Τουρκία: Μικρότερη των εκτιμήσεων η μείωση των επιτοκίων, μετά από τους καταστροφικούς σεισμούς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Μικρότερη των εκτιμήσεων η μείωση των επιτοκίων, μετά από τους καταστροφικούς σεισμούς
Μείωσε το βασικό επιτόκιο της στο 8,5% από 9% που ήταν μέχρι σήμερα, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν μια μείωση κατά 1%.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε μείωση του βασικού επιτοκίου της την Πέμπτη, μικρότερη από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές, στην πρώτη νομισματική αντίδραση της τράπεζας μετά από τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου που άφησαν δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και καταστροφές αρκετών δισ. δολαρίων στη χώρα.

Η τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο της στο 8,5% από 9% που ήταν μέχρι σήμερα, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν μια μείωση κατά 1%.

Το 8,5% αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο του επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας για τα τελευταία 3 χρόνια.

Σημειώνεται πως η χαλάρωση της περιοριστικής πολιτικής της τράπεζας έρχεται καθώς η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν έχει μπροστά της εθνικές εκλογές τον Μάιο, με τον πρόεδρο της χώρας να δέχεται έντονες επικρίσεις για την αντίδραση στους φονικούς σεισμούς.

Στη σχετική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, η τράπεζα υποστηρίζει πως « η ζήτηση της εγχώριας κατανάλωσης, τα υψηλά επίπεδα των ενεργειακών τιμών και η αδύναμη οικονομική δραστηριότητα στους κύρους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας διατηρούν τα ρίσκα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών».

Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός στην Τουρκία «τρέχει» με τον υψηλότερο ρυθμό από το 1998, φτάνοντας το 57,68% για τον Ιανουάριο.

Ο Ερντογάν έχει ζητήσει τη συνέχιση της μείωσης των βασικών επιτοκίων της τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μαν (BoE): Χρειάζονται περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων - Ανησυχία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία

Reuters: Οι επενδυτές αναμένουν διόρθωση για τις παγκόσμιες μετοχές το επόμενο τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider