HSBC: Οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα stress tests

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
HSBC: Οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα stress tests

Στην ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία επικεντρώνεται η HSBC και εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σε πολύ καλύτερη θέση σήμερα από το 2015 και δεν θα δυσκολευτούν να περάσουν τα stress tests του 2018.


Στην έκθεσή του για τις παραδοχές των τεστ που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, ο παγκόσμιος κολοσσός διαπιστώσει σημαντική βελτίωση στα σενάρια σε σύγκριση με το 2015, όταν «το βασικό σενάριο ήταν κακό και το δυσμενές ακόμα χειρότερο». Οι παραδοχές των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών αντανακλούν τη βελτίωση αυτή και, ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

Ειδικά για τις τιμές των εμπορικών ακινήτων, όπου επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των ελεγκτών αλλά και των τραπεζών, οι αναλυτές της HSBC επισημαίνουν ότι σε σύγκριση με τις τιμές των σεναρίων του 2015, το δυσμενές σενάριο «βλέπει» περαιτέρω υποχώρηση έως και 9,2%.

«Εάν υποθέσουμε ότι όλα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στα επιχειρηματικά δάνεια εξασφαλίζονται από ακίνητα, η σωρευτική επίπτωση από τη νέα πτώση στις τιμές των εξασφαλίσεων θα διαμορφωθεί σε 133 μονάδες βάσεις στο σταθμισμένο ενεργητικό (RWA) με στοιχεία γ’ τριμήνου», αναφέρει η έκθεση.

Για να καταλήξει στο συμπέρασμα αυτό, η HSBC συγκρίνει τα μεγέθη του 2017, βάσει του δυσμενούς σεναρίου του 2015, και τις εκτιμήσεις για το 2020 σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο των φετινών τεστ. Από τη σύγκριση αυτή προκύπτει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,3%, μείωση της ανεργίας κατά 8,4 ποσοστιαίες μονάδες, μείωση των επιπέδων τιμών κατά 1,6%, πτώση στις τιμές των κατοικιών κατά 1% και υποχώρηση στις τιμές των εμπορικών ακινήτων κατά 9,2%.

«Η τελευταία πτώση θεωρείται ως η μεγαλύτερη απειλή για τις τράπεζες, αλλά ακόμη και εάν επαληθευτεί δεν θεωρούμε ότι η σχετική σημασία των εξασφαλίσεων σε εμπορικά ακίνητα είναι τέτοια που απειλεί τις τράπεζες», καταλήγει η HSBC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider