Μασκ: Η Κομισιόν πρόσφερε στο Χ μια παράνομη μυστική συμφωνία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μασκ: Η Κομισιόν πρόσφερε στο Χ μια παράνομη μυστική συμφωνία
«Εάν ασκούσαμε λογοκρισία χωρίς να το πούμε σε κανέναν, δεν θα μας επέβαλαν πρόστιμα. Οι άλλες πλατφόρμες δέχτηκαν τη συμφωνία. Το Χ όχι». 

Το γάντι σήκωσε ο ιδιοκτήτης του Χ (πρώην Twitter), Έλον Μασκ, μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν ότι η διαδικτυακή πλατφόρμα εξαπατά τους χρήστες του. Ο δισεκατομμυριούχος, με ανάρτησή του στο μέσο, δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφερε στο Χ μια παράνομη μυστική συμφωνία: Εάν ασκούσαμε λογοκρισία χωρίς να το πούμε σε κανέναν, δεν θα μας επέβαλαν πρόστιμα. Οι άλλες πλατφόρμες δέχτηκαν τη συμφωνία. Το Χ όχι».

«Προσβλέπουμε σε μια πολύ δημόσια αντιπαράθεση στο δικαστήριο, ώστε οι λαοί της Ευρώπης να γνωρίζουν την αλήθεια» έσπευσε να συμπληρώσει.

Κομισιόν: Πώς το X «εξαπατά» τους χρήστες

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε το X για την προκαταρκτική της άποψη ότι παραβιάζει την Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, ένα νεοσύστατο πλαίσιο κανόνων που υποχρεώνει τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες να ελέγχουν καλύτερα το περιεχόμενο που διακινείται μέσα από αυτές.

Σε έκθεση που δημοσίευσε την Παρασκευή το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, αναφέρει ότι το X έχει παραβιάσει τους κανόνες σχετικά με τα σκοτεινά μοτίβα, τη διαφάνεια των διαφημίσεων και την πρόσβαση των ερευνητών στα δεδομένα. Τα σκοτεινά μοτίβα είναι παραπλανητικές τακτικές που αποσκοπούν στην προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών.

Ακόμη, η χρήση του «μπλε τικ» που υποτίθεται πιστοποιεί την ταυτότητα του χρήστη, δεν εναρμονίζεται με τις δέουσες πρακτικές καθώς οποιοσδήποτε μπορεί να εγγραφεί και να λάβει πιστοποίηση εγκυρότητας, εκτιμά η Επιτροπή. Πρόσθεσε δε, ότι υπάρχουν ενδείξεις για κακόβουλες ενέργειες που κάνουν χρήση της επαληθευμένης κατάστασης για να εξαπατούν τους χρήστες.

«Το Χ έχει τώρα το δικαίωμα να υπερασπισθεί τον εαυτό του, αλλά αν επιβεβαιωθεί η άποψή μας, θα επιβάλουμε πρόστιμα και θα απαιτήσουμε σημαντικές αλλαγές», προειδοποίησε ο Ευρωπαίος επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας Τιερί Μπρετόν. Η προειδοποίηση είναι η πρώτη στο πλαίσιο του νέου Κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) ο οποίος ετέθη σε ισχύ τον περασμένο χρόνο για την προστασία των χρηστών από επικίνδυνο περιεχόμενο. Στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν για παρόμοιες ανησυχίες βρίσκονται επίσης και άλλες εταιρείες όπως TikTok, AliExpress, Alibaba και Meta.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέο «καμπανάκι» Ντάιμον (JP Morgan) για επιτόκια και πληθωρισμό

Ευρωαγορές: Σε υψηλό ενός μηνός με ώθηση από τις ΗΠΑ

Μπάιντεν: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο κατάπαυσης του πυρός

gazzetta
gazzetta reader insider insider