Μείωση κατά 47 εκατ. ευρώ εμφανίζουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων κατά το μήνα Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης, που δημοσιεύτηκαν στις 4 Ιουλίου. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη μείωση του έτους, μετά από αυτήν του Απριλίου, η οποία «έσπασε» το ανοδικό σερί του 1ου τριμήνου.
Ειδικότερα, το Μάϊο, τα ληξιπρόθεσμα διαμορφώθηκαν στα 1.258 εκατ. ευρώ, έναντι των 1.305 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο και των 1.339 εκατ. το Μάρτιο, που ήταν το τρίτο κατά σειρά αρνητικό ρεκόρ, μετά τα 1.075 εκατ. του Ιανουαρίου (το Δεκέμβριο του 2022 είχαν διαμορφωθεί στα 909 εκατ. ευρώ) και τα 1.215 εκατ. του Φεβρουαρίου.
Όπως επισημαίνεται στο σχετικό δελτίο, τα παραπάνω ποσά είναι μικτά και υφίσταται υποχρέωση από τους προμηθευτές για rebate (εκπτώσεις) και clawback (υποχρεωτικές επιστροφές) που δεν έχει ακόμα συμψηφιστεί.
Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοσοκομείων εμφανίζονται κατά 32% αυξημένες εφέτος, σε σχέση με την αντίστοιχη περσυνή περίοδο, που διαμορφώθηκαν στα 955 εκατ. ευρώ και κατά 38% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2022. Πάντως, ακολουθούν το πρότυπο των προηγούμενων ετών, κινούμενες σε ανοδική τροχιά κατά το 1ο τρίμηνο του έτους και παρουσιάζοντας μείωση στη συνέχεια.
Σε κάθε περίπτωση, αν και μειωμένα, τα «φέσια» των νοσοκομείων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με δεδομένες και τις δεσμεύσεις της χώρας για μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη 2η αποτίμηση της Ελλάδας, τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία αντιστοιχούν στο 90% της απόκλισης από το στόχο απομείωσης των οφειλών που είχε τεθεί -εκτός καθυστερούμενων κύριων συντάξεων.
Οι παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η καθυστέρηση πληρωμών διαμορφώνεται μεσοσταθμικά στους 10 έως και πάνω από 12 μήνες από την παράδοση. Η παραγωγή ληξιπρόθεσμων χρεών οφείλεται σε μία σειρά παραγόντων, μεταξύ των οποίων το ύψος και η διαδικασία της χρηματοδότησης των νοσοκομείων καθώς και η διαχείριση των διαθέσιμων πόρων.
Το υπουργείο Υγείας, έχει ήδη δρομολογήσει μία σειρά παρεμβάσεων, που αναμένεται να προχωρήσουν υπό τον νέο Υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, και να συμβάλουν στο «νοικοκύρεμα» των οικονομικών των νοσοκομείων.
Μάλιστα, ο Υπουργός έθιξε το θέμα στην πρώτη του συνάντηση με τους διοικητές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των Υγειονομικών Περιφερειών, αμέσως μετά την τελετή παράδοσης – παραλαβής.
Μεταξύ των παρεμβάσεων περιλαμβάνεται η δημιουργία του Εθνικού Χάρτη Υγείας, η οποία στοχεύει στη χαρτογράφηση της «προσφοράς» και της «ζήτησης» του συστήματος, καθώς και η εφαρμογή των DRG’s (Diagnosis Related Groups), η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί εντός του έτους, δίνοντας τη δυνατότητα για αποζημίωση αλλά και κατάρτιση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων με βάση την πραγματική τους δραστηριότητα.
Το σύστημα DRG είναι ένα σύστημα κατηγοριοποίησης των ασθενών, που βασίζεται στη συλλογή έγκυρων και αξιόπιστων δεδομένων, κατά την έξοδό τους από το νοσοκομείο, με σκοπό την ταξινόμησή τους σε διαχειρίσμο αριθμό κατηγοριών περιστατικών, οι οποίες είναι ιατρικά ουσιώδεις και ομοιογενείς και προσομοιάζουν σε επίπεδο διαχείρισης πόρων.
Μια άλλη παρέμβαση, η οποία αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση της ροής των πληρωμών προς τους προμηθευτές και τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, είναι η κεντρικοποίηση των προμηθειών από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ). Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, με την εφαρμογή του νέου μοντέλου η εξόφληση των προμηθευτών θα γίνεται εντός 90 ημερών. Η πλήρης εφαρμογή των κεντρικοποιημένων προμηθειών αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο.
Photo: Shutterstock