Επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος των οικιακών καταναλωτών και τον Σεπτέμβριο προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον realfm 97,8.
Η κυβέρνηση είναι πιο κοντά στο να πάμε σε επιδότηση, παραδέχτηκε ο υπουργός, καθώς «δεν θεωρούμε ότι η τιμή αυτή που διαμορφώθηκε τον Αύγουστο βγαίνει για τα νοικοκυριά χωρίς μία μικρή ενίσχυση», επιβεβαιώνοντας το χθεσινό ρεπορτάζ του Insider.gr, για το ότι τα δεδομένα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας «γέρνουν την πλάστιγγα» στην παράταση της στήριξης των νοικοκυριών.
Σημειώνεται πως τα νέα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου ανακοινώνονται από τους παρόχους το αργότερο ως το βράδυ της Κυριακής, ενώ τον προηγούμενο μήνα οι επιδοτήσεις ήταν 1,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
«Ο σκοπός είναι να είμαστε λίγο κάτω από τα 15 λεπτά, περιμένουμε να δούμε βέβαια και τις τελικές δηλώσεις των παρόχων. Τα τιμολόγια θα είναι στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα, έτσι ώστε να κρατηθούν και οι τιμές σταθερές», είπε ο κ. Σκυλακάκης.
Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση χορηγήθηκε τον Αύγουστο στα κυμαινόμενα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και τον επόμενο μήνα. «Εμείς έχουμε τους πόρους από την φορολογία που βάλαμε και εξετάζεται η επιδότηση και τον Σεπτέμβριο μέχρι να υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών», συνέχισε ο υπουργός.
Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η έκτακτη φορολόγηση στο αέριο για ηλεκτροπαραγωγή (που επιβλήθηκε τον Αύγουστο) άφησε ένα σημαντικό αποθεματικό στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, καθώς τα ποσά που συγκεντρώθηκαν υπερκάλυψαν τις χρηματοδοτικές ανάγκες για την επιδότηση του Αυγούστου. Ως συνέπεια, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να στηρίξει τους οικιακούς λογαριασμούς και τον Σεπτέμβριο, χωρίς να παρατείνει το μέτρο.
«Από εκεί και πέρα η ελπίδα μου είναι, παρά κάποια ανησυχητικά που σας είπα, η σημαντική πτώση της ζήτησης, γιατί το φθινόπωρο πάμε από τα 7,5 με 10 στα 5 με 6, να έχουμε αποκλιμάκωση λόγω της φυσιολογικής ζήτησης της εποχής και λόγω της εισόδου των νέων ανανεώσιμων πηγών», επεσήμανε.
«Από εκεί και πέρα πέφτει η ζήτηση το φθινόπωρο. Υπάρχουν δύο παράγοντες που είναι παράγοντες ανησυχίας. Ο ένας παράγων το σχέδιο καταστροφής των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας το οποίο υλοποιεί η Ρωσία ως μέθοδο πολέμου. Αυτή η μέθοδος πολέμου που είναι και, πώς να το εξηγήσω, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε ο κ. Σκυλακάκης.
Για το θέμα με τα νεκρά ψάρια, στον Παγασητικό και στον Ξυριά, ο υπουργός ανέφερε ότι πιθανόν να χρειαστεί παρέμβαση της κυβέρνησης και κάποια χρηματοδότηση είτε από το υπουργείο Εσωτερικών που έχει τη σχετική αρμοδιότητα και κονδύλια «και να δούμε αν και εμείς μπορεί κάτι να βρούμε για να βοηθήσουμε, για να λυθεί το θέμα».
«Η διαχείριση των ψαριών είναι πράγματι ευθύνη της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των δευτεροβάθμιων, γιατί είναι απόβλητα, βιολογικά απόβλητα στην πραγματικότητα. Εμείς τώρα καταθέσαμε ένα νομοσχέδιο, βγήκε σε διαβούλευση χθες, στο οποίο βάζουμε την δυνατότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που δεν υπάρχει σήμερα νομικά, για να παρεμβαίνουμε σε μείζονες καταστροφές όταν έχουν αδυναμία οι περιφερειακές και οι τοπικές αρχές και σε κάθε περίπτωση ήταν σημαντικό και με το Δήμαρχο Βόλου σήμερα, για να μέσα στα θέματα που θα συζητήσουμε θα είναι και αυτό. Για το τι βοήθεια τυχόν χρειάζεται για αυτόν τον σκοπό», τόνισε.