Πόλος έλξης για πολλούς ισχυρούς «μνηστήρες» γίνεται το αναβαθμισμένο Hilton με την διαχείριση της ξενοδοχειακής μονάδας να εξελίσσεται σε σκληρό bras de fer μεταξύ διεθνώς αναγνωρισμένων παικτών της τουριστικής αγοράς.
Την ώρα που η αμερικανική αλυσίδα μοιάζει αποφασισμένη να μην καταθέσει τα όπλα, επιθυμώντας να διατηρήσει την διαχείριση, ξένοι όμιλοι καραδοκούν και καταθέτουν τις δικές τους προσφορές για το ανανεωμένο πεντάστερο της Αθήνας.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το ξενοδοχείο Hilton Αθηνών ανήκει πλέον στην κοινοπραξία Home Holdings Συμμετοχών, την οποία συνέστησαν η ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, που ελέγχει το Costa Navarino, και η D-Marine Investments Holding B.V. του τουρκικού ομίλου Dogus, μετά την εξαγορά του 97,3% της Ιονικής Ξενοδοχειακής, ιδιοκτήτριας του συγκροτήματος, από την Alpha.
Η Ιονική Ξενοδοχειακή έχει συνάψει πολύχρονη σύμβαση διαχείρισης του ξενοδοχείου με την αλυσίδα Hilton, η οποία λήγει τον Μάρτιο του 2018.
Μέχρι στιγμής η Home Holdings έχει επιβεβαιώσει ότι βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων με την Hilton Worldwide, καθώς και με άλλους διεθνείς ξενοδοχειακούς ομίλους, αναφορικά με τη διαχείριση του ξενοδοχείου.
Όπως έχει ανακοινώσει ο νέος ιδιοκτήτης, εντός των επόμενων μηνών η Home Holdings θα οριστικοποιήσει τo σχέδιο αναβάθμισης του ακινήτου ως προς τις υπάρχουσες υποδομές, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα νέα προϊόντα και υπηρεσίες, μεταξύ αυτών και πολυτελείς ιδιωτικές κατοικίες εμβληματικούς χώρους γαστρονομίας και θεματικούς εμπορικούς χώρους.
Στόχος της εταιρείας άλλωστε είναι να επανατοποθετήσει το ξενοδοχείο στην ελληνική και διεθνή αγορά, δημιουργώντας έναν νέο προορισμό πόλης που θα περιλαμβάνει κορυφαίας ποιότητας ξενοδοχειακές υπηρεσίες.
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες ανέφεραν ότι τη θέση της νέας εταιρείας διαχείρισης διεκδικεί πέρα από την Hilton και η Mandarin Oriental Hotel ενώ κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο και για την γνωστή αλυσίδα Four Season, οποία φαίνεται να έχει ήδη το προβάδισμα για την ανάληψη της διαχείρισης του Αστέρα Βουλιαγμένης.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μάλιστα δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί μέχρι και διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή του νέου διαχειριστή.
Παρότι μάλιστα ακόμα είναι νωρίς για κάτι τέτοιο, η όλη διαδικασία επιλογής αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ πριν από την ημερομηνία λήξης της σύμβασης.
Όποιος κι αν είναι ο τυχερός όμως, το μεγάλο στοίχημα παραμένει το αν οι νέοι διαχειριστές του Hilton Αθηνών θα καταφέρουν να αλλάξουν τόσο το προφίλ της πεντάστερης ξενοδοχειακής αγοράς όσο και την μέση τιμή των δωματίων των πολυτελών ξενοδοχείων, γεγονός που αποτελεί ζητούμενο και για τους νέους επενδυτές.
Σημειώνεται ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2016 τα πεντάστερα ξενοδοχεία της Αθήνας είχαν μέση τιμή δωματίου στα 151,48 ευρώ έναντι 146,28 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Στο ξενοδοχείο Hilton η μέση τιμή δωματίου διαμορφώθηκε σε 155,65 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 7% σε σχέση με το 2015.
Στη χρήση 2015, που περιλαμβάνει και τη θερινή περίοδο, τα πεντάστερα ξενοδοχεία της Αθήνας κατέγραψαν μέση τιμή δωματίου 153,2 ευρώ, έναντι 147,63 ευρώ το 2014, ενώ στο ξενοδοχείο Hilton η μέση τιμή δωματίου διαμορφώθηκε στα 146,17 ευρώ έναντι 141,42 ευρώ το 2014.
Επίσης, η «Μεγάλη Βρετανία» εμφανίζει μέση τιμή δωματίου στα 268 ευρώ το 2015 και 256 ευρώ το 2014, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2016 εμφάνισε μέση τιμή δωματίου στα 254,48 ευρώ έναντι 264,60 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Νέο ξενοδοχειακό μοντέλο φέρνει στην Αθήνα η Hilton
Πέρα από την αύξηση της μέσης τιμής δωματίου βέβαια, η πώληση χώρων της μονάδας ως πολυτελείς ιδιωτικές κατοικίες θα εισάγει ένα νέο τουριστικό προϊόν στην ξενοδοχειακή αγορά της Aθήνας, κατά το πρότυπο σύγχρονων μοντέλων της διεθνούς αγοράς.
Αξίζει να διευκρινίσουμε πως η ιδέα της πώλησης ή της μακροχρόνιας μίσθωσης δωματίων και σουιτών που εντάσσονται σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα δεν είναι νέα. Ξεκίνησε από κορυφαίες διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες, οι οποίες εντόπισαν την επιθυμία ορισμένων πελατών τους να αποκτήσουν μια κατοικία στην οποία θα μπορούσαν να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα των υπηρεσιών ξενοδοχειακού τύπου. Τα μεικτής χρήσης ξενοδοχεία που προσφέρουν ξενοδοχειακές ή τουριστικές κατοικίες τόσο σε παραθεριστικές περιοχές όσο και σε πόλεις πήραν την ονομασία Condo Hotels.
Το προϊόν αυτό τυγχάνει μεγάλης απήχησης στο εξωτερικό και περιλαμβάνεται στους διαρκώς αναπτυσσόμενους κλάδους της παγκόσμιας αγοράς του πολυτελούς τουρισμού.
Στην περίπτωση της χώρας μας επιτρέπεται η δυνατότητα πώλησης ή μακροχρόνιας μίσθωσης συγκεκριμένου αριθμού δωματίων και σουιτών ξενοδοχείων υπό την προϋπόθεση ότι η διαχείριση, η λειτουργία και η συντήρησή τους παραμένουν στον ξενοδόχο. Mε βάση σχετική νομοθεσία του 2013, ξενοδοχεία 3, 4 και 5 αστέρων εντός σχεδίου μπορούν να πουλήσουν ή να μισθώσουν έως το 50% της συνολικής επιφάνειας των χώρων διαμονής, με την προϋπόθεση ότι οι κατοικίες συνεχίζουν να λειτουργούν ως ξενοδοχείο με όλες τις παροχές υπηρεσιών προς αυτές. Eπίσης, η επίπλωση και ο εξοπλισμός τους καθορίζεται και συντηρείται από το ξενοδοχείο. H μεταβίβαση της ξενοδοχειακής κατοικίας γίνεται συμβολαιογραφικά και μεταγράφεται στο υποθηκοφυλακείο.
O ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής κατοικίας απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα ενός σπιτιού απαλλαγμένος από το άγχος των εργασιών του.
To κοσμοπολίτικο ξενοδοχείο, που συμπλήρωσε πριν από λίγους μήνες 53 χρόνια λειτουργίας, διαθέτει 506 δωμάτια, 22 εξοπλισμένες αίθουσες συνεδρίων και εκδηλώσεων και πολλές άλλες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες.