Τιμές που προκαλούν… ίλιγγο καταγράφονται σε μια σειρά από βασικά είδη διατροφής, με τους καταναλωτές να εξακολουθούν να βλέπουν το πιο σκληρό πρόσωπο της ακρίβειας κι ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα νέα μέτρα για την αναχαίτισή της.
Μερικά από τα πιο τσουχτερά παραδείγματα για τη διαμόρφωση των τιμών σε μια σειρά τροφίμων καταγράφονται στη νέα μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) που είδε χθες το φως της δημοσιότητας και η οποία παρουσιάζει μια αποκαλυπτική σύγκριση τιμών ενός μέσου καλαθιού στα σούπερ μάρκετ σε Ελλάδα, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία τον περασμένο Δεκέμβριο.
- Διαβάστε ακόμα - Σκρέκας: Τέσσερα δραστικά μέτρα για την ακρίβεια
Και μπορεί σε ορισμένα προϊόντα, η Ελλάδα να εμφανίζεται πιο φτηνή συγκριτικά με τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο σε κάποια άλλα διεκδικεί μετάλλια ακρίβειας. Άλλωστε, η σύγκριση των τιμών δεν μπορεί να είναι απόλυτη καθώς θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το μισθολογικό κόστος, το οποίο επ’ ουδενί δεν είναι το ίδιο σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Άλλωστε δεν αποτελεί μυστικό πως το μισθολογικό χάσμα της Ελλάδας με χώρες όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι τεράστιο και για αυτό τον λόγο μια απόλυτη σύγκριση των τιμών δεν θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει την πλήρη πραγματικότητα.
Ωστόσο, η μελέτη του ΙΕΛΚΑ επιβεβαιώνει περίτρανα πως οι τιμές σε ορισμένα βασικά είδη διατροφής για τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν πάρει για τα καλά την ανιούσα. Ο πληθωρισμός άλλωστε στα τρόφιμα «τρέχει» με 9%, σύμφωνα με τα στοιχεία Νοεμβρίου.
Στα ύψη οι τιμές σε αλεύρι, γάλα, ελαιόλαδο... και όχι μόνο
Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων του ΙΕΛΚΑ, οι Έλληνες πληρώνουν πιο ακριβό το αλεύρι από ότι οι Ισπανοί, οι Ιταλοί και οι Πορτογάλοι στα σούπερ μάρκετ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην Ελλάδα ένα κιλό αλεύρι κοστίζει 1,54 ευρώ, στην Ισπανία 1,33 ευρώ, στην Πορτογαλία 1,32 ευρώ, ενώ οι Ιταλοί πληρώνουν 1,38 ευρώ. Στη Γαλλία ένα κιλό αλεύρι κοστίζει 1,66 ευρώ και στην Αγγλία 2,60 ευρώ (σ.σ. οι μετρήσεις για την Αγγλία έγιναν σε τοπικές τιμές και χρησιμοποιήθηκε ως ισοτιμία στερλίνας-ευρώ το 1,17).
Στην Ελλάδα ένα λίτρο γάλα, νωπό παστεριωμένο, κοστίζει 1,72 ευρώ, όταν στην Ισπανία δεν ξεπερνάει τα 1,35 ευρώ και στην Πορτογαλία τα 1,08 ευρώ. Οι Γάλλοι αγοράζουν ένα λίτρο γάλα για 1,74 ευρώ και οι Άγγλοι για 1,79 ευρώ. Από την ανάγνωση των στοιχείων προκύπτει ότι ένας Έλληνας και ένας Γάλλος πληρώνουν περίπου το ίδιο ποσό για να προμηθευτούν ένα λίτρο γάλα κι ενώ το μισθολογικό κόστος μεταξύ των δύο χωρών διαφέρει αισθητά.
Την ίδια ώρα, η τιμή του ελαιολάδου έχει πάρει φωτιά, με παράγοντες του χώρου να εκφράζουν φόβους για νέα υψηλά μέσα στο 2024. Στην Ελλάδα σήμερα ένα λίτρο ελαιόλαδο στα σούπερ μάρκετ πωλείται έναντι 11,60 ευρώ, ενώ ο Ισπανός το πληρώνει 10,15 ευρώ και ο Ιταλός 10,52 ευρώ. Στην Πορτογαλία ένα λίτρο ελαιόλαδο πωλείται για 12,06 ευρώ και στη Γαλλία για 12,19 ευρώ.
Πανάκριβα είναι την ίδια στιγμή τα αυγά στην Ελλάδα, καθώς έξι τεμάχια πωλούνται προς 3,13 ευρώ, ενώ στην Αγγλία διατίθενται προς 2,96 ευρώ, στην Ισπανία προς 2,17 ευρώ, στην Πορτογαλία προς 1,77 ευρώ, στη Γαλλία προς 2,55 ευρώ και στην Ιταλία προς 2,47 ευρώ.
Τσουχτερή στα ελληνικά σούπερ μάρκετ εμφανίζεται και η τιμή του ρυζιού, με τα 500 γρ. να κοστίζουν 2,60 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα στην Αγγλία πωλείται προς 2,31 ευρώ, στην Ισπανία προς 1,51 ευρώ, στην Πορτογαλία προς 1,65 ευρώ και στην Ιταλία προς 1,45 ευρώ. Στη Γαλλία 500 γρ. πωλούνται προς 2,84 ευρώ, ακριβότερα από την Ελλάδα.
Την ανιούσα έχουν πάρει και οι τιμές στα αναψυκτικά, με τη συσκευασία του 1,5 λίτρου γνωστού αναψυκτικού να πωλείται στην Ελλάδα προς 1,76 ευρώ, ενώ στην Αγγλία διατίθεται προς 2,05 ευρώ, στην Ισπανία προς 1,36 ευρώ, στην Πορτογαλία προς 1,31 ευρώ, στη Γαλλία προς 1,55 ευρώ και στην Ιταλία προς 1,67 ευρώ.
Να σημειωθεί επίσης εδώ ότι ανά χώρα ο χαμηλός ΦΠΑ και δη ο ΦΠΑ που αναφέρεται σε τρόφιμα και ποτά είναι διαφορετικός. Στην Ελλάδα είναι 13% και αποδεικνύεται υψηλότερος από το Ηνωμένο Βασίλειο (0% ή 5%) και τη Γαλλία (10% και 5,5%), την Ισπανία (10% και 4%), την Ιταλία (5% και 4%), καθώς και από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.
Όπως εξηγεί το ΙΕΛΚΑ, τρόφιμα που στην Ελλάδα υπάγονται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ με 24%, στις υπόλοιπες χώρες υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος είναι και χαμηλότερος του ελληνικού με 6%, 5,5%, 4% ή ακόμα και 0%.