«Μετ’ εμποδίων» οι συζητήσεις των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μετ’ εμποδίων» οι συζητήσεις των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση
Κυριολεκτικά «μετ’ εμποδίων» εκκινούν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της δεύτερης μετα- προγραμματικής αξιολόγησης της Ελλάδας.

Κυριολεκτικά «μετ’ εμποδίων» εκκινούν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της δεύτερης μετα- προγραμματικής αξιολόγησης της Ελλάδος.

Αν και κανονικά οι επαφές θα εκκινούσαν αύριο, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως η απεργία του προσωπικού εδάφους σήμερα στη Φρανκφούρτη θα καθυστερήσει την έλευση των στελεχών της ΕΚΤ στην Αθήνα.

Για αυτή την εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί οι τεχνικές συναντήσεις των κλιμακίων των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για τις συζητήσεις που θα έχουν οι επικεφαλής των κλιμακίων των ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ στην Αθήνα την επομένη εβδομάδα με την κυβέρνηση, με τα πολιτικά κόμματα και με τους κοινωνικούς φορείς.

Στις συναντήσεις αυτής της εβδομάδος θα καταγραφούν η πρόοδος, αλλά και τα ανοικτά μέτωπα του μεταμνημονιακού προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας και ουσιαστικά θα προετοιμαστεί ο βασικός κορμός της έκθεσης των ευρωπαϊκών θεσμών για τη δεύτερη μετα-προγραμματική αξιολόγηση της Ελλάδος.

Να σημειωθεί πως αυτή τη φορά έκθεση αποτίμησης θα καταρτίσει εκτός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ. Και οι δύο εκθέσεις θα δημοσιοποιηθούν ταυτόχρονα στο τέλος Φεβρουαρίου (πιθανότατα στις 27/2), με εκείνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κατατίθεται προς συζήτηση και στο Eurogroup της 11 Μαρτίου.

Εφόσον η έκθεση αυτή διαπιστώσει πρόοδο στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων, τότε η Ελλάδα θα λάβει τη δόση των 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που καταγράφουν οι τράπεζες του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομολόγα (SMP και ANFA).

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί ουσιαστική πρόοδος επί των εκκρεμοτήτων που είχαν υποδείξει στα μέσα Νοεμβρίου οι θεσμοί για τις 16 μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Οι σημαντικότερες μνημονιακές εκκρεμότητες αφορούν στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου ύψους 2,6 δισ. ευρώ, στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και στη στελέχωση της ΑΑΔΕ.

Πέραν των 16 μνημονιακών δεσμεύσεων οι θεσμοί θα συζητήσουν στην Αθήνα με την κυβέρνηση και άλλα ζητήματα, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Στο μέτωπο του κατώτατου μισθού η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική. Δεδομένου πως υπάρχουν σχέδια αυξήσεων της τάξεως του 10% ή άνω των 50 ευρώ, είναι άγνωστο εάν αυτά θα γίνουν δεκτά από τους θεσμούς.

Σε κάθε περίπτωση «τροχιοδεικτικά μηνύματα» για τη δεύτερη μετα-προγραμματική αξιολόγηση αναμένεται να απευθύνει αύριο και ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος θα μιλήσει για την ελληνική οικονομία σε δείπνο του Ελληνογαλλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider