Απογοητευτική είναι η ανταπόκριση των εργαζομένων στο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης που ανακοίνωσε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στις 10 Μαΐου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, έως τις 24 Μαΐου –που ήταν η αρχική προθεσμία- υποβλήθηκαν 374 αιτήσεις, ενώ στην παράταση –έως τις 10 Ιουνίου- εκδήλωσαν ενδιαφέρον μόλις 14 ακόμη εργαζόμενοι. Τα νούμερα αυτά υπολείπονται σημαντικά των προσδοκιών της τράπεζας, η οποία έχει θέσει τον πήχη στα 2000 άτομα έως το 2022, σύμφωνα με το Σχέδιο Μετασχηματισμού που ανακοίνωσε τον Μάιο στο Λονδίνο.
Για την ώρα πάντως, δεν ισχύει η άτυπη παράταση που συνήθως εφαρμόζουν οι τράπεζες με τα προγράμματα εθελούσιας, αφού κάποιοι εργαζόμενοι που απευθύνθηκαν στο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού για ένταξη στο πρόγραμμα έλαβαν αρνητική απάντηση, καθώς «το πρόγραμμα έχει λήξει». Δεν αποκλείεται, όμως, θα υπάρξει νέος γύρος τους επόμενους μήνες.
Αξίζει να τονιστεί, πάντως, ότι σημαντικό αντικίνητρο για την εθελούσια αποχώρηση αποτελεί ο όρος που έχει ενσωματωθεί στο φετινό πρόγραμμα, σύμφωνα με τον οποίο όσοι κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας δεν επιτρέπεται να εργαστούν σε άλλο τραπεζικό ίδρυμα της χώρας.
Σημειώνεται ότι το 2018 αποχώρησαν οικειοθελώς από την ΕΤΕ 750 εργαζόμενοι και τα περιθώρια έχουν ήδη στενέψει πολύ, αφού όσοι εκτιμούσαν ότι μπορούν να αναζητήσουν εργασία σε άλλο ίδρυμα του κλάδου έχουν ήδη αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία. Για να επιτύχει τον στόχο της, η διοίκηση εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες ad-hoc λύσεις -κάτι που αναμένεται να διαφανεί εντός του επόμενου έτους.
Γιατί οι εργαζόμενοι «γυρνούν την πλάτη» στην εθελούσια
Το δελεαστικό πακέτο της αποχώρησης δεν ήταν, όπως φάνηκε αρκετό για να πείσει τους εργαζομένους της τράπεζας να εγκαταλείψουν την ασφάλεια του κλάδου, ακόμη και με αποδοχές που άγγιζαν τις 170.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018, εργάζονταν στην τράπεζα 8.850 άτομα και στόχος είναι το 2022 ο αριθμός αυτός να έχει μειωθεί στους 7.150 -μετά βέβαια από τις προσλήψεις «στελεχών βαθιάς εξειδίκευσης» που σχεδιάζει η διοίκηση.
Σημειώνεται ότι η έκβαση των προγραμμάτων εθελούσιας αποτελούσε μεγάλη αγωνία των υψηλόβαθμων στελεχών, όπως είχε αποδειχθεί στο Investor Day στο Λονδίνο στα μέσα Μαΐου, καθώς η σχεδιαζόμενη μείωση του προσωπικού της τράπεζας κατά 20% αποτελεί βασικό πυλώνα του μετασχηματισμού -μαζί με την αναδιοργάνωση και αξιολόγηση των εργαζομένων που θα παραμείνουν σε αυτή. Συγκεκριμένα, η διοίκηση επιδιώκει να δημιουργηθεί «χώρος» μέσω των προγραμμάτων αυτών ώστε να προσλάβει 350-450 άτομα «για υποστήριξη της αύξησης των εσόδων και την κάλυψη των αναγκών μετασχηματισμού».
Ήδη, στους κόλπους των εργαζομένων επικρατούσε έντονη δυσπιστία ήδη πολλούς μήνες νωρίτερα σχετικά με το εάν θα επιτύχει η διοίκηση τους φιλόδοξους στόχους της επόμενης τριετίας. Διευθυντής καταστήματος της Εθνικής είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στο insider.gr ότι «αποκλείεται να πιάσουν τους στόχους της εθελούσιας και να αποχωρήσουν 2000 άτομα οικειοθελώς», αφού πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων απέχει από την ηλικία συνταξιοδότησης, γεγονός που καθιστά παρακινδυνευμένη μια τέτοια απόφαση στην ηλικία των 50-55 ετών, για παράδειγμα.