Τουρισμός: Ρεκόρ αφίξεων, στασιμότητα εσόδων η νέα εικόνα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Ρεκόρ αφίξεων, στασιμότητα εσόδων η νέα εικόνα

Εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση παραμένει η αύξηση των τουριστικών εσόδων για το 2016 παρά την ενίσχυση των κρατήσεων τελευταίας στιγμής που παρατηρήθηκε τον Αύγουστο η οποία βελτιώνει τις πιθανότητες για επίτευξη του στόχου που έχει θέσει ο ΣΕΤΕ μέχρι το τέλος της χρονιάς, την αύξηση δηλαδή των κρατήσεων κατά 6% σε σχέση με το 2015. Κι όλα αυτά παρότι ο τουριστικός κλάδος είναι ο μόνος που φαίνεται να στηρίζει ενεργά την ελληνική οικονομία εν καιρώ κρίσης.

Αιτία της ανασταλτικής εικόνας των εσόδων του τουριστικού τομέα, είναι εκτός από την υπερφορολόγηση και η αργή επίλυση σημαντικών ζητημάτων του ελληνικού τουρισμού, από πλευράς πολιτείας, όπως η οριστική και συστηματική διαχείριση του μεταναστευτικού - προσφυγικού ζητήματος.

Σε συνδυασμό μάλιστα με την αδυναμία ολοκλήρωσης του ειδικού χωροταξικού σχεδίου παρατηρείται μια συνεχής αναστολή στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και κατ επέκταση μια στασιμότητα στα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού.

Σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα βασικότερα αεροδρόμια της χώρας για το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου αυξήθηκαν κατά 6,5% ή κατά περίπου 753.000.

Το αποτέλεσμα των αφίξεων συνολικά για το οκτάμηνο κλείνει με θετικό πρόσημο, παρότι οι οδικές αφίξεις στις βασικότερες πύλες εισόδου της χώρας παρουσίασαν πτώση κατά 3,8% ή κατά περίπου 322.000 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2015.

Σε ό,τι αφορά τον Αύγουστο, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 6,4%, ενώ οι οδικές μειώθηκαν κατά 0,7%.

Κατά τον μήνα Αύγουστο 2016, η Κρήτη, το Ιόνιο και οι Κυκλάδες υποστήριξαν δυναμικά το σύνολο των διεθνών αεροπορικών αφίξεων της χώρας με αύξηση 10,7%, 11% και 10,6% αντίστοιχα, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

Θετικό πρόσημο εμφάνισαν και η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη παρουσιάζοντας αύξηση 6,4% και 7,1% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα το προσφυγικό ζήτημα συνέχισε να επιβαρύνει προορισμούς όπως η Κως, η Σάμος και η Λέσβος, όπου οι αφίξεις παρουσίασαν πτώση κατά 15,1%, 26,1% και 59,5% αντίστοιχα.

Όπως αποδεικνύεται ο τουρισμός εξακολουθεί να αποτελεί έναν τομέα που κρατά όρθια την ελληνική οικονομία, αφού παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις από άποψη εσόδων παρουσιάζει πολύ λιγότερα στοιχεία κόπωσης και υποχώρησης σε σχέση με άλλους κλάδους.

Καθοριστική είναι η συμβολή του τουριστικού τομέα στον τομέα της απασχόλησης όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας που περιλαμβάνονται στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ.

Με βάσει τα στοιχεία, το 82,8% της αύξησης της μισθωτής απασχόλησης για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου στο σύνολο της οικονομίας (253.945) οφείλεται στον τουριστικό τομέα (210.226). Για τον Ιούλιο η αύξηση στην εστίαση και στα καταλύματα υπερέβη την αύξηση της απασχόλησης στο σύνολο της οικονομίας κατά 52%.

Αντιστοίχως, τα μηνιαία στοιχεία απασχόλησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καταδεικνύουν ότι η απασχόληση στον τουρισμό αυξήθηκε και το 2015 κατά 14,8%, ενώ οι αμοιβές κατά 13,3%.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ο ελληνικός τουρισμός από το 2010 –και υπό συνθήκες πρωτόγνωρης ύφεσης– αύξησε κατά 40% τα έσοδα που έφερε στη χώρα έναντι πτώσης του ΑΕΠ κατά 25%. Πλέον η άμεση συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ αγγίζει το 10% ενώ η συνολική το 25%.

Επιπλέον αποτελεί τον κατεξοχήν εξαγωγικό τομέα, αφού τα έσοδά του προέρχονται κατά 90% από το εξωτερικό και καλύπτουν τουλάχιστον το 90% του ελλείμματος ισοζυγίου αγαθών της χώρας.

Παρά την θετική εικόνα βέβαια, ο ΣΕΤΕ υπογραμμίζει πως «η όποια θετική ή αρνητική διακύμανση στα έσοδα του τομέα δεν θα αντικατοπτρίζει την εικόνα στα αποτελέσματα των τουριστικών επιχειρήσεων, αφού με την ισχύουσα υπερφορολόγηση είναι δεδομένο ότι η πλειονότητα θα καταγράψει ζημίες».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Συνδέσμου, οι επιχειρήσεις του τομέα επιβαρύνθηκαν με 800 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από την πρόσθετη φορολογία την ίδια στιγμή που αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε εκπτώσεις και προσφορές σε βάρος των εσόδων τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider