Τα δεδομένα της τελευταίας έρευνας PMI (Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών - Purchasing Managers’ Index) υπέδειξαν σταθερή βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα τον Απρίλιο
Παράλληλα, με τις νέες αυξήσεις της παραγωγής και των νέων παραγγελιών και με την ισχυρότερη άνοδο των επιπέδων απασχόλησης, η περαιτέρω και μεγαλύτερη επιδείνωση της απόδοσης των προμηθευτών συνέβαλε στην αύξηση του κύριου δείκτη.
Ταυτόχρονα, όμως, οι ελλείψεις πρώτων υλών οδήγησαν στην ταχύτερη αύξηση της επιβάρυνσης κόστους που έχει καταγραφεί από την αρχή συλλογής στοιχείων, τον Μάιο του 1999. Εν τω μεταξύ, η εντονότερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών και η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού λόγω COVID-19 οδήγησαν στις πιο αισιόδοξες προσδοκίες σχετικά με την παραγωγή που έχουν καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2020.
Ο κύριος δείκτης PMI έκλεισε στις 54,4 μονάδες τον Απρίλιο, τιμή υψηλότερη από τις 51.8 μονάδες του Μαρτίου, υποδεικνύοντας τη δεύτερη συνεχή μηνιαία βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα. Η συνολική αύξηση ήταν επίσης η δριμύτερη από τον Φεβρουάριο του 2020, πριν από την έξαρση της πανδημίας COVID-19.
Τα στοιχεία του Απριλίου υπέδειξαν βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στον μεταποιητικό τομέα, καθώς ο βαθμός αισιοδοξίας κυμάνθηκε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2020. Σύμφωνα με αναφορές, οι ελπίδες για άρση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας COVID-19 και για ισχυρότερη ζήτηση από την πλευρά των πελατών ενίσχυσαν το κλίμα αισιοδοξίας.