Τράπεζες: Δεν κινδυνεύουμε να «κοπούμε» στα stress tests

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Δεν κινδυνεύουμε να «κοπούμε» στα stress tests

Με αισιοδοξία αντιμετωπίζουν οι Έλληνες τραπεζίτες τα stress tests που ξεκινούν τον Φεβρουάριο, εκτιμώντας ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση σήμερα σε σύγκριση με το 2015.


«Οι παραδοχές των τεστ αντοχής, όπως κοινοποιήθηκαν σήμερα στις τράπεζες από την ΕΒΑ αντανακλούν μια πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τα προηγούμενα τεστ [το 2015]», αναφέρει στο insider.gr ανώτατη τραπεζική πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα μακροοικονομικά μεγέθη θα είναι πολύ καλύτερα από αυτά που εξετάζει θεωρητικά το δυσμενές σενάριο της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και οι ελληνικές τράπεζες «δεν φαίνεται ότι θα έχουν πρόβλημα να τα περάσουν».

Σύμφωνα με τις παραδοχές των stress tests που γνωστοποιήθηκαν σήμερα, Τετάρτη, στις ελληνικές τράπεζες και έχει στη διάθεσή του το insider.gr, εξετάζεται σωρευτική υποχώρηση στις τιμές των ακινήτων της τάξης του 16,6% για την επόμενη τριετία.

Παντελάκης Χρηματιστηριακή: Στα 3 δισ. ευρώ η δυνητική απώλεια από τα ακίνητα

Η αποτίμηση των τιμών των ακινήτων αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» των τραπεζών, καθώς από αυτές εξαρτάται η αξία των εξασφαλίσεων που έχουν στο ενεργητικό τους, ιδίως όσον αφορά στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs).

Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο της ΕΒΑ, για τα αστικά ακίνητα εξετάζεται μείωση των τιμών κατά 7,3% το 2018, 6,7% το 2019 και 3,6% το 2020, ενώ για τα οικιστικά ακίνητα προβλέπεται πτώση 9,2% το 2018, 6,1% το 2019 και 2,2% το 2020.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Παντελάκης Χρηματιστηριακή Πάρη Μαντζαβρά τα φετινά τεστ αντοχής υιοθετούν πρόβλεψη για το ΑΕΠ 5% υψηλότερη εκείνης με την οποία δοκιμαστήκαν στο stress test του 2015, τιμές οικιστικών ακινήτων χαμηλότερες κατά 1% έναντι του 2015 και τιμές εμπορικών ακινήτων χαμηλότερες κατά 11% έναντι του 2015.

«Συνολικά, το χαμηλότερο επίπεδο αποτίμησης των ακινήτων (ιδίως στο μη οικιακό τομέα), συνεπάγεται συνολικά 3 δισ. ευρώ επιπρόσθετες ζημιές αποτίμησης. Τούτου λεχθέντος, προειδοποιούμε ότι το ακριβές αποτέλεσμα σε μια τέτοια άσκηση πολλαπλών μεταβλητών είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί», αναφέρει ο κ. Μαντζαβράς.

Η Παντελάκης Χρηματιστηριακή εξακολουθεί να έχει μια εποικοδομητική άποψη για το αποτέλεσμα της δοκιμής αντοχής του 2018. Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι:

  • Η οικονομική πραγματικότητα μετά την τελευταία άσκηση έχει αποδειχθεί πολύ καλύτερη από ότι όχι μόνο το δυσμενές σενάριο, αλλά και το βασικό σενάριο της ς αξιολόγησης του 2015.
  • Οι τράπεζες έκτοτε έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, κατάφεραν να μειώσουν τις εκροές καταθέσεων, να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα τους (NPEs), να μειώσουν την εξάρτηση τους από το Ευρωσύστημα (ειδικότερα η ELA) και να εκτελέσουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης.
  • Τέλος, έχει ενισχυθεί σημαντικά η εργαλειοθήκη τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και ειδικά στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες, ενώ ο πτωχευτικός κώδικας έχει γίνει πιο φιλικός προς τις τράπεζες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider