Προειδοποιήσεις από τους Γερμανούς: Από το καλοκαίρι, η υποχώρηση των τιμών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προειδοποιήσεις από τους Γερμανούς: Από το καλοκαίρι, η υποχώρηση των τιμών
Οι επικεφαλής των γερμανικών ενώσεων για το εμπόριο, ZDH και DIHK, δεν βλέπουν κάμψη του πληθωρισμού σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Την άποψη πως οι υψηλές τιμές που προκαλεί ο πληθωρισμός στη Γερμανία θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για τους επόμενους μήνες του 2023 εκφράζει η ομοσπονδία των βιομηχάνων της χώρας (BDI).

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, ο πληθωρισμός στη Γερμανία που υποχώρησε οριακά στο 11,3% τον Νοέμβριο από το 11,6% τον Οκτωβρίου, δεν «τρέφεται» πλέον από τα ενεργειακά κόστη αλλά από σειρά άλλων παραγόντων, αναφέρει ο επικεφαλής της BDI, Σίγκφριντ Ρούσβουρμ.

Όπως σημειώνει το Reuters, το 11,3% είναι σημαντικά πιο πάνω από τον στόχο του πληθωρισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του 2%. Προσπαθώντας να μειώσει τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 2,5% από τον Ιούλιο, ιστορικό υψηλό στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ευρωτράπεζας.

«Μια επιστροφή στα επίπεδα του 2% πιθανά θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο και μπορεί να επιτευχθεί μόνο στα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας εάν αποδώσει η νομισματική πολιτική» της ΕΚΤ.

Ο Ρούσβουρμ υποστηρίζει πως θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα από την ΕΚΤ, που αναμένεται να βλάψουν την επενδυτική δραστηριότητα.

Από την πλευρά του, οι επικεφαλής των γερμανικών ενώσεων για το εμπόριο, ZDH και DIHK, δεν βλέπουν κάμψη του πληθωρισμού σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

«Μια σημαντική επιβράδυνση των τιμών λογικά δεν πρέπει να αναμένεται πριν από το καλοκαίρι του 2023, αλλά και τότε οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα» υποστηρίζει η ZDH.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Σημαντική κάμψη στις τιμές κατοικιών για τον Νοέμβριο - Η χειρότερη από το 2008

Κίνα: Το γουάν προς τις μεγαλύτερες απώλειες έναντι του δολαρίου από το 1994

gazzetta
gazzetta reader insider insider