το πολυαναμενόμενο deal που μπορεί να ακυρωθεί, εάν δεν δοθεί νέα προθεσμία.
Οι δύο «αντίπαλοι» έχουν προθεσμία έως τις 5 μ.μ. ώρα Λονδίνου για να καταλήξουν σε συμφωνία, ενώ η Anglo American δήλωσε στο CNBC ότι θα απαντήσει «εν ευθέτω χρόνω». Η BHP έχει προηγουμένως αναφέρει πως η προσφορά των 49 δισ. είναι η τελική, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με την Anglo American, σε περίπτωση που η διοίκηση της τελευταίας επιθυμούσε υψηλότερο αντίτιμο ή σε περίπτωση που υπήρχε ενδιαφέρον από άλλο αγοραστή.
Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση της Anglo American είχε απορρίψει ήδη δύο προτάσεις εξαγοράς (39 και 43 δισ. δολαρίων αντίστοιχα) από την πολυεθνική με έδρα στην Αυστραλία ως «πολύ φθηνές», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η τρίτη πρόταση απορρίφθηκε εξαιτίας αντιρρήσεων της διοίκησης της Anglo American για τη δομή της συμφωνίας.
Η BHP έκανε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να πείσει το διοικητικό συμβούλιο της Anglo, ότι η πρόταση της δεν κρύβει κινδύνους για τους μετόχους της, όμως η εταιρεία το μεσημέρι της Τετάρτης, ανακοίνωσε ότι οι φόβοι της δεν έχουν κατευναστεί. «Η BHP δεν έχει αντιμετωπίσει τις ανησυχίες του διοικητικού συμβουλίου σχετικά με τον δυσανάλογο κίνδυνο εκτέλεσης της προτεινόμενης δομής και πώς αυτή θα επηρεάσει τους μετόχους της Anglo American», ανέφερε. «Ως εκ τούτου, το διοικητικό συμβούλιο κατέληξε ομόφωνα στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω παράταση» πρόσθεσε.
Οι ανησυχίες
Το σενάριο μιας επιτυχημένης εξαγοράς θα έδινε στην BHP σημαντική δύναμη στην εξόρυξη χαλκού καθώς θα είχε τη δυνατότητα να παράγει σχεδόν το 10% της συνολικής παραγωγής, σε μία περίοδο που η ζήτηση για τα μέταλλα, ιδίως για τον χαλκό είναι υψηλή. Η προσφορά επίσης, σύμφωνα με τους αναλυτές θα άνοιγε τον δρόμο για νέες συγχωνεύσεις και εξαγορές μεταξύ των μεγάλων παικτών της εξόρυξης, ύστερα από δεκαετία ξηρασίας.
Στη Νότια Αφρική βρίσκονται μερικές από τις μεγαλύτερες δραστηριότητες της Anglo, όπου απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, με την εταιρεία να έχει βαθιές πολιτικές και κοινωνικές σχέσεις με τη χώρα. Η Anglo έχει εκφράσει την ανησυχία της ότι η απαίτηση της BHP να αποχωρήσει από την Anglo American Platinum και την Kumba Iron Ore θα μπορούσε να επιφέρει ζημιές στους επενδυτές της εταιρείας.
Η πρόταση της BHP θα απαιτούσε ένα πολύπλοκο σχεδιασμό και πολλά στάδια έγκρισης από τη Νότια Αφρική, όπου οι συμφωνίες υπόκεινται σε αξιολόγηση «δημοσίου συμφέροντος». Ως αποτέλεσμα, η Anglo, η οποία αυτό το μήνα έσπευσε να παρουσιάσει ένα δικό της ριζοσπαστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης, ήθελε η BHP είτε να αλλάξει τους όρους για τη νέα δομή είτε να δεσμευτεί ότι θα καλύψει τυχόν μελλοντικές ζημιές στους μετόχους της. Η BHP στην ανακοίνωσή της νωρίτερα την Τετάρτη ήταν πεπεισμένη ότι η συμφωνία θα εγκριθεί και ότι οι κίνδυνοι είναι «διαχειρίσιμοι», με βάση παρόμοιες συναλλαγές.