Waller (Fed): Χρειάζονται αρκετοί μήνες με καλά δεδομένα για τον πληθωρισμό προτού γίνουν οι πρώτες μειώσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Waller (Fed): Χρειάζονται αρκετοί μήνες με καλά δεδομένα για τον πληθωρισμό προτού γίνουν οι πρώτες μειώσεις
Ο αξιωματούχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Christopher Waller, επικαλούμενος μία σειρά από δεδομένα που επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός φαίνεται να αποκλιμακώνεται ανέφερε ότι δεν θεωρεί απαραίτητη μία περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

«Ελλείψει σημαντικής εξασθένησης της αγοράς εργασίας, πρέπει να δω αρκετούς ακόμη μήνες καλών στοιχείων για τον πληθωρισμό προτού να αισθανθώ άνετα να υποστηρίξω μια χαλάρωση της στάσης της νομισματικής πολιτικής» ανέφερε ο αξιωματούχος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Christopher Waller.

Σε ομιλία του την Τρίτη ενώπιον του Ινστιτούτου Peterson για τα Διεθνή Οικονομικά στην Ουάσιγκτον, ο Waller, πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί επιπλέον στοιχεία για να υποστηρίξει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής σύντομα.

Επικαλούμενος μία σειρά από δεδομένα που επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός φαίνεται να αποκλιμακώνεται, ανέφερε ότι δεν θεωρεί απαραίτητη μία περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

«Οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν πρέπει να είναι απόλυτοι, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός δεν επιταχύνεται και πιστεύω ότι η εφαρμογή αυξήσεων στη νομισματική πολιτική είναι μάλλον αχρείαστη», ανέφερε το «γεράκι» της Fed.

Ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής, υπέδειξε μία σειρά από μακροοικονομικά στοιχεία, τις μειωμένες λιανικές πωλήσεις, την επιβράδυνση στον τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών για να επισημάνει ότι τα υψηλότερα επιτόκια που επέβαλε η Fed, έχουν συμβάλλει στην άμβλυνση μέρους της ζήτησης που έφερε τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού των τελευταίων 40 ετών.

«Παρ' όλο που η αύξηση των μισθοδοσιών παραμένει σταθερή, οι εσωτερικές μετρήσεις, όπως ο ρυθμός με τον οποίο οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τη δουλειά τους, δείχνουν ότι η εξαιρετικά «σφιχτή» αγορά εργασίας που έχει οδηγήσει τους μισθούς να αυξηθούν κοντά στο στόχο της Fed για τον πληθωρισμό στο 2%, εμφανίζει σημάδια «χαλάρωσης», πρόσθεσε.

«Η οικονομία φαίνεται να εξελίσσεται κοντά σε αυτό που ανέμενε η Επιτροπή», ανέφερε ο Waller, που αποτελεί μόνιμο μέλος με δικαίωμα ψήφου στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς που καθορίζει τα επιτόκια. Παρ' όλα αυτά δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμος να υποστηρίξει μειώσεις επιτοκίων.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Απριλίου έδειξε ότι ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό 3,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ελαφρώς μειωμένος σε σχέση με τον Μάρτιο, με τη μηνιαία αύξηση 0,3% να είναι ελαφρώς χαμηλότερη από αυτή που ανέμεναν οι οικονομολόγοι της Wall Street.

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ether: «Φούντωσαν» ξαφνικά τα σενάρια για ETF - Ράλι 75% βλέπει η AllianceBernstein

Ολοκληρώθηκε το placement στην Mytilineos για 7,2 εκατ. μετοχές

gazzetta
gazzetta reader insider insider