ΓΣΕΒΕΕ: Ανοίγει η ψαλίδα των ανισοτήτων μεταξύ μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων - Ανεξίτηλα τα σημάδια του πληθωρισμού

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΓΣΕΒΕΕ: Ανοίγει η ψαλίδα των ανισοτήτων μεταξύ μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων - Ανεξίτηλα τα σημάδια του πληθωρισμού
Την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων για τη στήριξη της μικρής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, ώστε να μειωθεί η ψαλίδα των ανισοτήτων ανάμεσα στις μεγάλες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξέφρασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων για τη στήριξη της μικρής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, ώστε να μειωθεί η ψαλίδα των ανισοτήτων ανάμεσα στις μεγάλες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξέφρασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης, στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ με τίτλο «Ανταγωνισμός και Μικρές Επιχειρήσεις».

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι σήμερα στη χώρα λειτουργούν περισσότερες από 800.000 μικρές επιχειρήσεις, για τις οποίες ανοίγει διαρκώς η ψαλίδα των ανισοτήτων με τις μεγάλες επιχειρήσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση ζήτησε πρωτοβουλίες μείωσης των διοικητικών βαρών, μέτρα για το ενεργειακό κόστος και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους. Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θέλουμε να είναι επιβάτες και όχι λαθρεπιβάτες στο τρένο της ανάπτυξης, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Ανεξίτηλα τα σημάδια του πληθωρισμού στις επιχειρήσεις

Παρουσιάζοντας τα βασικά ευρήματα της έκθεσης, τα επιστημονικά στελέχη του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, κ.κ. Δημήτρης Γιακούλας και Λεωνίδας Βατικιώτης, αναφέρθηκαν στη σταθεροποίηση του πληθωρισμού στη χώρα μας στα επίπεδα του 3% το 2024, ωστόσο τόνισαν πως παρά το γεγονός ότι τώρα προχωρά σε ανεκτά επίπεδα, έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια του στις επιχειρήσεις, καθώς οξύνουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των μεγαλύτερων και των μικρότερων, αφού οι πρώτες μπορούν να απορροφούν πιο εύκολα και πιο συντονισμένα τα κόστη.

Βρισκόμαστε σε ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο τιμών από ότι παλαιότερα, γεγονός που έχει περιορίσει κατά πολύ το διαθέσιμο εισόδημα, παραδέχθηκαν.

Να σημειωθεί εδώ ότι το 2023 ο κύκλος εργασιών στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε κατά 3%, αν και το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 2%. Ωστόσο στους βασικούς κλάδους της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας η απασχόληση αυξήθηκε.

Ταυτόχρονα, το 2023 αυξήθηκαν οι εγγραφές των νέων επιχειρήσεων, με την κύρια δραστηριότητα να προκύπτει από τους τομείς των κατασκευών και των μεταφορών.

Οι 3 συν 3 προτάσεις

Λαμβάνοντας τον λόγο ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ, Λόης Λαμπριανίδης κατέθεσε τρεις προτάσεις για την ενδυνάμωση των μικρών επιχειρήσεων σήμερα:

  • να προχωρήσουν απο μόνες τους σε συνεργασίες για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.
  • να πείσουν την κοινωνία και τους πολιτικούς της εκπροσώπους ότι η Δημοκρατία δεν νοείται χωρίς το οικονομικό υπόβαθρο των επιχειρήσεων.
  • να αναθεωρήσουν όλο το σκεπτικό με το οποίο κινήθηκαν μετά το 1980 και κατ' επέκταση να συσταθεί νέο μέτωπο στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Παράλληλα, παρουσίασε και δέσμη τριών μέτρων και από την πλευρά του κράτους για τη στήριξη των επιχειρήσεων:

  • το κράτος να γίνει αρωγός στην τεχνολογική και ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων
  • να διασφαλίσει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση.
  • να διασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού

Θεοδωρικάκος: Το τρίπτυχο για τη μείωση του κόστους ζωής

Τη στήριξη της κυβέρνησης στην εγχώρια επιχειρηματικότητα μετέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την παρουσία του στην εκδήλωση της ΓΣΕΒΕΕ.

Χαρακτηριστικά ανέφερε, απευθυνόμενος προς τον κ. Καββαθά, πως «ευελπιστώ στη διαρκή και ειλικρινή μας συνεργασία για τον κοινό στόχο στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας και την κοινή προσπάθεια στήριξης της ελληνικής οικογένειας. Θα είμαστε δίπλα σας και ευελπιστώ πως κι εσείς θα είσαστε συμπαραστάτες μας».

Στη συνέχεια, ο υπουργός αναφέρθηκε στο τρίπτυχο που εκτιμά πως θα οδηγήσει σε υποχώρηση του κόστους ζωής και αποκλιμάκωση των τιμών προσεχώς:

1. Στη λειτουργία του ανταγωνισμού. Ανέφερε δε πως αποτελεί προτεραιότητα του η διασφάλιση της λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού. «Συναντήθηκα με την πρόεδρο της Επιτροπής και τις επόμενες ημέρες θα βρεθώ και στα γραφεία», αποκάλυψε.

2. Στη σημασία που έχει ο ενημερωμένος καταναλωτής σήμερα και για αυτό τον λόγο στάθηκε στην αναβάθμιση της πλατφόρμας e-katanalotis.

3. Στην κοινωνική ευθύνη που φέρει σήμερα η υγιής επιχειρηματικότητα.

«Το υπουργείο Ανάπτυξης θέλω πράγματι να είναι το υπουργείο της ανάπτυξης και όχι το υπουργείο της ακρίβειας», σημείωσε επίσης ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Netcompany - Intrasoft: Ανεκτέλεστο 1 δισ. ευρώ και σχέδια για νέες λύσεις και νέες αγορές

Τρόφιμα - ποτά: Οι εταιρείες που αναζητούν «λευκό ιππότη» - Tο μεγάλο στοίχημα της επανεκκίνησής τους

gazzetta
gazzetta reader insider insider