Κανείς δεν πίστευε, πριν από μερικά χρόνια όταν ανακοινωνόταν η δημιουργία του μεγαλύτερου κατασκευαστικού Ομίλου της χώρας, ότι θα έφτανε η στιγμή που θα ανατιναζόταν όλα στον αέρα.
Στο εσωτερικού του κατασκευαστικού Ομίλου Ελλάκτωρα, μυρίζει μπαρούτι. Συγκρούσεις, διαφωνίες και έντονο παρασκήνιο λαμβάνει χώρα την τελευταία 8ετία, με πρωταγωνιστές τους βασικούς μετόχους του Ομίλου, ή αλλιώς τους αδερφούς Καλλιτσάντση από τη μια και των Μπόμπολα – Κούτρα από την άλλη.
Ο Ελλάκτωρ, ο Όμιλος που προέκυψε από την συνένωση της Ελληνικής Τεχνοδομικής των αδερφών Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση και του Άκτωρα, των Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτριου Κούτρα, απειλείται με διάσπαση, ή αλλιώς από ένα «πολύκροτο επιχειρηματικό διαζύγιο».
Η πρόταση μομφής άλλωστε που κατέθεσε η πλευρά Καλλιτσάντση κατά της άλλης πλευράς, με αίτημα την αλλαγή της διοίκησης, δεν προμηνύει τίποτα καλό, ενώ οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες όσο και καθοριστικές για το τα μέλλει γενέσθαι στον Ελλάκτωρα.
Τι έγινε όμως και τα δύο μεγάλα επιχειρηματικά τζάκια της χώρας, μετά από την πολυετή αρμονική τους συνύπαρξη, ήρθαν σε σύγκρουση και αποφάσισαν να χωρίσουν τα «μαγαζιά τους»;
Πως φτάσαμε στην σύγκρουση
Το 1999 αποτέλεσε έτος - σταθμό για τον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο. Το νομοσχέδιο του τότε Υπουργείου Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ) για την επανάκριση των εργοληπτικών επιχειρήσεων είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα μεγαλύτερα σχήματα στον κλάδο των κατασκευών που θα διεκδικούσαν τόσο τα έργα στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 όσο και εκείνα που εντάσσονταν στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Μία από τις πιο μεγάλες συνενώσεις που έγιναν ήταν εκείνη του Ομίλου της Ελληνικής Τενχοδομικής ΤΕΒ των κ.κ. Δημητρίου, Αναστάσιου Καλλιτσάντση και Νικ. Τρίχα με την Άκτωρ του των κ.κ. Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημ. Κούτρα.
Ο νέος Ομιλος που δημιουργήθηκε στην αρχή έφερε την επωνυμία ΕΛΤΕΧ ενώ λίγα χρόνια, μετονομάστηκε σε Ελλάκτωρ. Η συνένωση των δύο μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών της χώρας, είχε κάνει τότε πολλούς να την χαρακτηρίζουν ως ένα «σκληροπυρηνικό γάμο» όπου η επιτυχία του θα εξαρτιόταν από τις επιμέρους χημείες αλλά και την αγαστή συνεργασία μεταξύ των βασικών μετόχων. Ωστόσο κανείς δεν μπορούσε να μαντέψει αυτό που θα ακολουθούσε λίγα χρόνια μετά. Αν και από τότε δεν ήταν τα πάντα ρόδινα, εντούτοις δεν περνούσε από το μυαλό κανενός ότι ο μεγαλύτερος Ομιλος της χώρας θα περνούσε μία τέτοια δοκιμασία.
Το 2010 με την έναρξη της κρίσης άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα σύννεφα μεταξύ των βασικών μετόχων.
Η ανομβρία που επικρατούσε στα δημόσια έργα, οι αντίθετες απόψεις που υπήρχαν ανάμεσα στις δύο πλευρές για τα σοβαρά επιχειρηματικά βήματα του Ομίλου σε συνδυασμό με την λήψη σημαντικών αποφάσεων για τις οποίες η άλλη πλευρά προέβαλε ισχυρές αντιδράσεις είχε ως αποτέλεσμα το κλίμα εντός του Ομίλου να επιδεινώνεται καθημερινά.
Η συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών έγινε προβληματική. Μάλιστα τότε στην αγορά κυκλοφόρησε ότι τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα, πρότειναν το ένα στο άλλο να αποχωρήσει, έναντι του σχετικού τιμήματος.
Οι επαφές προχώρησαν και το λεγόμενο σχέδιο διάσπασης φτιάχτηκε, με το τίμημα να καθορίζεται περί τα 2 ευρώ ανά μετοχή.
Όμως το σχέδιο τελικά παρέμεινε στα χαρτιά. Ο λόγος; Καμία από τις δύο πλευρές δεν είχε τα χρήματα να δώσει για να «πάρει το μαγαζί του και να φύγει»», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά άνθρωπος που παρακολουθεί από κοντά το θρίλερ που εκτυλίσσεται εδώ και καιρό στον Ομιλο.
Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η λεγόμενη αναγκαστική συνύπαρξη, η οποία προέβλεπε τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων εντός του Ομίλου, προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει τον δικό της τομέα ευθύνη με την πλευρά Καλλιστάντση να αναλαμβάνει το κομμάτι του real estate και της ενέργειας και η πλευρά Μπόμπολα το κατασκευαστικό κομμάτι.
Για κάποιο διάστημα τα πράγματα κυλούσαν ήρεμα και φάνηκε ότι η κρίση ξεπεράστηκε. Ήταν καλοκαίρι του 2017, όταν στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων του Ελλάκτωρα, ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης ανέφερε: «υπήρξαν διαφωνίες ως προς την καθημερινή λειτουργία, τις καθημερινές αποφάσεις, πού και πώς επενδύουμε και λειτουργούμε».
«Σήμερα όλα αυτά έχουν μηδενιστεί. Αποφασίσαμε να αλλάξουμε πολλά πράγματα. Αυτό είναι το στοίχημά μας και σε αυτό έχουμε συμφωνήσει όλοι», είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα αποφασίστηκε ο Όμιλος να μπει σε νέα τροχιά, με την υιοθέτηση ενός διαφορετικού μοντέλου διοίκησης και οργάνωσης, κατά τα πρότυπα αντίστοιχων ισχυρών ευρωπαϊκών ομίλων. Tο «συμμάζεμα» του γιγαντιαίου και πολυεπίπεδου «παζλ» με τις 122 συμμετοχές, τις 26 εταιρίες που ενοποιούνται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης και τις 183 κοινοπραξίες, ήταν το σχέδιο που αποφασίστηκε να μπει σε εφαρμογή.
Τι άλλαξε τον τελευταίο χρόνο
Παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν ενώπιον μετόχων, η επιχειρούμενη ομαλοποίηση των σχέσεων, δεν ευόδωσε ποτέ.
Αντίθετα, ξέσπασε και επίσημα πλέον ο πόλεμος μεταξύ των δύο πλευρών. Στη αρχή αυτό έγινε μέσω μπαράζ δημοσιευμάτων και ανώνυμων διαρροών, στις οποίες η πλευρά των αδερφών Καλιτσάντση κατηγορούσε τους Λ. Μπόμπολα και Δ. Κούτρα ότι δεν προωθούσαν τις απαραίτητες οργανωτικές αλλαγές και αυτό έχει φέρει σε δυσχερή θέση τον Όμιλο Ελλάκτωρ.
Η άλλη πλευρά υποστήριζε ότι οι αδελφοί Καλλιτσάντση, εκτός από μεγάλοι μέτοχοι της Ελλάκτωρ, κατείχαν μέχρι πρόσφατα και κατέχουν εδώ και αρκετά χρόνια εκτελεστικές θέσεις ευθύνης, όπως η θέση του Εκτελεστικού Προέδρου του Ομίλου, με τη γενική εποπτεία, ή του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΑΚΤΩΡ, με τομέα ευθύνης κυρίως τα έργα της Μέσης Ανατολής. Μάλιστα τα έργα του εξωτερικού και κυρίως αυτά της Μέσης Ανατολής προκάλεσαν μεγάλη αιμορραγία στην όμιλο οδηγώντας σε ζημιογόνες χρήσεις. Οι ζημιές αυτές μάλιστα καλύφθηκαν από τη ρευστότητα άλλων εταιρειών του Ομίλου.
Οι αλληλοκατηγορίες μέσω των δημοσιευμάτων και των στοχευμένων διαρροών συνεχίστηκαν μέχρι και την προηγούμενη Τετάρτη (13 Ιουλίου) όπου η πλευρά Καλλιτσάντση κατέθεσε πρόταση μομφής προτείνοντας την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου, στο οποίο δεν θα συμμετέχουν οι συνεταίροι τους κ.κ. Δημήτρης Κούτρας και Λεωνίδας Μπόμπολας. Αντίθετα, θα συμμετέχουν γνωστά στελέχη της αγοράς, με ευρύ φάσμα εμπειριών, μεταξύ των οποίων και ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος.
Μάλιστα δημιούργησαν και ένα site το www.change4ellaktor.com στο οποίο εξηγούν τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτή την κίνηση. Ζητούν δε από έληνες και ξένους επενδυτές την στήριξη της πρότασης τους.
Κομβική ημερομηνία, θεωρείται η 29η Ιουνίου όπου θα πραγματοποιηθεί η Τακτική Γενική Συνέλευση και εκεί αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση η πρόταση της κάθε πλευράς.
Η πλευρά Καλλιτσάντση έστειλε και επιστολή στους μετόχους – επενδυτές ενόψει της γενικής συνέλευσης, στην οποία περιέχονται σαφείς αιχμές για το σχέδιο πώλησης της θυγατρικής ΕΛΤΕΧ Ανεμος, με τον κ. Αναστ. Καλλιτσάντση να υποστηρίζει πως «η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει φτάσει σε ένα σημείο που κινδυνεύει να αρχίσει να τρώει τις σάρκες της για να εξασφαλίσει μετρητά». Προσθέτει πως «προκειμένου να εξασφαλίσει ρευστότητα, ο όμιλος εξετάζει αυτή τη στιγμή την πώληση μίας επιτυχημένης δραστηριότητας, όπως η ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ Α.Ε., σε μη ελκυστικές κατά τη γνώμη μου αποτιμήσεις, αντί να αναδιοργανώσει και να βελτιώσει το λειτουργικό μοντέλο της».
Τι θα γίνει στον Όμιλο; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. Ωστόσο όταν ρωτήσαμε άνθρωπο που γνωρίζει καλά τα όσα συμβαίνουν στον Όμιλο τα τελευταία χρόνια, για το τι πιστεύει ότι θα γίνει, απάντησε ως εξής: «Οι καλοί στο τέλος κερδίζουν».