Bloomberg: Ποια είναι η μεγάλη πρόκληση του επόμενου πρωθυπουργού της Ελλάδας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Ποια είναι η μεγάλη πρόκληση του επόμενου πρωθυπουργού της Ελλάδας
«Όποιος αναλάβει πρωθυπουργός της χώρας, θα βρεθεί ευθύς αμέσως αντιμέτωπος με μια μεγάλη πρόκληση. Το πώς θα διαχειριστεί τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν για καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις».

«Καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται για τις εθνικές της εκλογές, τις πρώτες σε καθεστώς εκτός μνημονίων, ένα είναι βέβαιο: Όποιος αναλάβει πρωθυπουργός της χώρας, θα βρεθεί ευθύς αμέσως αντιμέτωπος με μια μεγάλη πρόκληση. Το πώς θα διαχειριστεί τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν για καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις».

Τούτο αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, σχολιάζοντας τις «κίτρινες» κάρτες που έβγαλε στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της τρίτης μεταμνημονιακής έκθεσής της που δημοσιοποίησε χθες Τετάρτη.

«Το πακέτο παροχών που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας τον Μάιο θα ‘στοιχίσει’ περισσότερο από 1% του ΑΕΠ το 2019», προειδοποίησε η Κομισιόν, μέσω της έκθεσής της, ενώ ξεκαθάρισε πως τυχόν αλλαγές στους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που είχαν συμφωνηθεί τον Ιούνιο του 2018 θα πρέπει να συζητηθούν στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.

«Ο Αλέξης Τσίπρας που έχασε τη μάχη των Ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, με ποσοστό άνω των 9 μονάδων, αναγκάστηκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 7 Ιουλίου, ήτοι πολύ νωρίτερα από τη λήξη της θητείας του τον Οκτώβριο», γράφει, μεταξύ άλλων, το Bloomberg και συνεχίζει:

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί για ένα φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, ενώ οι φιλικές προς τους επενδυτές πολιτικές του έχουν εκτιμηθεί θετικά από τις αγορές. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ, από την άλλη πλευρά, το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετρά τα ισχυρότερα κέρδη του από το 2015».

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί το Bloomberg, επικαλούμενο τις συστάσεις της Κομισιόν, η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει πλήρως από τον κίνδυνο.

«Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλεγεί πρωθυπουργός, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια διττή πρόκληση: Αφενός θα πρέπει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των Θεσμών που προειδοποιούν για καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και αφετέρου θα πρέπει να περιορίσει τον ‘πόνο’ των Ελλήνων πολιτών, μετά την έξοδο από τα μνημόνια και μετά τις θυσίες που υπέστησαν στα χρόνια της κρίσης», καταλήγει το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider