Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ξεκίνησαν να καταρτίζουν σχέδιο για την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, στο πιο αμφιλεγόμενο μέτρο σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με τους New York Times.
Το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο γνωρίζει εδώ και καιρό ισχυρή αντίσταση εξαιτίας του τεράστιου κόστους που θα έχει για τη Γερμανία αλλά και της δύναμης που έχει να διαταράξει τις ευρωπαϊκές πολιτικές και να δώσει επιπλέον ώθηση στις τιμές ενέργειας.
Ωστόσο, αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ λένε ότι η ΕΕ κινείται τώρα προς την κατεύθυνση ενός σχεδίου σταδιακής απαγόρευσης των εισαγωγών που θα σχεδιαστεί ώστε να δώσει στη Γερμανία και σε άλλες χώρες χρόνο να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές. Η Ένωση υιοθέτησε μια ανάλογη προσέγγιση νωρίτερα αυτόν τον μήνα όταν απαγόρευσε τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα, προβλέποντας μια μεταβατική περίοδο 4 μηνών.
Μετά τις γαλλικές εκλογές η συζήτηση
Σύμφωνα με τους New York Times, το εμπάργκο δεν θα τεθεί προς διαπραγμάτευση μεταξύ των κρατών μελών νωρίτερα από τον τελικό γύρο των γαλλικών εκλογών στις 24 Απριλίου. Έτσι θα διασφαλιστεί πως η επίπτωση που θα έχει στις τιμές ενέργειας δεν θα βοηθήσει την Μαρίν Λε Πεν, πλήττοντας τις πιθανότητες επανεκλογής του Εμανουέλ Μακρόν.
Το χρονοδιάγραμμα είναι τόσο σημαντικό όσο είναι και οι λεπτομέρειες της απαγόρευσης, καθώς είναι ενδεικτικό της προσπάθειας που απαιτείται για να πειστούν και οι 27 χώρες της ΕΕ να συμφωνήσουν να κάνουν το μέχρι πρότινος αδιανόητο βήμα, καθώς η Ρωσία προετοιμάζει την εκ νέου επίθεσή της στην ανατολική Ουκρανία.
Οι αξιωματούχοι και οι διπλωμάτες, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, επειδή δεν είχαν τη δικαιοδοσία να συζητήσουν το θέμα με τα μίντια, είπαν πως υπάρχει ολοένα και αυξανόμενη αντίληψη πως το μέτρο θα ληφθεί, ακόμη και αν δεν υπάρξουν νέα γεγονότα όπως οι φρικαλεότητες στην Μπούτσα της Ουκρανίας.
«Η Κομισιόν και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν αποφύγει έξυπνα να καθορίσουν τις κόκκινες γραμμές που θα πυροδοτούσαν μια απάντηση με κυρώσεις από τότε που η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία», δήλωσε ο Emre Peker, διευθυντής στην εταιρεία συμβούλων Eurasia Group.
«Περιμένω από την Ε.Ε. να αποφύγει τον καθορισμό των γραμμών», πρόσθεσε, «καθώς η συνεχιζόμενη κλιμάκωση από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία και οι εξελίξεις στην Μπούτσα και αλλού εξακολουθούν να ενισχύουν το momentum για μια πιο σκληρή ευρωπαϊκή στάση. Οποιαδήποτε άλλη μεγάλη καταστροφή, απλά θα δώσει περαιτέρω ορμή στην απάντηση της ΕΕ».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει προβεί σε πέντε γύρους ολοένα και πιο αυστηρών οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, δέχεται τρομερή πίεση από τους συμμάχους να σταματήσει να γεμίζει τα ταμεία του Κρεμλίνου μέσω αγορών πετρελαίου. Μέχρι στιγμής έχουν κρατήσει εκτός τραπεζιού τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, επειδή παραμένουν πολύ κρίσιμες για σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες, ιδιαίτερα για τη Γερμανία.
Επιμέλεια: Αναστασία Κυριανίδη