«Κόβει» τις εκτιμήσεις για την Ευρωζώνη η Credit Suisse - Έρχεται ύφεση εν μέσω των «mind games» της Ρωσίας

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Κόβει» τις εκτιμήσεις για την Ευρωζώνη η Credit Suisse - Έρχεται ύφεση εν μέσω των «mind games» της Ρωσίας
Σε περαιτέρω υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την αναπτυξιακή πορεία της Ευρωζώνης προχώρησε η Credit Suisse, αναμένοντας παράλληλα ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί έως το τρίτο τρίμηνο του 2022 και του πρώτου του 2023, ακολουθούμενη από μια μέτρια ανάκαμψη από το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους και έπειτα.

Σε περαιτέρω υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την αναπτυξιακή πορεία της Ευρωζώνης προχωρά η Credit Suisse, αναμένοντας παράλληλα ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί έως το τρίτο τρίμηνο του 2022 και του πρώτου του 2023, ακολουθούμενη από μια μέτρια ανάκαμψη από το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους και έπειτα.

Αναλυτικότερα, ο ελβετικός οίκος, προβλέπει πλέον ανάπτυξη 2,3% στην Ευρωζώνη για φέτος, από 2,4% που εκτιμούσε και -0,2% από 0,7% για το 2023, εκτιμήσεις αρκετά χαμηλότερες από το consensus των αναλυτών που τοποθετούν τον αναπτυξιακό «πήχη» στο 2,7% και στο 1,3% αντίστοιχα. Μάλιστα, οι οικονομικοί αναλυτές αναμένουν πως την πιο έντονη συρρίκνωση θα υποστούν η Γερμανία και η Ιταλία – δύο οικονομίες δηλαδή με ισχυρούς τομείς μεταποίησης που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, και στην περίπτωση της Ιταλίας μάλιστα, οφείλεται και στις εγχώριες πολιτικές πιέσεις.

Όπως αναφέρουν, οι τρεις παράγοντες που θα αποδυναμώσουν αρκετά τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης ώστε να καταστήσουν το πέρασμα σε μια υφεσιακή κατάσταση το βασικό σενάριο του οίκου, είναι: (i) η περαιτέρω μείωση της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου (σε ~ 35 TWh/μήνα περίπου), (ii) μια διαρκής αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου (σε ~150-180 ευρώ/ΜWh) και (iii) μια παρατεταμένη πτώση των δεικτών μεταποίησης και επιχειρηματικής δραστηριότητας (π.χ. PMI, Ifo). Όλα αυτά έχουν πλέον υλοποιηθεί – καθιστώντας πιθανή μια ύφεση, κατά την Credit Suisse.

Επιπλέον, η ροή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα παραμείνει σημαντικά μειωμένη τους επόμενους μήνες (αν και η πλήρης διακοπή δεν αποτελεί μέρος του βασικού σεναρίου της CS). Όπως σημειώνει ο ελβετικός οίκος, η Ρωσία επανεκκίνησε τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 (NS1) στις 21 Ιουλίου μετά από ένα διάστημα συντήρησης δέκα ημερών, αποτρέποντας τον κίνδυνο μιας πλήρους διακοπής.

Ωστόσο, οι ροές επανήλθαν μόλις στο ~40% της χωρητικότητας (καθώς μόνο δύο από τους 5 στρόβιλους ήταν σε λειτουργία) και είναι πιθανές περαιτέρω διακοπές. Πράγματι, η ανακοίνωση της 25ης Ιουλίου ότι ο ένας από τους δύο λειτουργικούς στρόβιλους θα σταματήσει λόγω συντήρησης σημαίνει ότι οι ροές μέσω του NS1 πιθανότατα θα μειωθούν στο 20%, τουλάχιστον προσωρινά (μέχρι ο στρόβιλος που επιστρέφει αυτήν τη στιγμή από τον Καναδά να τεθεί ξανά σε λειτουργία). Αυτό ωστόσο αποτελεί τη συνέχεια μιας ευρύτερης τάσης που καταγράφεται, καθώς οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώνονται σταθερά (από 40% στις αρχές του 2021 σε 15% στα τέλη Ιουνίου 2022), με την Credit Suisse να αναμένει τη συνέχιση αυτής της τάσης.

Συμπληρωματικά σε αυτό, μπορεί η αρχική μείωση να αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις υψηλότερες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ, ωστόσο οι πιο πρόσφατες μειώσεις των ρωσικών ροών εξαιτίας των διαταραχών του NS1 ήταν πιο δύσκολο να αντισταθμιστούν - εν μέρει λόγω της απότομης μείωσης και διότι οι εισαγωγές από άλλες πηγές έχουν ήδη αυξηθεί κατά πολύ.

Ωστόσο, η θέση της Credit Suisse είναι πως τα δελτία περιορισμού του φυσικού αερίου μπορούν ακόμη να αποφευχθούν σε περίπτωση μειωμένων ροών διά του NS1 – αλλά μια συνολική διακοπή θα απαιτούσε πιθανώς κάποια «καταστροφή της ζήτησης».

Τα τρία σενάρια της Credit Suisse για το φυσικό αέριο

- Βασικό σενάριο: Η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία κινείται κατά μέσο όρο στα 37 TWh/μήνα (δηλαδή η χωρητικότητα στο 20% από τον NS1 και οι ροές μέσω άλλων αγωγών παραμένουν αμετάβλητες) μέχρι το τέλος του 2022 και μηδενίζεται από τον Ιανουάριο του 2023 και μετά. Σε αυτή την περίπτωση, η αποθήκευση αερίου αυξάνεται πάνω από την απαιτούμενη χωρητικότητα ~80% έως την 1η Νοεμβρίου και οι προμήθειες διαρκούν τόσο αυτόν τον χειμώνα όσο και τον επόμενο. Ωστόσο, η αποθήκευση πλησιάζει ανησυχητικά στο ~20% και στις δύο περιόδους της άνοιξης – ένα επίπεδο που θεωρούν οι αναλυτές ως «ελάχιστα επιθυμητό επίπεδο». Επιπλέον, η αποθήκευση φυσικού αερίου πιθανότατα δεν θα έφτανε το ~80% τον Νοέμβριο του 2023 ενόψει του επόμενου χειμώνα, επομένως ο κίνδυνος επιβολής δελτίων πιθανότατα θα παραμείνει.

- Αισιόδοξο σενάριο: Η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου παραμένει στα ~50 TWh/μήνα (δηλαδή η χωρητικότητα στο 40% από τον NS1 και οι ροές μέσω άλλων αγωγών παραμένουν αμετάβλητες) μέχρι το τέλος του 2022 και εν συνέχεια μειώνεται σταδιακά σε μηδενικά επίπεδα κατά τη διάρκεια του 2023. Στην περίπτωση αυτή, οι αποθήκες φυσικού αερίου αυξάνονται πάνω από την απαιτούμενη χωρητικότητα ~80% έως την 1η Νοεμβρίου και οι προμήθειες διαρκούν αυτόν και τον επόμενο χειμώνα.

- Απαισιόδοξο σενάριο: Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου σταματούν τον Αύγουστο. Σε αυτήν την περίπτωση, οι αποθήκες φυσικού αερίου αποτυγχάνουν να φτάσουν την απαιτούμενη χωρητικότητα του ~80% έως την 1η Νοεμβρίου και προβλέπεται να υποχωρήσουν σε επίπεδα χαμηλότερα από το 20% «ελάχιστο επιθυμητό επίπεδο» την άνοιξη του 2023, γεγονός που πιθανότατα θα επιφέρει την ενεργοποίηση των δελτίων και μείωση της ζήτησης (θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένα 5% περίπου μείωση της ζήτησης). Να τονιστεί εδώ πως η Credit Suisse υπολογίζει μια συρρίκνωση του ΑΕΠ περίπου ~1% - 2% το 2023 στο σενάριο μιας πλήρους διακοπής του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Barclays: Τι κρύβει το νέο «πακέτο» της ΕΚΤ - Τα θολά σημεία βαδίζοντας προς την ύφεση

Πυκνώνουν τα «σύννεφα» της ύφεσης πάνω από την Ευρωζώνη; - Τα δύο σενάρια που εξετάζει η UBS

Και η JP Morgan «βλέπει» ύφεση στην Ευρωζώνη - Ενεργειακή κρίση και Ιταλία οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι 

gazzetta
gazzetta reader insider insider