Τι γεμίζει τον κουμπαρά του προεκλογικού πακέτου – Τα ατού και οι διεθνείς αβεβαιότητες

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι γεμίζει τον κουμπαρά του προεκλογικού πακέτου – Τα ατού και οι διεθνείς αβεβαιότητες
Ισχυρότερος ρυθμός ανάπτυξης στο 2,3% και σταθερά άνω του στόχου φορολογικά έσοδα. Το επενδυτικό σχέδιο της κυβέρνησης αλλά και η στήριξη των εισοδημάτων, ιδίως των μισθωτών. Οι απειλές της νέας διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και της ακρίβειας. Η αξιολόγηση εξπρές στις 27 - 29 Μαρτίου και το αίτημα για το νέο επενδυτικό δάνειο.

Με πρώτη προτεραιότητα την περαιτέρω ενίσχυση των εισοδημάτων ειδικά από μισθωτή εργασία για να αντισταθμιστεί (ακόμα περισσότερο) η μεγάλη απώλεια που προκαλεί η ακρίβεια κινείται η κυβέρνηση, σχεδιάζοντας -μετά την σημαντική άνοδο του κατώτατου κατά 9,4%- τα επόμενα βήματα. Αυτά συνδέονται πλέον με το προεκλογικό πακέτο.

Η δέσμευση για την αύξηση των μισθών αποτελεί κεντρικό σημείο για την επόμενη τετραετία, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να εξειδικεύει ήδη τα επόμενα βήματα για την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και για το «ξεπάγωμα» των τριετών από φέτος, παρά το γεγονός πως η ανεργία δεν αναμένεται να υποχωρήσει το 2023 κάτω από το όριο του 10%.

Προϋπόθεση για τις περεταίρω εισοδηματικές ενισχύσεις αλλά και για τις φορολογικές ελαφρύνσεις είναι η ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου, όχι μόνο φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια. Τούτο όμως σε έναν βαθμό μόνο ελέγχεται εγχωρίως.

Η διεθνής ασάφεια

Προφανώς η νέα διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση και το πώς αυτή θα εξελιχθεί συνιστά ένα μεγάλο άγνωστο «Χ». Σε συνδυασμό με την πίεση που προκαλεί και στην αγορά η συνέχιση της πολιτικής ανόδου των επιτοκίων.

Το νέο αυτό μέτωπο προφανώς προστίθεται στην ενεργειακή κρίση και στην ευρύτερη πληθωριστική κρίση που έχει προκαλέσει. Και όλα αυτά, σε συνδυασμό με έναν άλλο άγνωστο «Χ»: τις αποφάσεις που μεταφέρει χρονικά η ΕΕ (με επόμενο σταθμό τη Σύνοδο Κορυφής) για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θα διαμορφώσουν το ανώτατο πλαφόν δαπανών και τα πρωτογενή πλεονάσματα του μέλλοντος.

Τα αντισώματα

Στο εγχώριο πεδίο, τα νέα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα δείχνουν ότι η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας είναι μεγαλύτερη από αυτή που αναμενόταν. Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε χθες ότι η ανάπτυξη αναμένεται να είναι υψηλότερη του αναμενόμενου με άνοδο ΑΕΠ κατά 2,3% φέτος (έναντι 1,8% που είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό). Τούτο δίνει και μεγαλύτερο αέρα στον κυβερνητικό σχεδιασμό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι και το 2022 τελικά το ΑΕΠ ήταν ισχυρότερο με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Αναλογία ανθεκτικότητα δείχνουν τα στοιχεία των φορολογικών εσόδων, με την υπέρβαση του στόχου να διατηρείται σταθερά και τον Φεβρουάριο. Μάλιστα η εν λόγω αυξημένη ροή δεν συνδέεται μόνο με την καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023 (φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ΕΝΦΙΑ), αλλά και με την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (ΦΠΑ, ΕΦΚ κλπ.).

Το μεγάλο στοίχημα είναι το κατά πόσο τους επόμενους μήνες η διψήφια άνοδος τζίρου σε πολλούς κλάδους (με επίκεντρο τον τουρισμό) θα διατηρηθεί, συνδεδεμένη περισσότερο με την ανάπτυξη και με τις επενδύσεις και λιγότερο με την πληθωριστική επίπτωση στην άνοδο των πωλήσεων σε αξία. Αυτό επιδιώκεται από την μία πλευρά με την συντήρηση των εισοδημάτων και του κλίματος στην αγορά με στόχο να διατηρηθεί και η ζήτηση πέραν της ανάγκης σε πολιτικό επίπεδο να μειωθεί η δυσαρέσκεια που προκαλεί η εξαέρωση της αγοραστικής δύναμης λόγω της ακρίβειας ειδικά στα τρόφιμα.

Το επενδυτικό αντιστάθμισμα

Παρ όλα αυτά, ο κύριος μοχλός ανόδου του ΑΕΠ είναι οι επενδύσεις. Τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση αναμένεται να στραφεί σε αυτό το πεδίο ολοκληρώνοντας το σχεδιασμό της για τη μαζική ενεργοποίηση επιδοτήσεων μικρομεσαίων τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και από το ΕΣΠΑ.

Παράλληλα αναμένεται μαζική προκήρυξη διαγωνισμών για έργα που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα, διατηρώντας έτσι τις προσδοκίες στην αγορά.

Επίσης, ολοκληρώνονται οι διαπραγματευτικές κινήσεις με τους θεσμούς, τόσο στο πεδίο της δεύτερης μεταπρογραμματικής εποπτείας (με εξ αποστάσεως επαφές στις 27 - 29 Μαρτίου), όσο και στο πεδίο του Ταμείου Ανάκαμψης με τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη να ετοιμάζεται πυρετωδώς για την κατάθεση του αιτήματος για το επιπλέον δάνειο περίπου 5 δις ευρώ από το σκέλος του REPowerEU.

Οι εν λόγω κινήσεις στο επενδυτικό πεδίο, πέραν υπολοίπων, ενισχύουν και τη διεθνή εικόνα της χώρας η οποία με τη σειρά της συνδέεται με την προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, αλλά και με τον σχεδιασμό ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Η εν λόγω θωράκιση της χώρας πλέον αποκτά ακόμα πιο κρίσιμο χαρακτήρα λόγω της νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δάνεια Ταμείου Ανάκαμψης: Μέσα σε ένα χρόνο 4 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις ολοκληρώνουν επενδυτικά έργα

«Εντολή» της Κομισιόν για σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider