Ρωσία: Σημαντική αύξηση του βασικού επιτοκίου - Προς τα πάνω η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Σημαντική αύξηση του βασικού επιτοκίου - Προς τα πάνω η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό
Η κεντρική τράπεζα της χώρας διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις του επιτοκίου δανεισμού τους επόμενους μήνες.

Σε σημαντική αύξηση του βασικού επιτοκίου της προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, «δείχνοντας» προς νέες αυξήσεις στο επόμενο χρονικό διάστημα και καθώς αυξάνονται οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία της χώρας.

Ειδικότερα, το βασικό επιτόκιο δανεισμού αυξήθηκε κατά 100 μονάδες βάσης, στο 9,5% από 8,5% που ήταν μέχρι σήμερα. Πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο μήνα που η κεντρική τράπεζα αυξάνει κατά 100 μονάδες βάσης το επιτόκιο δανεισμού και την τρίτη αύξηση τέτοιους μεγέθους μέσα σε 12 μήνες, ενώ στη σχετική ανακοίνωση της τράπεζας σημειώνεται πως «η τράπεζα διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις του επιτοκίου στις επόμενες συνεδριάσεις της νομισματικής της επιτροπής».

Για το θέμα του πληθωρισμού, η τράπεζα αναμένει πλέον πως θα διαμορφωθεί στο 5% με 6% για το σύνολο του 2022, έναντι 4$ με 4,5% που ανέμενε τους προηγούμενες μήνες. Για τον Φεβρουάριο, ο πληθωρισμός στη Ρωσία διαμορφώνεται στο 8,8%.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «σειρά γεωπολιτικών κινδύνων», όπως η ένταση στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία, που μπορούν να επηρεάσουν την πορεία του ρουβλιού στην αγορά συναλλάγματος και τις πληθωριστικές πιέσεις στη ρωσική οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider