Ελλάδα – Ιταλία: Όταν το ιδιωτικό χρέος, γίνεται «αντίβαρο κινδύνου» στο δημόσιο χρέος

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ελλάδα – Ιταλία: Όταν το ιδιωτικό χρέος, γίνεται «αντίβαρο κινδύνου» στο δημόσιο χρέος
Εκπληκτικά υπο-χρεωμένες Ελλάδα και Ιταλία στον ιδιωτικό τομέα παρά την υπερ-χρέωσή τους στον δημόσιο τομέα. H σύγκριση με τη Σουηδία - Oι αποδόσεις και τα spreads.

Η Ελλάδα και η Ιταλία συνήθως φιγουράρουν στις πλέον «επικίνδυνες» θέσεις όσον αφορά το ύψος του δημόσιου χρέους και την διαβάθμιση της αξιολόγησής του. Η Ελλάδα στην πρώτη θέση όσο αφορά το χρέος προς ΑΕΠ με non investment grade διαβάθμιση και η Ιταλία στην δεύτερη θέση του χρέους προς ΑΕΠ με αξιολόγηση στην τελευταία βαθμίδα του investment grade.

Αυτή κατάταξη θα μπορούσε να είναι η πλέον επικίνδυνη όσον αφορά το ενδεχόμενο μιας νέας κρίσης χρέους στην Ευρώπη. Και όμως η κατάσταση που έχουν αρχίσει να αναδεικνύουν οι επενδυτικοί φορείς στις χρηματαγορές είναι... διαφορετική. Αυτή η διαφορετικότητα που αποτυπώνεται και στο πώς εξελίσσονται οι αποδόσεις και τα παραδόξως χαμηλά spreads έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι δύο υπερχρεωμένες οικονομίες της Ν. Ευρώπης έχουν το με διαφορά χαμηλότερο ιδιωτικό χρέος στην Ευρωζώνη.

Πρόσφατα η Deutsche Bank δημοσίευσε μία συγκριτική κατάσταση για το πως επιδρούν στις αξίες των ακινήτων οι αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ και τις συνέπειες στο ιδιωτικό χρέος των χωρών μελών της Ευρωζώνης.

Η σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και... Σουηδίας είναι εκπληκτική όσο αφορά τις συνέπειες της αύξησης των επιτοκίων ανάμεσα σε δύο χώρες που η μία έχει σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερο δημόσιο χρέος από την άλλη (ως ποσοστό του ΑΕΠ). Οι τιμές ακινήτων στην Σουηδία «κατρακυλάνε» και στην Ελλάδα διατηρούν ανοδική τάση. Την ίδια στιγμή η Ιταλία εμφανίζεται να έχει ασύγκριτα καλύτερη θέση από όλες τις άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης καταφέρνοντας έτσι να απορροφήσει τους κραδασμούς της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Όπως αναφέρει το σχετικό report «πώς κατάφερε η Ιταλία να επιβιώσει από την μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση στην ιστορία της Ευρώπης, τον ταχύτερο κύκλο σύσφιξης της ΕΚΤ που έχει καταγραφεί ποτέ και την αποχώρηση Ντράγκι και όλα αυτά σε ένα χρόνο; Η απάντηση είναι απλή: η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν το χαμηλότερο χρέος του ιδιωτικού τομέα στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Η Σουηδία αντίθετα έχει το υψηλότερο ιδιωτικό χρέος... «Οι επενδυτές που εστιάζουν στον κίνδυνο χρέους του δημόσιου τομέα εξετάζουν λάθος μεταβλητή. Το δημόσιο χρέος της Σουηδίας ανέρχεται μόλις στο 40% του ΑΕΠ, ωστόσο η οικονομία της είναι η ασθενέστερη στην Ευρώπη. Το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, αλλά η οικονομία της είναι ισχυρότερη (σ.σ. ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης). Το χρέος του ιδιωτικού τομέα είναι η βασική μεταβλητή που πρέπει να παρακολουθήσουμε σε αυτόν τον κύκλο. Η σύσφιξη της ΕΚΤ έχει μικρό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Γιατί; Γιατί με απλά λόγια, πολύ λίγοι Ιταλοί ή Έλληνες έχουν υποθήκη...».

Οι διαπιστώσεις αυτές έχουν και μία δεύτερη συνέπεια η οποία φαίνεται να είναι «κοινή» στις δύο κατα τα άλλα υπερχρεωμένες οικονομίες. Και οι δύο χώρες το 2023 έχουν περιορίσει η Ιταλία κατα το δυνατόν και η Ελλάδα πολύ περισσότερο την αναζήτηση κεφαλαίων στις διεθνείς αγορές ομολόγων και στρέφονται στον εσωτερικό δανεισμό μέσω εντόκων γραμματίων. Για την Ελλάδα ειδικά είναι για πρώτη φορά που περιορίζεται σε τόσο χαμηλό επίπεδο ο ομολογιακός δανεισμός (μόλις 7 δισ. ευρώ το 2023), ενώ παράλληλα αυξάνεται σημαντικά ο «εσωτερικός» δανεισμός με έντοκα γραμμάτια. Η τάση αυτή βέβαια διευκολύνεται και από το γεγονός οτι η αναδιάρθρωση του χρέους έχει επιμηκύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό της μέση διάρκεια εξυπηρέτησης, σε σημείο που αυτή η αύξηση έκδοσης εντόκων να επηρεάζει ελάχιστα την σύνθεση και την διάρθρωση εξυπηρέτησής του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Project Icebreaker: Άλλο ένα βήμα ετοιμότητας «εισαγωγής» των ψηφιακών νομισμάτων (ευρώ)

Το ύψος στο «κόστος» του χρήματος στην Ευρωζώνη θα συνεχίσει να αυξάνεται και μετά τον Μάρτιο

Γιατί η ΕΚΤ έχει σταματήσει να αγοράζει... ελληνικά ομόλογα

gazzetta
gazzetta reader insider insider