Πώς θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα από τις αγορές το 2019 – Το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα από τις αγορές το 2019 – Το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ
Το σχέδιο χρηματοδότησης της Ελλάδος από τις αγορές το 2019 παρουσίασε σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σχέδιο η Ελλάδα θα εκδώσει το 2019 ομόλογα αξίας μεταξύ 5 δισ. ευρώ και 7 δισ. ευρώ, ενώ το απόθεμα των εντόκων γραμματίων θα διατηρηθεί στα 15 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο χρηματοδότησης υπογραμμίζει πως η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο ταμειακό απόθεμα που καλύπτει τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας για δύο έτη (και περισσότερο από τέσσερα έτη εάν ανανεωθούν οι υφιστάμενες εκδόσεις εντόκων γραμματίων).

Μάλιστα, αποκαλύπτεται πως το ταμειακό μαξιλάρι από 24,1 δισ. ευρώ στο τέλος του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου, έχει ξεπεράσει τα 26,5 δισ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Όπως σημειώνεται, το ταμειακό μαξιλάρι προστατεύει την Ελλάδα από τους κινδύνους αναχρηματοδότησης και τους κινδύνους επιτοκίων και είναι ένας πόρος που μπορεί να χρησιμοποιήσει η χώρα προκειμένου να βελτιώσει περαιτέρω το προφίλ του χρέους της.

Το σχέδιο χρηματοδότησης της Ελλάδος από τις αγορές το 2019 περιλαμβάνει τρία σενάρια για το πώς θα μπορούσαν να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας μας.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει πως από μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες εκδόσεις χρεογράφων θα αντληθούν 3 δισ. ευρώ, πως δεν θα υπάρξει αλλαγής το ποσό των εντόκων γραμματίων, πως θα υπάρξει μια αύξηση 5 δισ. ευρώ στα ταμειακά διαθέσιμα, πως θα αντληθούν 1,2 δισ. ευρώ από τα ομόλογα SMP / ANFA και πως δεν θα υπάρξουν εισροές από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει πως από μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες εκδόσεις χρεογράφων θα αντληθούν 5 δισ. ευρώ, πως θα υπάρξει μείωση 800 εκατ. ευρώ στο ποσό των εντόκων γραμματίων, πως θα υπάρξει μια αύξηση της τάξεως των 2,4 δισ. ευρώ στα ταμειακά διαθέσιμα, πως θα αντληθούν 1,2 δισ. ευρώ από τα ομόλογα SMP / ANFA και πως οι εισροές από τις ιδιωτικοποιήσεις θα ανέλθουν σε 1,4 δισ. ευρώ.

Το τρίτο σενάριο προβλέπει πως από μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες εκδόσεις χρεογράφων θα αντληθούν 7 δισ. ευρώ, πως θα υπάρξει μείωση 1,5 δισ. ευρώ στο ποσό των εντόκων γραμματίων, πως θα υπάρξει μια αύξηση της τάξεως του 1,1 δισ. ευρώ στα ταμειακά διαθέσιμα, πως θα αντληθούν 1,2 δισ. ευρώ από τα ομόλογα SMP / ANFA και πως τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα ανέλθουν σε 1,4 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider