Γενική Συνέλευση - ορόσημο στην πρόσφατη ιστορία της Τράπεζας Πειραιώς, πραγματοποίησαν οι μέτοχοί της, όντες - μετά από 16 χρόνια - σε θέση να λάβουν μέρισμα, καρπούμενοι τα οφέλη της εξυγίανσης και της κερδοφορίας της Τράπεζας. Η γενική συνέλευση ήταν επίσης ορόσημο και διότι βρίσκει την Τρ. Πειραιώς πλήρως ιδιωτική, καθώς επίσης και διότι συνέπεσε με την άδεια τραπεζικής λειτουργίας που έλαβε από την ΕΚΤ η snappi, η πρωτοπόρος ελληνική neobank, που δημιούργησε η Πειραιώς από κοινού με τη Natech.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σταθμό για την Πειραιώς, καθώς ανοίγει τον δρόμο για την εμπορική λειτουργία της snappi. Έχοντας ως αφετηρία τα Ιωάννινα, η snappi φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε πόλο του νέου τραπεζικού τοπίου στην Ευρώπη, παρέχοντας ευρύ φάσμα τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανόμενης της αποδοχής καταθέσεων και της παροχής δανείων. «Πιστεύουμε στην προώθηση μιας νέας τραπεζικής εμπειρίας για όλους και προσπαθούμε να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας με αιχμή την καινοτομία, την ψηφιοποίηση και την τεχνολογία», είπε ο CEO της Τρ. Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου.
Στη χρήση 2023 η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε καθαρά κέρδη 788 εκατ. ευρώ, σημαντικά αυξημένα σε σχέση με το 2022 και θα διανείμει στους μετόχους 79 εκατ. ευρώ (10% των κερδών του 2023) που αντιστοιχεί σε μέρισμα 0,063 ευρώ ανά μετοχή. Όπως έχει γράψει το insider.gr, ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος θα είναι η 10η Ιουλίου, ημερομηνία καταγραφής δικαιούχων μερίσματος η 11η Ιουλίου, ενώ το μέρισμα θα καταβληθεί στις 16 Ιουλίου. Στις 31 Ιουλίου η Τράπεζα Πειραιώς θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου.
Η γενική συνέλευση της Τρ. Πειραιώς ήταν η πρώτη μετά την επιστροφή της Τράπεζας σε καθεστώς πλήρους ιδιωτικοποίησης, με την επιτυχημένη προσφορά του 27% του μετοχικού της κεφαλαίου, το οποίο κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το συνολικό μέγεθος της συναλλαγής ανήλθε σε 1,35 δισ. ευρώ, αποτελώντας τη μεγαλύτερη προσφορά μετοχών στον τραπεζικό τομέα τα τελευταία έτη στην Ελλάδα, με τη συνολική ζήτηση να διαμορφώνεται στα 11 δισ. ευρώ.
Όπως είπε ο CEO της Τρ. Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, η επιτυχία αυτή είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην Πειραιώς, το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία. Όπως ανέφερε, την περίοδο 2017-2023 η Διοίκηση της Πειραιώς ολοκλήρωσε σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας με αποεπένδυση από 6 χώρες, πραγματοποίησε την πρώτη πώληση χαρτοφυλακίου NPE, την πρώτη έκδοση AT1, Tier2 και την πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Ελλάδα από το 2015 και τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου ευρωπαϊκής τράπεζας από το 2017. Την ίδια περίοδο, η Τράπεζα πέτυχε δραστική μείωση του δείκτη NPE από 52% σε 3,5%, αποτελεσματική περικοπή λειτουργικού κόστους κατά 40%, με το δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα να διαμορφώνεται σε 30%, μεταξύ των χαμηλότερων στην ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά, και αύξηση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων στο 17%.
«Η πρόοδος των τελευταίων ετών αναδεικνύει τις προοπτικές που διανοίγονται για την Πειραιώς και την μελλοντική της πορεία. Όλα όσα πετύχαμε αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον. Τώρα βάζουμε ακόμα πιο ψηλά τον πήχη και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας, με στόχο να μεγιστοποιήσουμε την αξία της Τράπεζας προς όφελος των μετόχων μας και των πελατών μας», είπε ο κ. Μεγάλου. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Φεβρουαρίου 2024, η Τράπεζα παρουσίασε τους νέους χρηματοοικονομικούς της στόχους για την περίοδο 2024 – 2026, έχοντας στον πυρήνα της στρατηγικής της την αξιοποίηση της θέσης της Πειραιώς ως σημαντικού παράγοντα ανάπτυξης και καινοτομίας στην ελληνική αγορά.
Τα βασικά σημεία των χρηματοοικονομικών στόχων της Τρ. Πειραιώς περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενη καθαρή κερδοφορία περίπου 1 δισ. ευρώ ανά έτος, περαιτέρω αύξηση του δείκτη CET1 σε περίπου 15% το 2026, άνοδο των ενήμερων δανείων τουλάχιστον 5% ανά έτος και δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περίπου 2,5% το 2026. Επίσης, σηματοδοτώντας τη μετάβαση σε μία νέα εποχή για τον Όμιλο, η Διοίκηση της Τρ. Πειραιώς στοχεύει σε αύξηση του ποσοστού διανομής κερδών στους μετόχους, από 10% των κερδών του 2023, σε 30% των κερδών του 2024 και 50% από το 2025 και μετά.
Η Πειραιώς σήμερα κατέχει ηγετική θέση και μερίδιο αγοράς σε όλο το φάσμα των τραπεζικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, με ευρεία πελατειακή βάση άνω των 6 εκατομμυρίων πελατών, περίπου το 60% του πληθυσμού της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μεγάλου έδωσε έμφαση στον ρόλο της Τρ. Πειραιώς ως χρηματοδότη της οικονομίας.
Όπως είπε, το 2023 η Τρ. Πειραιώς χορήγησε νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 8,4 δισ. ευρώ, ενώ η καθαρή πιστωτική της επέκταση διαμορφώθηκε σε 1,6 δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου αυξήθηκε κατά 5% ετησίως, φθάνοντας στα 30,1 δισ. ευρώ, διατηρώντας την πρώτη θέση σε εξυπηρετούμενα δάνεια στην ελληνική αγορά με ποσοστό 25%. «Στόχος μας είναι το 2026 να έχουμε ξεπεράσει τα 35 δισ. ευρώ», είπε ο κ. Μεγάλου, συμπληρώνοντας ότι η πιστωτική επέκταση προήλθε κυρίως από τις επιχειρήσεις, με τους κλάδους της ενέργειας, τουρισμού και μεταφορών να κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο και υποστηρίχθηκε επίσης από την ηγετική θέση της Πειραιώς στην χορήγηση δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
«Είμαστε ο βασικός συνεργάτης και υποστηρικτής των πιο παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων, που οδηγούν σταθερά μπροστά τη χώρα μας», τόνισε ο κ. Μεγάλου, αναφέροντας ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει χρηματοδοτήσει με 13 δισ. ευρώ τις μεγάλες επιχειρήσεις, 8 δισ. ευρώ ευρώ τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 1 δισ. ευρώ ευρώ τον αγροτικό τομέα. Ταυτόχρονα 2 δισ. ευρώ ευρώ έχουν διοχετευθεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και 2 δισ. ευρώ σε ξενοδοχεία και γενικότερα στον τουρισμό. Η Πειραιώς χρηματοδοτεί μεγάλα έργα υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως η νέα Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης, η νέα γραμμή του μετρό στην Αθήνα, το Ελληνικό, η ανάπλαση του χώρου ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη, η ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών σε όλη την Ελλάδα και η κατασκευή μεγάλων data centers.
Η συμμετοχή της Τρ. Πειραιώς στη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι σημαντική, ενισχύοντας τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Με την εκταμίευση της 6ης δόσης από το ΤΑΑ, το σύνολο των κεφαλαίων που έχουν απορροφηθεί ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ, καθιστώντας τη την Τράπεζα με το υψηλότερο μερίδιο στην αγορά σε σχέση με συμβασιοποιημένα και εκταμιευμένα δάνεια ΤΑΑ. Η συμμετοχή της Πειραιώς στις χρηματοδοτήσεις είναι ύψους 1,2 δισ. ευρώ, από τα οποία περίπου 400 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί και τα μισά έχουν διοχετευθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γεγονός που επιβεβαιώνει τη στήριξή της στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων με αναπτυξιακό όραμα, εξωστρεφή χαρακτήρα και καινοτόμα επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο των βασικών πυλώνων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».