ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των προβλέψεων η αύξηση στις τιμές παραγωγού για τον Ιανουάριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Μεγαλύτερη των προβλέψεων η αύξηση στις τιμές παραγωγού για τον Ιανουάριο
Επιβεβαιώνοντας το πρόβλημα του πληθωρισμού που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, επιβεβαιώνοντας το πρόβλημα του πληθωρισμού που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε σε ετήσιο επίπεδο 9,7% από αύξηση 9,7% τον Ιανουάριο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια αύξηση κατά 9,1%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δείκτης ενισχύθηκε 1% έναντι αύξησης 0,2% τον Δεκέμβριο του 2021 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια αύξηση κατά 0,5%.

Ο δομικός δείκτης, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων, σε ετήσιο επίπεδο αυξήθηκε 8,3% (όπως τον Ιανουάριο του 2021 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια αύξηση στο 7,9%) ενώ σε μηνιαίο επίπεδο ενισχύθηκε 0,8% (από 0,5% τον Δεκέμβριο του 2021 και αντί ανόδου 0,5% που ανέμεναν οι αναλυτές).

Εξάλλου, ο δείκτης Empire, που μετρά την πορεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κλάδο της μεταποίησης για την αμερικανική οικονομία, διαμορφώθηκε στις 3,1 μονάδες για τον Φεβρουάριο έναντι -0,7 μονάδων τον Ιανουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσει στις 12 μονάδες.

Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 7,5% για τον Ιανουάριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 1982.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider