Βαρύς χειμώνας για τη διαπραγμάτευση

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βαρύς χειμώνας για τη διαπραγμάτευση

Βαρύ «διαπραγματευτικό χειμώνα» αναμένουν οι διεθνείς αναλυτές για την ελληνική κυβέρνηση. Εκτιμούν ότι απομακρύνονται χρονικά τόσο οι συζητήσεις για το χρέος, όσο και για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, το οποίο για πολλούς παράγοντες της αγοράς και της οικονομίας αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη.

Citi και HSBC εκτιμούν πως οι διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα τραβήξουν αρκετά χρονικά βασισμένες σε δυο παράγοντες:

Πρώτον, ότι τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης είναι δύσκολα. Ειδικότερα, οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά θα αποτελέσουν σημείο έντονων τριβών μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών. Η Citi μάλιστα αναφέρει στο note της ότι οι ομαδικές απολύσεις για τις οποίες επιμένουν οι Θεσμοί είναι ένα «τοξικό» θέμα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανάλυση της η HSBC μνημονεύει τον υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο ο οποίος σημείωσε πρόσφατα «θέλουμε να επαναφέρουμε τις συλλογικών συμβάσεις» και το «ΔΝΤ είναι ένας ακραίος παίκτης» στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις.

Δεύτερον, τα προβλήματα ρευστότητας της Ελλάδας είναι περιορισμένα και οι αποπληρωμές του χρέους είναι μακριά ακόμα. Η χώρα δεν αντιμετωπίζει καμία σημαντική αποπληρωμή χρέους μέχρι τον Ιούλιο του 2017. Και αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει κάποια σημαντική πίεση για γρήγορη συμφωνία, τουλάχιστον σε ταμειακή βάση.

«Ξεχάστε το QE»

Μια μακριά σε διάρκεια αξιολόγηση, όμως, σημαίνει ότι θα υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Παράγοντες της αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε μια τέτοια εξέλιξη γιατί όσο καθυστερεί η ένταξη της χώρας στο QE τόσο αργεί η πρόσβαση των τραπεζών σε «φθηνό χρήμα» και άρα το άνοιγμα της κάνουλας της χρηματοδότησης στην ελληνική οικονομία.

Θεωρητικά, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα μόλις ολοκληρώσει η ίδια την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ομόλογα κατά τη διάρκεια αξιολογήσεων του προγράμματος. Έτσι, με την αξιολόγηση να ξεκινά σε λίγο, το παράθυρο ευκαιρίας θα είναι μικρό. Και με δεδομένες τις πιθανές καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση, «αμφιβάλλουμε ότι η ΕΚΤ θα σπεύσει να αγοράσει έτσι κι άλλως», σημειώνει η HSBC.

Ακόμη, η τράπεζα εκτιμά ότι αυτές οι καθυστερήσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις συνομιλίες ελάφρυνσης του χρέους με την ευρωζώνη, καθώς και την πιθανή συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Κρίσιμο το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Υπό αυτή τη σκοπιά κρίσιμο θεωρείται το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινά την Πέμπτη. Εκεί τα κυβερνητικά στελέχη αναμένεται να τα «ακούσουν» από τα μέλη του κόμματος για τις επιλογές των τελευταίων μηνών.

Ειδικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στη θέση του ως υπουργός Οικονομικών και ως άτυπος επικεφαλής της ομάδας των «53» που θεωρητικά τηρούν και την πιο αριστερή στάση στο κόμμα.

Το μήνυμα που αναμένεται να περάσουν τα μέλη του κόμματος στα κυβερνητικά στελέχη θα είναι ξεκάθαρο: «Μην υποχωρήσετε στα εργασιακά». Και αυτό αν εισακουστεί από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, σημαίνει πως σχεδόν σίγουρα η διαπραγμάτευση θα κρατήσει μέχρι τη νέα χρονιά, παρά τις πιέσεις για το αντίθετο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider