«Αλλεργικοί» στη φορολογία οι Big Oil παρά τα κέρδη - ρεκόρ 200 δισ. δολαρίων το 2022

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Αλλεργικοί» στη φορολογία οι Big Oil παρά τα κέρδη - ρεκόρ 200 δισ. δολαρίων το 2022
Η ενεργειακή κρίση έχει δύο όψεις, όπως κάθε νόμισμα: Επιχειρήσεις και νοικοκυριά να χειμάζονται ενώ μία χούφτα εταιρειών που πωλούν ενέργεια, πετρέλαιο και φυσικό αέριο να θησαυρίζουν δίχως να θέλουν να διανοηθούν μία φορολόγηση των υπερκερδών τους.

Οι πέντε μεγαλύτερες πετρελαϊκές επιχειρήσεις της Δύσης το 2022 τίναξαν την μπάνκα, ανακοινώνοντας συνολικά κέρδη περί τα 200 δισ. δολάρια, ωστόσο αποφεύγουν τις συζητήσεις για έκτακτη φορολόγηση όπως... ο διάολος το λιβάνι, τη στιγμή που ενεργειακή κρίση η οποία πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις εδώ και σχεδόν έναν χρόνο από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (24/02/2022) έχει κάνει τον βίο... αβίωτο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, οι επονομαζόμενοι Big Oil (Exxon Mobil, Chevron, Shell, TotalEnergies και ΒΡ) γέμισαν τα ταμεία τους με ζεστό χρήμα, καθώς αθροιστικά μάζεψαν σχεδόν 200 δισ. δολάρια αλλά... αγωνιούν ενόψει των προοπτικών που ανοίγονται το 2023 εκφράζοντας φόβους για μια πιθανή πτώση των τιμών του φυσικού αερίου ή αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων. Όμως, ήδη επωφελούνται από τη στενότητα της προσφοράς αλλά και τις προσπάθειες αντιμετώπισής της, καθώς για παράδειγμα, η Ευρώπη επιζητώντας να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της έχει στραφεί στις εισαγωγές LNG, μετά και το μπλόκο στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα, ενώ και το reopening της Κίνας αναμένεται να δώσει φρέσκια ώθηση στην παγκόσμια οικονομία.

Με συνολικά κέρδη 196,3 δισεκατομμυρίων (ή 219 δισ. δολάρια αν συμπεριληφθεί και η Equinor στο διάγραμμα του Reuters που ακολουθεί παρακάτω), ένα μέγεθος μεγαλύτερο από το ΑΕΠ των περισσότερων χωρών του πλανήτη (όπως και της Ελλάδας), οι πέντε γίγαντες κατέρριψαν το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ που σημειώθηκε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία και δεν θέλουν να ακούν λέξη για φορολόγηση υπερκερδών.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

  1. Η ExxonMobil κατέγραψε κέρδη ρεκόρ 55,7 δισ. δολαρίων το 2022 χάρη στο άλμα των τιμών των υδρογονανθράκων, που συνδέεται με την ανάκαμψη της ζήτησης και την εξάντληση της ρωσικής προσφοράς. Το αποτέλεσμα αυτό είναι υψηλότερο κατά σχεδόν 33 δισ. δολάρια από εκείνο του 2021 και κατά 10 δισ. δολάρια από το προηγούμενο ρεκόρ που ανάγονταν στο 2008. Το κέρδος του ομίλου ανά μετοχή ήταν 14,06 δολάρια, πέραν των προσδοκιών των αναλυτών. O τζίρος ήταν 413,7 δισ. δολάρια, αυξημένος κατά 45% σε σχέση με το 2021 και πάνω από τις προβλέψεις της αγοράς.

  2. Ετήσια κέρδη ρεκόρ ανακοίνωσε η Chevron χάρη στην άνοδο των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου, δημιουργώντας πρωτοφανείς ταμειακές ροές που θα στηρίξουν το μαμούθ-πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 75 δισ. δολαρίων. Τα προσαρμοσμένα κέρδη του 2022 υπερδιπλασιάστηκαν στα 36,5 δισ. δολάρια σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της εταιρείας στις ΗΠΑ αυξήθηκε σχεδόν κατά 4% στο ισοδύναμο των 1,181 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα. Τα προσαρμοσμένα κέρδη 4,09 δολαρίων το δ’ τρίμηνο ανά μετοχή μειώθηκαν κατά 18 σεντς ενώ ανακοίνωσε επίσης μια απομείωση 1,1 δισ. δολαρίων σε διεθνή περιουσιακά στοιχεία.

  3. Τα μεγαλύτερα ετήσια κέρδη στην ιστορία της κατέγραψε για το 2022 η Shell, με τον ενεργειακό κολοσσό να ωφελείται από τις υψηλές τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Για το σύνολο του έτους, τα κέρδη της Shell έφτασαν τα 39,98 δισ. δολάρια, υπερδιπλάσια από τα 19,29 δισ. δολάρια του 2021 και ξεπερνώντας το προηγούμενο ιστορικό κερδοφορίας, των 28,4 δισ. δολαρίων το 2008. Για το δ' τρίμηνο του 2022, τα προσαρμοσμένα κέρδη έφτασαν τα 9,8 δισ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 8 δισ. δολαρίων.

  4. Ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός TotalEnergies ανακοίνωσε σήμερα κέρδη 36,2 δισ. δολαρίων για το 2022, δηλαδή διπλάσια σε σχέση με το περασμένο έτος. Τα προσαρμοσμένα κέρδη για το σύνολο του περασμένου έτους έφτασαν τα 36,2 δισ δολάρια, ποσό διπλάσιο από αυτό του 2021. Για το δ' τρίμηνο, τα προσαρμοσμένα καθά έσοδα έφτασαν τα 7,6 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων ζημίων για την αποχώρησή της από τη ρωσική Novatek.

  5. Η ΒΡ ολοκλήρωσε το 2022 με κέρδη-ρεκόρ, υπερδιπλασιάζοντας την κερδοφορία της, χάρη στις τιμές των ορυκτών καυσίμων που εκτοξεύτηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο βρετανικός κολοσσός κατέγραψε κέρδος από το κόστος αντικατάστασης (χρησιμοποιείται ως δείκτης για τα καθαρά κέρδη) ύψους 27,7 δισ. δολαρίων, έναντι 12,8 δισ. δολαρίων το προηγούμενο έτος. Η τελευταία φορά που είχε επιτευχθεί ρεκόρ ετήσιας κερδοφορίας ήταν τα 26,3 δισ. δολάρια του 2008. Σε επίπεδο δ' τριμήνου, η BP εμφάνισε καθαρά κέρδη 4,8 δισ. δολαρίων, ξεπερνώντας οριακά τις προσδοκίες των αναλυτών για κέρδη 4,7 δισ. δολαρίων. Σημειώνεται ότι η τιμή της BP έχει ενισχυθεί 0,8% από τις αρχές του έτους.

Επίσης, η νορβηγική Equinor ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, καθαρά κέρδη 28,7 δισ. δολάρια και διπλασιασμό των προσαρμοσμένων λειτουργικών κερδών της το 2022 στα 74,9 δισ. δολάρια λόγω αύξησης των τιμών του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, καθώς έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής στη Γηραιά ήπειρο μετά το «κλείσιμο της στρόφιγγας» από τη ρωσική Gazprom.

Στο Top 10 μετοχών με τις κορυφαίες επιδόσεις στον S&P 500 της Wall Street πέρυσι μονοπωλούσαν οι «παραδοσιακοί» παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ συστοιχία επενδυτών, πολιτικών ηγετών και οργανώσεων ζητούν μετ' επιτάσεως τη μετάβαση στην καθαρή και «πράσινη» ενέργεια, η οποία φαίνεται πως καθυστερεί όπως φυσικά και η επιβολή έκτακτων φόρων στον ιδιαιτέρως κερδοφόρο κλάδο προκειμένου να πάρουν μία «ανάσα» ανακούφισης οι καταναλωτές από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.

Διεθνείς αντιδράσεις

Αντ' αυτού οι κορυφαίες δυτικές πετρελαϊκές κατέβαλαν το 2022 σε επενδυτές και μετόχους το ποσό ρεκόρ 110 δισ. δολαρίων για μερίσματα και επαναγορές μετοχών, προκαλώντας μεταξύ άλλων τη δικαιολογημένη αντίδραση της ΓΓ της Διεθνούς Αμνηστίας, Αγκνές Κάλαμαρντ που χαρακτήρισε τα τεράστια κέρδη των Big Oil ως «προφανώς αδικαιολόγητα» και «μια απόλυτη καταστροφή».

«Τα δισεκατομμύρια δολάρια των κερδών που βγάζουν αυτές οι πετρελαϊκές εταιρείες πρέπει να φορολογούνται επαρκώς, ώστε οι κυβερνήσεις να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την αύξηση του κόστους ζωής για τους ευάλωτους πληθυσμούς τους και να προστατεύσουν καλύτερα τα ανθρώπινα δικαιώματα μπροστά στις πολλαπλές παγκόσμιες κρίσεις», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Τα αστρονομικά κέρδη των 200 δισ. των εταιρειών του τομέα του πετρελαίου είναι σκανδαλώδη σύμφωνα και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ένωσης, κάλεσε ταυτόχρονα να επιβληθεί «ελάχιστος φόρος» στους δισεκατομμυριούχους.

«Το φορολογικό σύστημα δεν είναι δίκαιο. Προτείνω να τετραπλασιαστούν οι φόροι» που αναλογούν στις επαναγορές μετοχών, ώστε «να ενθαρρυνθούν πιο μακροπρόθεσμες επενδύσεις», επεσήμανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Ορισμένοι παραγωγοί ορυκτών πηγών ενέργειας γνώριζαν απολύτως στην δεκαετία του 1970 ότι το βασικό προϊόν τους θα κατέκαιγε τον πλανήτη. Ομως, όπως και η καπνοβιομηχανία, αγνόησαν την ίδια την γνώση τους. Ορισμένοι πετρελαϊκοί γίγαντες διακίνησαν το μεγάλο ψέμα», επεσήμανε προ ημερών, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες από το βήμα του Φόρουμ του Νταβός. «Σήμερα, οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων και όσοι τους υποστηρίζουν συνεχίζουν να αγωνίζονται για την αύξηση της παραγωγής, γνωρίζοντας θαυμάσια ότι το οικονομικό τους μοντέλο είναι ασύμβατο με την επιβίωση της ανθρωπότητα. Αυτή η παράνοια ισοδυναμεί με επιστημονική φαντασία, την ώρα που γνωρίζουμε ότι η κατάρρευση των οικοσυστημάτων είναι ένα απόλυτο επιστημονικό γεγονός. Φλερτάρουμε με την κλιματική καταστροφή» προειδοποίησε.

Διασκεδάζουν τις εντυπώσεις

Τα «κεφάλια» των Big Oil υπεραμύνονται των ιλιγγιωδών κερδών τους εν μέσω του μπαράζ της γενικευμένης οργής σε διεθνές επίπεδο, εξαίροντας τη σημασία της ενεργειακής επάρκειας και της ασφαλούς μετάβασης σε ΑΠΕ, τονίζοντας πως οι υψηλότεροι φόροι θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις επενδύσεις.

«Σε τελική ανάλυση, οι φόροι είναι θέμα που πρέπει να αποφασίσουν οι κυβερνήσεις. Εμείς, φυσικά, δεσμευόμαστε να ακολουθήσουμε τους νόμους, όμως η βασική μας προσέγγιση λέει ότι εταιρείες σαν εμάς που χρειάζονται να επενδύσουν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξουν την ενεργειακή μετάβαση, απαιτούν ένα ασφαλές και σταθερό επενδυτικό κλίμα», σημείωσε με νόημα ο Ουαέλ Σάουαν, CEO της Shell λίγο μετά την ανακοίνωση του ρεκόρ - κερδών σχεδόν 40 δισ. δολ. ξεπερνώντας με «αέρα» το προηγούμενο υψηλό των 28,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2008. «Για παράδειγμα, οι έκτακτοι φόροι ή τα πλαφόν στις τιμές απλώς διαβρώνουν την εμπιστοσύνη σε αυτήν την επενδυτική σταθερότητα και έτσι ανησυχώ για ορισμένες από τις κινήσεις που γίνονται. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική προσέγγιση ώστε να αντλήσουμε πραγματικά επενδυτικά κεφάλαια σε μια εποχή που μας καλεί να είμαστε σε θέση να προωθήσουμε την ενεργειακή ασφάλεια στο σύστημα εδώ στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της BP, Μπέρναρντ Λούνεϊ, προσπάθησε να υπερασπιστεί την εταιρεία του από τις «κακές γλώσσες», λέγοντας πως παραμένει πιστή στους στόχους και τις φιλοδοξίες να μηδενίσει τις εκπομπές αερίου έως το 2050. «Ακολουθούμε τη στρατηγική μας σήμερα. Ανακοινώνουμε έως και 8 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερες επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση αυτή τη δεκαετία και έως και 8 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο για την υποστήριξη της ενεργειακής ασφάλειας αυτή τη δεκαετία» επεσήμανε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chevron, Μάικ Γουίρθ, που απέρριψε τους ισχυρισμούς περί κερδών ρεκόρ της Big Oil στην πλάτη του πολέμου στην Ουκρανία και σε βάρος των λαών. «Το ιστορικό ρεκόρ στον κλάδο μας δεν θα πρέπει να το δούμε μεμονωμένα, επειδή μόλις πριν από τρία χρόνια έχανε ολόκληρα δισεκατομμύρια όταν οι τιμές κατρακυλούσαν. Η τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου καθορίζεται από την αγορά και όχι από τους παραγωγούς. Καθώς οι τιμές αυξάνονται υψηλές και το προϊόν γίνεται λιγότερο προσιτό, βρίσκεις ανθρώπους που είναι αναστατωμένοι. Και μέρος αυτού οφείλεται στο ότι πραγματικά δεν μπορέσαμε να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της ενεργειακής προσιτότητας, της ενεργειακής ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Πρέπει να έχουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση στην ενέργεια. Δεν ξέρουμε τι μας περιμένει το 2023» επεσήμανε.

Ο CEO της Exxon Mobil Ντάρεν Γουντς αρκέστηκε να σημείωσει ότι η επιχείρηση αποκομίζει τα οφέλη από τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα τα τελευταία χρόνια, οι οποίες θεωρήθηκαν άστοχες. «Η δουλειά μας ξεκίνησε πριν από χρόνια, πολύ πριν από την πανδημία, όταν επιλέξαμε να επενδύσουμε σε αυτόν τον τομέα. Ενσκύψαμε σε αυτό όταν οι άλλοι το παράτησαν. Με τις οικονομίες να ανακάμπτουν και την Κίνα να βγαίνει από το lockdown του Covid-19, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε υψηλά περιθώρια διύλισης και οικονομικής ανάπτυξης εκεί».

Τέλος, ο CEO της TotalEnergies, Πατρίκ Πουγιάν το μόνο που είχε να πει είναι απλά πως το παγκόσμιο σκηνικό παραμένει ιδιαίτερα ευνοϊκό για τις ενεργειακές εταιρείες, με τη χαλάρωση των μέτρων για τον COVID-19 στην Κίνα να βελτιώνει τη ζήτηση για το 2023. «Δεν θα εκπλαγούμε αν δούμε το πετρέλαιο να επιστρέφει στα 100 δολάρια το βαρέλι από τα 85 δολάρια που κινούνται επί του παρόντος οι τιμές» ανέφερε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: «Βουτιά» 30% της χονδρεμπορικής τον Ιανουάριο – Τα μερίδια των παρόχων

Αέριο: «Πύλη εισόδου» και για τη Σερβία γίνεται ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός (IGB)

Καύσιμα: Ο φόβος της ύφεσης αναμετράται με το φόβο της έλλειψης αποθεμάτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider