Κρίσιμο τρίμηνο «εξετάσεων» για τις τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίσιμο τρίμηνο «εξετάσεων» για τις τράπεζες

Στο μικροσκόπιο των εποπτικών αρχών της Ευρωζώνης μπαίνουν οι ελληνικές τράπεζες για το επόμενο τρίμηνο, καθώς τον Φεβρουάριο ξεκινούν τα επίμαχα stress tests που θα κρίνουν την «υγεία» του τραπεζικού κλάδου σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ελληνική οικονομία.

Την Τετάρτη ανακοινώθηκαν οι παραδοχές των τεστ αντοχής, οι οποίες αφορούν ουσιαστικά τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ) για τα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας μας την επόμενη τριετία (2018-2020).

Οι παραδοχές αυτές περιλαμβάνουν το βασικό και το δυσμενές σενάριο, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο δυσμενές σενάριο καθώς αυτό θέτει τον πήχη πάνω από τον οποίο καλούνται να περάσουν οι ελληνικές τράπεζες.

Τα προηγούμενα stress tests το 2015 ανέδειξαν σοβαρές κεφαλαιακές για τα ελληνικά ιδρύματα, γεγονός που δημιουργεί ένα ανησυχητικό προηγούμενο για τον κλάδο. Ωστόσο, όπως ανέφεραν στο insider.gr ανώτατα τραπεζικά στελέχη μετά την ανακοίνωση των επίσημων παραδοχών, οι εκτιμήσεις που διατυπώνονται αντανακλούν την αισθητά καλύτερη θέση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι ελληνικές τράπεζες, σε σύγκριση με το 2015, και εξέφρασαν την εκτίμηση ότι κινδυνεύουν να «κοπούν».

«Αχίλλειος πτέρνα» των τραπεζών είναι οι τιμές των ακινήτων, λόγω των εμπράγματων εξασφαλίσεων που έχουν συσσωρεύσει στα χαρτοφυλάκιά τους έναντι των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). Σύμφωνα με τις παραδοχές του δυσμενούς σεναρίου, προβλέπεται μια υποχώρηση στις τιμές των οικιστικών ακινήτων –κατοικιών– κατά 16,6% σωρευτικά για την επόμενη τριετία.

Οι τραπεζικές διοικήσεις, πάντως, δεν θεωρούν πιθανό να επαληθευτεί ένα τέτοιο σενάριο, αφού ήδη οι τιμές των κατοικιών έχουν βυθιστεί κατά 45% τα χρόνια της κρίσης. Συνολικά, εκτιμούν ότι τα μακροοικονομικά μεγέθη θα είναι πολύ καλύτερα από αυτά που εξετάζει θεωρητικά το δυσμενές σενάριο της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και οι ελληνικές τράπεζες «δεν φαίνεται ότι θα έχουν πρόβλημα να τα περάσουν».

Το χρονοδιάγραμμα των τεστ

Η μεθοδολογία των τεστ αντοχής καταρτίζεται συνολικά για όλες τις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξετάζονται, οι οποίες ανέρχονται σε 37 και αντιπροσωπεύουν το 70% της αγοράς σε όρους ενεργητικού. Επιπλέον του δείγματος αυτού, εξετάζονται και οι ελληνικές τράπεζες λόγω του ότι η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής –από το οποίο εξέρχεται τον Αύγουστο.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, κρίθηκε απαραίτητο τα ελληνικά stress tests να επισπευτούν ξεκινώντας αυτόν τον μήνα, ώστε τον Μάιο να έχουν ολοκληρωθεί και να εκδοθεί το πόρισμα από τις εποπτικές ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για τυχόν αναγκαίες κινήσεις μέχρι τη λήξη του προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, πάντως, στα μέσα Απριλίου, οι Έλληνες τραπεζίτες θα έχουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα βάσει του 90% της διαδικασίας που θα έχει ολοκληρωθεί ως τότε, γνωρίζοντας ουσιαστικά εάν τίθεται ζήτημα νέων κεφαλαιακών αναγκών.

Τα όπλα και οι προκλήσεις

Σημειώνεται ότι στη διαδικασία αυτή, ο Φεβρουάριος θεωρείται είναι ιδιαίτερα κρίσιμος, καθώς στα μέσα του μήνα οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν προσαρμοστεί πλήρως στα νέα λογιστικά πρότυπα ( IFRS 9), τα οποία ισχύουν από την αρχή του έτους και αναγκάζουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες να σχηματίζουν προβλέψεις με βάση τις πιθανές μελλοντικές ζημιές και όχι τις ζημιές που θα πραγματοποιηθούν.

Το νέο πρότυπο, πάντως, παρέχει μια δικλείδα ασφαλείας για τις τράπεζες έναντι δυσάρεστων εκπλήξεων από τα τεστ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, ο «λογαριασμό» του IFRs αναμένεται να ανέλθει σε 6 δισ. ευρώ και θα επιμεριστεί σε βάθος πενταετίας, έως και το 2023.

Όσον αφορά στις νέες κεφαλαιακές ανάγκες, εκτιμάται ότι θα προκύψει «τρύπα» άνω των 3 δισ. ευρώ, η οποία όμως κρίνεται πλήρως διαχειρίσιμη από τις τράπεζες και αναμένεται να καλυφθεί από μια σειρά δράσεις, όπως οι πωλήσεις των θυγατρικών που έχουν απομείνει στο εξωτερικό, καθώς και τον περιορισμό των κόκκινων δανείων σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν καταθέσει η τράπεζες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ για τα έτη έως το 2019.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες μπαίνουν στα stress tests με υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (CET 1 στην περιοχή του 17%) και αυτό δίνει ένα περιθώριο αισιοδοξίας στον κλάδο ότι θα βγει αλώβητος από τις «εξετάσεις».

HSBC: Οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα τεστ

Στην ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία επικεντρώνεται η HSBC και εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σε πολύ καλύτερη θέση σήμερα από το 2015 και δεν θα δυσκολευτούν να περάσουν τα stress tests του 2018.

Στην έκθεσή του για τις παραδοχές των τεστ που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, ο παγκόσμιος κολοσσός διαπιστώσει σημαντική βελτίωση στα σενάρια σε σύγκριση με το 2015, όταν «το βασικό σενάριο ήταν κακό και το δυσμενές ακόμα χειρότερο». Οι παραδοχές των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών αντανακλούν τη βελτίωση αυτή και, ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

«Εάν υποθέσουμε ότι όλα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στα επιχειρηματικά δάνεια εξασφαλίζονται από ακίνητα, η σωρευτική επίπτωση από τη νέα πτώση στις τιμές των εξασφαλίσεων θα διαμορφωθεί σε 133 μονάδες βάσεις στο σταθμισμένο ενεργητικό (RWA) με στοιχεία γ’ τριμήνου», αναφέρει η έκθεση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider