Το τέταρτο γραφείο – δορυφόρο στην ελληνική περιφέρεια άνοιξε η PWC Ελλάδας συνεχίζοντας μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2022. Με στόχο να αποτελέσει έναυσμα για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας για όλη τη Θεσσαλία, το νέο κέντρο αριστείας ξεκίνησε τη λειτουργία του στο Βόλο σε συνεργασία με την Microsoft για την υλοποίηση σύνθετων ψηφιακών έργων σε τεχνολογίες αιχμής όπως η αξιοποίηση δεδομένων, η τεχνητή νοημοσύνη και η κυβερνοασφάλεια.
Βασικός στόχος του νέου γραφείου, που θα αναλαμβάνει σημαντικά ψηφιακά έργα για πελάτες εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, είναι η προσέλκυση ανθρώπινου ταλέντου. «Ζούμε την μάχη του ταλέντου. Αντί να περιμένουμε να έρθει το ταλέντο σε εμάς επιλέγουμε να το ψάξουμε εμείς» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Ανδρέου, Territory Strategy, Clients & Markets Leader της PwC Ελλάδας κατά την παρουσίαση του PwC x Microsoft Excellence Center.
«Με το νέο μας αυτό κέντρο, φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε, σε συνεργασία με τη Microsoft, τα στελέχη του αύριο, τα οποία θα έχουν υψηλή εξειδίκευση σε τεχνολογίες που θα είναι καθοριστικές για την ανταγωνιστικότητα οργανισμών και επιχειρήσεων στο μέλλον», ανέφερε ακόμη ο κ. Ανδρέου, εξηγώντας πως η Θεσσαλία επιλέχθηκε γιατί διαθέτει μια σημαντικά από σημαντικά χαρακτηριστικά: Διαθέτει τέσσερις πανεπιστημιακές σχολές σχετικές με την τεχνολογία, ενώ αποτελεί περιοχή με τεράστια παράδοση στην παραγωγή και δυναμικές επιχειρήσεις και μπορεί να γίνει πεδίο δοκιμών νέων τεχνολογιών και λύσεων. «Είναι βαθιά μας επιθυμία να προωθήσουμε τον σχηματισμό ενός οικοσυστήματος καινοτομίας που θα μας διασυνδέσει με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις της Θεσσαλίας», υπογράμμισε ακόμη ο κ. Ανδρέου.
Το νέο Excellence Center στον Βόλο διαθέτει ήδη 40 εργαζομένους και στόχος είναι ο αριθμός αυτός να διπλασιαστεί μέσα στο 2025. Είναι το πρώτο κέντρο αριστείας στο παγκόσμιο δίκτυο της PWC που αναπτύσσεται σε συνεργασία με τη Microsoft με την Γιάννα Ανδρονοπούλου, Γενική Διευθύντρια Microsoft Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας, να σημειώνει ότι μέσω αυτής της συνεργασίας, «φιλοδοξούμε να ενισχύσουμε την τοπική κοινωνία και οικονομία με όχημα την τεχνολογία, εστιάζοντας παράλληλα και στο πως οι νέες εξελίξεις όπως αυτή της Τεχνητής Νοημοσύνης».
«Eίμαστε περήφανοι που συμβάλουμε στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα συνδέει πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις, προωθώντας τη γνώση και την εκπαίδευση στις τεχνολογίες του μέλλοντος και που η παγκόσμια προσπάθειά μας -που ξεκίνησε μέσω του AI For Good lab- να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ανθρωπότητας όπως η κλιματική αλλαγή, φτάνει μέχρι τη Θεσσαλία», είπε ακόμη η κυρία Ανδρονοπούλου πως είναι σημαντικό να στηρίζονται περιοχές όπως η Θεσσαλία, όχι μόνο λόγω των πρόσφατων προκλήσεων που αντιμετώπισε, αλλά κυρίως για να δημιουργούνται ευκαιρίες για ανθρώπους που ζουν μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα.
H φιλοσοφία των γραφεία – δορυφόρων
Η PWC ξεκίνησε τη δημιουργία κόμβων καινοτομίας στην ελληνική επαρχία από το 2022. Το πρώτο βήμα έγινε στην Πάτρα με το Tech&Innovation Hub, ακολούθησαν το Digital Center στα Ιωάννινα τον Ιανουάριο του 2023 και τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς η Ρόδος με το Sustainability Hub.
Στρατηγική της εταιρείας είναι να προσαρμόζει το αντικείμενο του κάθε περιφερειακού γραφείου στην ιδιαίτερη ταυτότητα και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας, με στόχο να συμβάλλει στην γενικότερη αναβάθμισή τους, προωθώντας τη συγκρότηση τεχνολογικών και επιστημονικών οικοσυστημάτων συνεργασίας.
Αναπτύσσοντας συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και άλλους φορείς της περιοχής, το νέο κέντρο θα δρομολογήσει τη διάθεση ολοκληρωμένων τεχνολογικών λύσεων νέας γενιάς, σε επίκαιρα πεδία, όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η αγροτική ανάπτυξη, φιλοδοξώντας να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Θεσσαλία για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής. Μάλιστα μέσα στους επόμενους μήνες θα ανακοινωθεί και μια σχετική πρωτοβουλία για μια τεχνολογική λύση πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα.
Η PwC σχεδιάζει να διευρύνει την παρουσία της στη ελληνική περιφέρεια με νέα σημεία. «Μπορεί ακόμη και μέσα στο 2025,να έχουμε μια ή δυο νέες περιπτώσεις. Εξετάζουμε πρώτα διάφορες περιοχές και μετά καταλήγουμε. Αυτή τη στιγμή το ανθρώπινο δυναμικό εκτός Αττικής φτάνει το 10% και ο στόχος μας είναι στην επόμενη διετία να έχει διπλασιαστεί είτε μέσω της αύξησης του προσωπικού σε γραφεία όπως στον Βόλο, η με καινούρια σημεία», ανέφερε ο κ. Ανδρέου.