Ντράγκι: Η ΕΚΤ μπορεί να καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων - Ευέλικτο εργαλείο τα TLTROs

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντράγκι: Η ΕΚΤ μπορεί να καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων - Ευέλικτο εργαλείο τα TLTROs
«Μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στην αύξηση επιτοκίων, αν αυτό καταστεί αναγκαίο», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, την Τετάρτη, μιλώντας σε συνέδριο στην Φρανκφούρτη.

Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αναλάβει περαιτέρω δράση αν απαιτηθεί, επανέλαβε ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι.

«Μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στην αύξηση επιτοκίων, αν αυτό καταστεί αναγκαίο», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, την Τετάρτη, μιλώντας σε συνέδριο στην Φρανκφούρτη. «Η αναπροσαρμογή της επιτοκιακής μας πολιτικής είναι μια επιλογή που μπορούμε να εξετάσουμε, προκειμένου να φτάσουμε τον στόχο για τον πληθωρισμό», πρόσθεσε.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η νομισματική μας πολιτική συνεχίζει να τονώνει την οικονομία. Πρέπει να αναπροσαρμόσουμε την επιτοκιακή μας πολιτική», σημείωσε.

Όπως έχει δεσμευθεί η ΕΚΤ, τα επιτόκιά της αναμένεται να διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2019.

«Δεν έχουμε έλλειψη όπλων στο οπλοστάσιό μας. Τα αναγκαία εργαλεία για να εκπληρώσουμε την αποστολή μας, υπάρχουν και είναι εδώ», ανέφερε στη συνέχεια ο κεντρικός τραπεζίτης.

Επιχειρώντας να αντικρούσει το επιχείρημα των τραπεζών πως «τα αρνητικά επιτόκια πλήττουν τον δανεισμό», ο Ντράγκι απάντησε ως εξής: «Η αδύναμη κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν είναι συνέπεια των αρνητικών επιτοκίων. Εάν καταστεί αναγκαίο, η ΕΚΤ θα λάβει μέτρα προκειμένου να περιοριστούν οι παράπλευρες απώλειες από το καθεστώς των αρνητικών επιτοκίων».

Σε ό,τι αφορά το νέο πρόγραμμα χορήγησης φθηνών δανείων προς τις τράπεζες (ΤLTROs) που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα η ΕΚΤ, ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι είναι ένα «ευέλικτο εργαλείο που λαμβάνει υπόψιν του μια σειρά παραμέτρων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider