Στα χέρια των θεσμικών επενδυτών περνά η τύχη του Ελλάκτωρα του μεγαλύτερου κατασκευαστικού Ομίλου της χώρας καθώς θα κληθούν να αποφασίσουν με ποια πλευρά θα ταχθούν, με εκείνη των αδερφών Καλλιτσάντση ή με εκείνη των Μπόμπολα – Κούτρα;
Η απόφαση θα ληφθεί στις 29 Ιουνίου στην Γενική Συνέλευση των μετόχων όπου η κάθε πλευρά αναμένεται να καταθέσει τη δική της πρόταση για την διορισμό διοικητικού συμβουλίου.
«Η μάχη θα είναι σκληρή καθώς θα κριθεί ποια από τις δύο πλευρές θα εκδιωχθεί από τον Όμιλο και θα αναλάβει τα ηνία του Ελλάκτωρα», λέει άνθρωπος που βρίσκεται κοντά στις εξελίξεις.
Ήδη τις τελευταίες ημέρες τόσο οι αδερφοί Καλλιτσάντσηδες όσο και η πλευρά των Μπόμπολα – Κούτρα έχουν μπαράζ επαφών με θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι κατέχουν το 30% του μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να τους πείσουν ότι η δική τους στρατηγική θα φέρει την αλλαγή στον Όμιλο.
Να σημειωθεί ότι ο πόλεμος μεταξύ των πλευρών κηρύχτηκε και επίσημα στις 13 Ιουνίου όταν η πλευρά Καλλιτσάντση κατέθεσε πρόταση μομφής προτείνοντας την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου, στο οποίο δεν θα συμμετέχουν οι συνεταίροι τους κ.κ. Δημήτρης Κούτρας και Λεωνίδας Μπόμπολας.
Στο νέο εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο που προτεινεται, πλην των αδελφών Καλλιτσάντση, οι κ.κ. Γιώργος Προβόπουλος, τέως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Αλέξιος Κομνηνός (στέλεχος της «Τιτάν»), Τάκης Δουμάνογλου (από τον τραπεζικό κλάδο), Ελένη Παπακωνσταντίνου (νομικός), Μιχαήλ Κατούνας, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της QInvest LLC (επενδυτικός όμιλος από το Κατάρ), Ιορδάνης Αϊβάζης (ειδικός σύμβουλος της Bain για επενδύσεις στην Ελλάδα) και Δέσποινα Μαρκάκη (διευθύντρια στον όμιλο εταιρειών Gategroup).
Μάλιστα δημιούργησαν και ένα site το www.change4ellaktor.com στο οποίο εξηγούν τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτή την κίνηση. Ζητούν δε από έληνες και ξένους επενδυτές την στήριξη της πρότασης τους.
Η απάντηση της άλλης πλευράς ήταν άμεση. Με επιστολή του προς τους εργαζόμενους ο Δημήτρης Κούτρας
αναφέρεται στη ζημιά που προκάλεσαν οι οι κ.κ Δημήτρης και Αναστάσιος Καλλιτσάντσης (χωρίς ωστόσο να κατονομάζονται) από τις δραστηριότητες του ομίλου στην Μέση Ανατολή – περιοχή που αποτελούσε τομέας ευθύνης τους -και που σύμφωνα με τον κ. Κούτρα αποτέλεσε την αιτία για τους διοικητικούς τριγμούς.
Ο κ. Κούτρας καλεί τους εργαζόμενους να συστρατευτούν στην υπεράσπιση του ομίλου, καθώς όπως αναφέρει βρισκόμαστε μπροστά από μια απόπειρα υπονόμευσής του. Παράλληλα, χαρακτηρίζει φυγομαχία την παραίτηση από τις διεθνείς δραστηριότητες της Ελλάκτωρ του κ. Δημήτρη Καλλιτσάντση, χαρακτηρίζοντας μάλιστα υποκρισία, τα όσα ισχυρίζεται η άλλη πλευρά περί καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις και τον μετασχηματισμό του ομίλου.
«Η παραίτηση του υπεύθυνου για τα έργα της Μέσης Ανατολής ήταν μια φυγομαχία. Βέβαια όχι για να διευκολυνθούν οι μεταρρυθμίσεις. Άλλωστε, ποιες μεταρρυθμίσεις προτάθηκαν και δεν έγιναν; Σε κάθε περίπτωση για τις ζημιές φταίμε εμείς, που πρέπει να τις αναλαμβάνουμε…».