Κάζιμιρ: Επιστημονική φαντασία η μείωση των επιτοκίων το α' τρίμηνο του 2024

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κάζιμιρ: Επιστημονική φαντασία η μείωση των επιτοκίων το α' τρίμηνο του 2024
«Φρένο» στα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων το πρώτο τρίμηνο του 2023 βάζει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Πέτερ Κάζιμιρ.

«Φρένο» στα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων το πρώτο τρίμηνο του 2023 βάζει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Πέτερ Κάζιμιρ, χαρακτηρίζοντάς τα σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

«Συμφωνώ με την Ιζαμπέλ Σνάμπελ ότι «τα στοιχεία για τον πληθωρισμό υποστηρίζουν την ιδέα ότι δεν θα χρειαστεί πρόσθετη σύσφιξη». Ωστόσο, το να περιμένει κανείς μια μείωση στο Q1/24 είναι επιστημονική φαντασία», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ.

Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ μίλησε λίγες ημέρες μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε στο 2,4%, από πάνω από 10% το 2022, μετά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων. «Mε βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό, μια νέα αύξηση των επιτοκίων είναι μάλλον απίθανη» υπογράμμισε, προειδοποιώντας ωστόσο πως «έχουμε εκπλαγεί πολλές φορές και θετικά και αρνητικά» επομένως «δεν θα πρέπει να προδικάζουμε τίποτα».

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ήδη σε μειώσεις στο κόστος δανεισμού και αναμένουν μείωση επιτοκίων κατά περίπου 150 μονάδες βάσης το 2024, με μεγάλη πιθανότητα η πρώτη κίνηση να γίνει τον Μάρτιο.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας Μάρτιν Καζακς δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως τέτοιες κινήσεις πιθανότατα δεν θα συμβούν το πρώτο εξάμηνο του 2024, αν και προειδοποίησε ότι «οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια μπορεί να αλλάξουν», αν αλλάξει το οικονομικό οutlook.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πότε θα μειώσει τα επιτόκια η ΕΚΤ; - Όχι σύντομα, απαντά η Pictet

Deutsche Bank: Στην Ελλάδα η υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2024 - Έρχονται «επιθετικές» μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

ΕΚΤ: Τράπεζες της ευρωζώνης δανείζουν εταιρείες που κάνουν greenwash

gazzetta
gazzetta reader insider insider