Διπλωματικός «κλοιός» προστασίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διπλωματικός «κλοιός» προστασίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Τη στιγμή που το γεωτρύπανο της Total βρίσκεται ήδη στο βυθό της κυπριακής ΑΟΖ συνεχίζονται οι προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» εξακολουθεί να πλέει εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, νοτιοδυτικά της Πάφου, ενώ στην περιοχή κινείται και φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας. Ωστόσο, τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν μένουν άπραγα, με τη Γαλλία να έχει ηδη στείλει την υπουργό Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, η οποία μάλιστα κατά τις συναντήσεις που είχε με αξιωματούχους της κυπριακής κυβέρνησης τόνισε τη σημασία της γεωστρατηγικής θέσης της Κύπρου στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ στέλνουν επίσης μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Κύπρος «δεν είναι μόνη». Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «George H.W.Bush» που πλέει κοντά στη γεώτρηση του «West Capella» μπλόκαρε τις συχνοτήτες τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τα οποία πετούσαν πολύ κοντά στο σημείο της γεώτρησης και το αμερικανικο υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί από κοντά την υπόθεση.

Οι έλεγχοι στην πλατφόρμα και οι προπαρασκευαστικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται ότι το τρυπάνι θα φθάσει σε βάθος 4.250 μέτρων.

Οι πιθανότητες για ανεύρεση κοιτάσματος φυσικού αερίου ανέρχονται στο 21%, ποσοστό το οποίο θεωρείται αρκετά υψηλό. Με βάση τον προγραμματισμό της Κοινοπραξίας ΕΝΙ – Total, η γεώτρηση θα διαρκέσει 75 ημέρες.

Κύπρος: Δεν επηρεάζονται οι ενεργειακοί μας σχεδιασμοί

Η Κύπρος ακολουθεί σταθερά τη στρατηγική έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, κάτι που άλλωστε έχει επισημάνει επανειλημμένως και ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος μιλώντας πριν από λίγο καιρό στο insider.gr είχε αναφέρει ότι « σε καμία περίπτωση οι προκλήσεις και οι απειλές της Τουρκίας δεν έχουν επηρεάσει τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς. Όπως είδατε πρόσφατα και με την ολοκλήρωση του Τρίτου Γύρου Αδειοδότησης, η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει απρόσκοπτα τις διαδικασίες για αξιοποίηση του υποθαλάσσιού μας πλούτου, ασκώντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το έχει καταστήσει, άλλωστε, σαφές ότι ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, ουδέποτε έχει αποδεχθεί να τύχουν αμφισβήτησης ή διαπραγμάτευσης τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, τη Δευτέρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ για το θέμα της γεώτρησης από τη γαλλική TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ διεμήνυσε ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου θα υλοποιηθούν κανονικά. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «εκείνο που μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας είναι ότι όλα προχωρούν ως είχαν προγραμματιστεί. Η εταιρεία θα προβεί σε ανακοινώσεις όποτε θεωρήσουν ότι υπάρχει ανάγκη. Ας περιμένουμε τα αποτελέσματα το φθινόπωρο. Υπάρχουν άτομα από τις αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας που παρακολουθούν καθημερινά και αξιολογούν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις κινήσεις της Τουρκίας και όταν θα πρέπει να γίνει δήλωση να είστε σίγουροι ότι θα γίνει. Δεν υπάρχει κάτι που να προκαλεί ανησυχία ή να επηρεάζει την υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών. Το Μπαρμπαρός κινείται στην περιοχή μας και η πορεία του παρακολουθείται. Υπάρχουν διαβαθμίσεις ασφαλείας σε σχέση με την πλατφόρμα, το μεγάλο ζητούμενο είναι η απρόσκοπτη υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών και, επαναλαμβάνω, αυτό γίνεται χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα».

Στην Κύπρο η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας

Τη σημασία της γεωστρατηγικής θέσης της Κύπρου στην περιοχή, τόνισε η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, η οποία πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη στη Λάρνακα. Η κ. Παρλί, η οποία συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογο της, Χριστόφορο Φωκαΐδη, ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία διότι, όπως είπε, αποτελεί σταθερό σύμμαχο της Γαλλίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Καλωσορίζοντας τη Γαλλίδα υπουργό, ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι Κύπρος και Γαλλία αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε την ανάγκη συνέχισης και ενδυνάμωσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Η Φλοράνς Παρλί αφίχθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας με στρατιωτικό αεροσκάφος και στη συνέχεια μετέβη με ελικόπτερο σε μία από τις δύο γαλλικές φρεγάτες, που βρίσκονται ανοικτά της Κύπρου. Να σημειωθεί ότι το Παρίσι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα ενεργειακά, λόγω της εμπλοκής της εταιρείας Total στις έρευνες στο οικόπεδο "11" της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξή του στο Euroactiv χαρακτήρισε "καλή εξέλιξη", την παρουσία στην Κύπρο της Γαλλίδας υπουργού.

«Υπάρχουν και πολεμικά πλοία της Γαλλίας στην περιοχή που υπενθυμίζουν στον τουρκικό παράγοντα ότι δεν μπορεί ο κλέφτης να παριστάνει τον σερίφη», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider