Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο πληθωρισμός, μετρούμενος βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), μειώθηκε στο 2,4% τον Μαϊ-24 από 3,2% τον Απρίλιο του 2024.
Επιπρόσθετα, όπως αναφέρεται στην έκθεση της Eurobank, «7 Ημέρες Οικονομία», ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν οριακά χαμηλότερος σε σύγκριση με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη (2,6% τον Μαϊ-24 από 2,4% τον Απρ-24). Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες (3,4% τον Μαϊ-24 από 3,7% τον Απρ-24) παρέμεινε υψηλότερος από τον αντίστοιχο στα αγαθά (1,4% τον Μαϊ-24 από 2,7% τον Απρ-24). Αντίστροφες συνθήκες ίσχυαν από τα μέσα του 2021 μέχρι τα μέσα του 2023, με τον πληθωρισμό στα αγαθά να υπερβαίνει κατά πολύ τον αντίστοιχο στις υπηρεσίες.
Από τις 12 ομάδες αγαθών και υπηρεσιών που συνθέτουν τον γενικό δείκτη, η υψηλότερη αύξηση των τιμών σημειώθηκε στην ένδυση και υπόδηση με 6,3% (συνεισφορά 0,3 ποσοστιαίων μονάδων στον πληθωρισμό του γενικού δείκτη τον Μάιο του 2024 και ακολούθησαν ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια με 4,8% (0,9 ποσοστιαίες μονάδες), εκπαίδευση με 3,5% (0,1 ποσοστιαίες μονάδες), αναψυχή - πολιτιστικές δραστηριότητες με 3,0% (0,2 ποσοστιαίες μονάδες), μεταφορές με 2,9% (0,4 ποσοστιαίες μονάδες), διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά με 2,6% (0,5 ποσοστιαίες μονάδες), υγεία με 2,2% (0,1 ποσοστιαίες μονάδες), αλκοολούχα ποτά και καπνός με 1,1% (0,0 ποσοστιαίες μονάδες), άλλα αγαθά και υπηρεσίες με 0,2% (0,0 ποσοστιαίες μονάδες), διαρκή αγαθά-είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες με -0,2% (0,0 ποσοστιαίες μονάδες), επικοινωνίες με -1,2% (-0,1 ποσοστιαίες μονάδες) και στέγαση, νερό, ηλεκτρικό, αέριο και άλλα καύσιμα με -2,1% (-0,2 ποσοστιαίες μονάδες).
Τη μεγαλύτερη συμβολή στην επιβράδυνση του πληθωρισμού είχε η ομάδα αγαθών και υπηρεσιών ήταν αυτή τη διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών -αφαίρεσε 0,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2024- και ακολούθησαν τα ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια, η στέγαση, νερό, ηλεκτρικό αέριο και άλλα καύσιμα, η υγεία και τα άλλα αγαθά και υπηρεσίες. Αντιθέτως, οι μεταφορές και η ένδυση και υπόδηση πρόσθεσαν εν συνόλω 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό του Μαϊ-24 σε σύγκριση με τον Απρ-24.
Τέλος, η ομάδα αγαθών και υπηρεσιών που είχε τη μεγαλύτερη συμβολή στην επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Μαϊ-24 ήταν αυτή τη διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών -αφαίρεσε 0,6 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Απρ-24- και ακολούθησαν τα ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια, η στέγαση, νερό, ηλεκτρικό αέριο και άλλα καύσιμα, η υγεία και τα άλλα αγαθά και υπηρεσίες. Αντιθέτως, οι μεταφορές και η ένδυση και υπόδηση πρόσθεσαν εν συνόλω 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό του Μαϊ-24 σε σύγκριση με τον Απρ-24.
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του πληθωριστικού κύματος που εξελίσσεται στην Ελλάδα και την αλλοδαπή από το 2ο εξάμηνο του 2021 μέχρι σήμερα, είναι οι υψηλές αυξήσεις των τιμών των τροφίμων. Αναλυτικά, η σωρευτική αύξηση των τιμών των τροφίμων τον Μαϊ-24 σε σύγκριση με τον Μαϊ-19 ανήλθε στο 31,1% (15,5% για τον γενικό δείκτη) για την Ελλάδα και στο 30,8% (20,0% για τον γενικό δείκτη) για την Ευρωζώνη.
Από τις χώρες της Ευρωζώνης (εξαιρουμένων της Ιρλανδίας και του Λουξεμβούργου), η Λιθουανία ήταν η πρωταθλήτρια στη σωρευτική αύξηση των τιμών των τροφίμων (52,9%, 37,2% για τον γενικό δείκτη) και ακολούθησαν: Σλοβακία (49,2%, 34,1%), Εσθονία (48,3%, 39,5%), Λετονία (46,0%, 33,3%), Κροατία (39,7%, 27,1%), Γερμανία (37,0%, 22,1%), Μάλτα (35,9%, 16,4%), Ισπανία (35,4%, 17,7%), ΕΕ-27 (34,1%, 23,1%) Πορτογαλία (31,4%, 18,1%), Ελλάδα (31,1%, 15,5%), Ευρωζώνη (30,8%, 20%), Σλοβενία (30,2%, 21,4%), Αυστρία (29,4%, 25,4%), Βέλγιο (29,1%, 21,1%), Ολλανδία (28,4%, 24,6%), Γαλλία (26,4%, 17,6%), Ιταλία (25,5%, 17,9%), Κύπρος (23,1%, 16,3%) και Φινλανδία (23,1%, 15,4%).
Τέλος, σε ό,τι αφορά την περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, ο υποδείκτης των τροφίμων με τη μεγαλύτερη σωρευτική αύξηση των τιμών τον Μαϊ-24 σε σχέση με τον Μαϊ-19 ήταν τα έλαια και λίπηε 88,6% (η υψηλότερη ενίσχυση καταγράφηκε στην Ισπανία με 138,4%, βλέπε Πίνακα 1) και ακολούθησαν: κρέατα γενικά με 33,8%, γαλακτοκομικά και αυγά με 33,7%, φρούτα γενικά με 28,2%, λαχανικά γενικά με 25,0%, ψωμί και δημητριακά με 24,0%, λοιπά τρόφιμα με 21,2%, ψάρια γενικά με 20,0% και ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά με 14,7%.