Χατζηδάκης: 12 νέες αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων 1,45 δισ. ευρώ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χατζηδάκης: 12 νέες αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων 1,45 δισ. ευρώ
Όλα προχωρούν στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού και προτεραιότητα δίνεται σε στεγαστικό, δημογραφικό και κλιματική αλλαγή, είπε ο ΥΠΕΘΟ. Εξειδίκευσε 12 νέες αυξήσεις αποδοχών και 12 νέες μειώσεις φόρων. Τα νέα μέτρα στήριξης έως το τέλος του 2025 φτάνουν σε αξία τα 1,45 δισ. ευρώ. Εξ αυτών 550 εκατ. ευρώ είναι αυξήσεις αποδοχών και 900 εκατ. ευρώ είναι μειώσεις φορολογίας.

Τα μέτρα του πακέτου της ΔΕΘ, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξειδικεύουν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και οι υφυπουργοί Χρίστος Δήμας και Θάνος Πετραλιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη όλα προχωρούν στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού και προτεραιότητα δίνεται σε στεγαστικό, δημογραφικό και κλιματική αλλαγή. Ο υπουργός εξειδίκευσε 12 νέες αυξήσεις αποδοχών και 12 νέες μειώσεις φόρων. Τα νέα μέτρα στήριξης έως το τέλος του 2025 φτάνουν σε αξία τα 1,45 δισ. ευρώ. Εξ αυτών 550 εκατ. ευρώ είναι αυξήσεις αποδοχών και 900 εκατ. ευρώ είναι μειώσεις φορολογίας.

Επιπλέον περιθώριο μισό δισ. δίνουν οι Βρυξέλλες

Μάλιστα, ο ΥΠΕΘΟ ανέφερε ότι η αύξηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών, χωρίς τα νέα μέτρα, ανέρχεται 2,8 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με τα νέα μέτρα θα φτάσει στα 3,8 δισ. ευρώ «μεικτά», ή σε 3,5 δισ. ευρώ «καθαρά» μαζί με τα μέτρα εξισορρόπησης εσόδων. Δηλαδή θα είναι αυξημένη κατά 500 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έθεσε το καλοκαίρι η Κομισιόν (3 δισ. ευρώ περίπου ή 3% άνοδος ετησίως των καθαρών πρωτογενών δαπανών).

Από την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς ανήγγειλε πως στις αρχές Οκτωβρίου θα κατατεθεί ο πολυετής προϋπολογισμός στην Κομισιόν καθώς εκτιμάται πως έως το τέλος του μήνα θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση για την εν λόγω αύξηση του περιθωρίου δαπανών. Επίσης προαναγγέλθηκε και νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης από τα 2,8 δισ. επιπλέον δαπανών του 2025 το 1 δισ. ευρώ αφορά αύξηση τακτικών δαπανών λόγω πληθωρισμού και ανάπτυξης, το 1 δισ. ευρώ αφορά το συνταξιοδοτικό (400 ευρώ οι αυξήσεις από 1/1/2025 και 600 εκατ. λόγω νέων συντάξεων) και περίπου 850 εκατ. ευρώ από τα εξοπλιστικά, καθώς του χρόνου παραλαμβάνουμε και την πρώτη φρεγάτα Belharra.

Απαντώντας σε ερώτηση του insider.gr ο κ. Πετραλιάς διευκρίνισε πως το όριο αύξησης των δαπανών 3% ετησίως ισχύει για όλη τη διάρκεια του τετραετούς προγράμματος που θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες και σημείωσε πως το 2026 αναμένεται μια επιπλέον αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά περίπου 450 εκατ. ευρώ και σταθεροποίηση στα 2 δισ. ευρώ τις επόμενες χρονιές.

Στην Ελλάδα σημειώνεται η μεγαλύτερη αύξηση των ποσοστιαίων επενδύσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών, η μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας σε όλη την ΕΕ και αύξηση του μέσο μισθού κατά 20,2%, συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.

«Σταθερά εξακολουθούμε να υπερβαίνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, έχουμε αύξηση των κονδυλίων για τις δημόσιες επενδύσεις καθώς και αύξηση των φορολογικών εσόδων, χωρίς αύξηση φόρων», είπε επίσης.

Πώς θα λειτουργήσει η φοροαπαλλαγή για τα κλειστά διαμερίσματα

Επιπλέον, όπως διευκρινίστηκε, προθεσμία 15 μηνών θα έχουν οι ιδιοκτήτες κλειστών διαμερισμάτων που θέλουν να τα νοικιάσουν για λάβουν την τριετή απαλλαγή φόρου από τα έσοδα που θα έχουν από τα ενοίκια.

Το μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα ισχύσει για κατοικίες έως 120 τ.μ. που έχουν παραμείνει κλειστές για τουλάχιστον τρία χρόνια και οι οποίες θα νοικιαστούν έως 31 Δεκεμβρίου 2025.

«Θέλουμε να δώσουμε ένα κίνητρο για να αυξηθούν άμεσα τα διαθέσιμα προς μίσθωση διαμερίσματα μέχρι το τέλος του 2025 και βάζουμε ένα όριο να είναι κλειστά για τουλάχιστον τρία χρόνια για να μην υπάρξουν παιχνίδια», είπε ο υπουργός ΠΕΘΟ Κ. Χατζηδάκης.

Από τα στοιχεία του 2023 υπολογίζεται ότι υπάρχουν περί τα 600.000 κλειστά ακίνητα, εκ των οποίων μισθώθηκαν περίπου 7.000 ακίνητα ή περίπου το 1,2%.

12 νέες μειώσεις φόρων και 12 αυξήσεις αποδοχών

Aυξήσεις αποδοχών

Άρα, συνολικό κόστος 243 εκατομμύρια ευρώ για το 2024 γιατί αρκετά από αυτά θα καταβληθούν τον Δεκέμβριο και 550 εκατομμύρια ευρώ για το 2025.

Μειώσεις φόρων - εισφορών

Οι μειώσεις θα έχουν κόστος για τον προϋπολογισμό 900 εκατ. ευρώ με αντίστοιχο όφελος για τους φορολογούμενους.

Για το τεκμαρτό τρόπο υπολογισμού των ελεύθερων επαγγελματιών όπως σημείωσε ο κ. Δήμας θα υπάρξει αλλαγή υπολογισμού του ορίου, ώστε ο υψηλότερος μισθός να μην επιδρά πολλαπλασιαστικά αλλά συγκριτικά. Όπως είπε, αυτό πρόκειται να μειώσει σημαντικά το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα για όσους έχουν υψηλόμισθους εργαζομένους.

Ένα μεγάλο ζήτημα που παραμένει ανοιχτό είναι το πως θα επηρεάσει τις δαπάνες του προϋπολογισμού ενδεχόμενη απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, η οποία αναμένεται εντός του φθινοπώρου. Μια οριστική απόφαση του ΣτΕ θα σημαίνει ένα επιπλέον κόστος περίπου 500 εκατ. ευρώ. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας απάντησε για το σχετικό ζήτημα όταν θα υπάρξει απόφαση από το ΣτΕ.

Ειδικότερα οι παρεμβάσεις ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος για το 2025 αναλύονται ως εξής:

Αύξηση αποδοχών

1. Αύξηση συντάξεων με βάση τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ. Η αύξηση εκτιμάται από 2,2% έως 2,5% με εκτιμώμενο κόστος περί τα 400 εκατ. ευρώ.

2. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ευρώ σε 670.000 συνταξιούχους με προσωπική διαφορά τον Δεκέμβριο

3. Oριζόντια αύξηση των μισθών στο Δημόσιο ώστε ο εισαγωγικός να μην υπολείπεται του επιπέδου του κατώτατου μισθού. Το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού θα προσδιορίσει την αύξηση των μισθών στο Δημόσιο που θα εφαρμοστεί από 1ης Απριλίου 2025.

4. Διεύρυνση του επιδόματος επίτευξης στόχων, με κόστος 40 εκατ. ευρώ.

5. Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος για τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια από τα 1.500 στα 2.000 ευρώ ετησίως και 2.500 σε περίπτωση συγκατοίκησης, από το τρέχον σχολικό έτος.

6. Αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης των νυχτερινών των ένστολων (αστυνομία, πυροσβεστικό σώμα, λιμενικό, ένοπλες δυνάμεις) από 1/1/2025. Η ωριαία αποζημίωση θα ανέλθει από τα 2,77 στα 3,33 ευρώ ανά ώρα. Σημειώνεται ότι οι ώρες νυχτερινής απασχόλησης διαφέρουν ανά υπηρεσία (εν γένει κυμαίνονται από 10 έως 64 ώρες). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για αστυνομικό με 64 ώρες νυχτερινής απασχόλησης η εν λόγω αύξηση αντιστοιχεί σε 36 ευρώ μικτά ή 22 ευρώ καθαρά μηνιαίως. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε 25 εκατ. ευρώ ετησίως.

7. Κίνητρο προσέλκυσης ιατρών σε προβληματικές και άγονες περιοχές. Θεσπίζεται από τον Σεπτέμβριο του 2024 αυξημένο κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής των ιατρών του ΕΣΥ σε προβληματικές και άγονες περιοχές ύψους 200 έως και 600 ευρώ μηνιαίως ανάλογα με την ειδικότητα και την περιοχή. Σήμερα αφορά περίπου 3.300 ιατρούς του ΕΣΥ, με στόχο αυτός ο αριθμός να αυξηθεί, και το ετήσιο δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται σε περίπου 16 εκατ. ευρώ.

8. Μία επιπλέον δόση στους δικαιούχους επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ. Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν επιπλέον μία δόση επιδόματος παιδιού. Αφορά περίπου 767.000 δικαιούχους και το κόστος ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.

9. Ενίσχυση 200 ευρώ για δικαιούχους επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ. Πρόκειται για περίπου 37.000 δικαιούχους του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ. Το κόστος είναι 7 εκατ. ευρώ.

10. Ενίσχυση 200 ευρώ για δικαιούχους επιδόματος ΑΜΕΑ ΟΠΕΚΑ. Αφορά περίπου 185.000 άτομα και το κόστος εκτιμάται σε 37 εκατ. ευρώ.

11. Ενίσχυση 200 ευρώ για τους ανασφάλιστους υπερήλικες. Οι ανασφάλιστοι υπερήλικες δικαιούχοι του αντίστοιχου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ (περίπου 35.000) θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ. Το κόστος εκτιμάται σε 7 εκατ. ευρώ.

12. Επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (περίπου 205.000) θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος κατά τον μήνα Δεκέμβριο. Το κόστος εκτιμάται σε 22 εκατ. ευρώ.

Μειώσεις φόρων-εισφορών

1. Μείωση 1% των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2025, εκ των οποίων 0,5% από τις εισφορές εργαζομένων και 0,5% από τις εργοδοτικές εισφορές κλάδου υγείας, με καθαρό κόστος 440 εκατ. ευρώ.

2. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το τέλος επιτηδεύματος μειώθηκε πέρυσι κατά 50 %, από 650 στα 325 ευρώ και το 2025 καταργείται

3. Μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο με την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή από το 2025.

4. Απαλλαγή φόρου εισοδήματος για κενά ακίνητα που θα ενοικιαστούν. Όποιος ιδιοκτήτης μετατρέψει από τις 8/9/2024 και έως 31/12/2025 κενό ακίνητο (όπως προκύπτει από το Ε2 για τουλάχιστον 3 έτη) ή ακίνητο που βρίσκεται σε βραχυχρόνια μίσθωση (για τουλάχιστον 3 έτη), σε μακροχρόνια μίσθωση (τουλάχιστον 3ετή όπως προκύπτει από το ηλεκτρονικό μισθωτήριο), θα έχει απαλλαγή φόρου εισοδήματος για το εν λόγω ενοίκιο για 3 έτη. Αφορά ακίνητα έως 120 τ.μ.

5. Απαλλαγή από ΦΠΑ για νέα κτίρια (επέκταση το 2025)

Η αναστολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές παρατείνεται τα 5 τελευταία έτη με δημοσιονομικό κόστος: 20 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

6. Κατάργηση τέλους σταθερής τηλεφωνίας (5%) για συνδέσεις με οπτική ίνα (≥100 mbps)

7. Απαλλαγή από το φόρο ασφαλίστρου (15%) συμβολαίων υγείας για παιδιά έως 18 ετών. Σε περίπτωση οικογενειακού ή ομαδικού συμβολαίου ο φόρος μειώνεται αναλογικά με τον αριθμό των ανήλικων μελών που καλύπτει.

8. Φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών επιχειρήσεων υπέρ νέων γονέων. Δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, οικειοθελείς χρηματικές παροχές του εργοδότη οι οποίες παρέχονται σε νέο γονέα για το χρονικό διάστημα έως δώδεκα μήνες από την απόκτηση τέκνου, μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως προσαυξανόμενο κατά επιπλέον 5.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

9. Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 20% για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Διπλασιάζεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ για κατοικίες, με φορολογητέα αξία έως 500.000 ευρώ, που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές από 10% σε 20% (αφορά και τον ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιωθεί το 2025 για τους μήνες που κάποιος είναι ασφαλισμένος το 2024 αναλογικά). Οι κατοικίες με φορολογητέα αξία άνω των 500.000 ευρώ συνεχίζουν να έχουν έκπτωση 10% και θα πρέπει έως 1/6/2025 να έχουν ασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές (πλημμύρα, πυρκαγιά, σεισμό). Σε περίπτωση φυσικής καταστροφής μετά την 01/06 δεν θα αποζημιώνονται.

10. Αυτοτελής φορολόγηση εφημεριών ιατρών ΕΣΥ με συντελεστή 22%. Το μηναίο καθαρό όφελος μεσοσταθμικά για τους ιατρούς υπολογίζεται σε 150 ευρώ και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τα 200. Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιανουάριο του 2024 αυξήθηκε η αποζημίωση εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ κατά 20%.

11. Κίνητρα συγχωνεύσεων και εξαγορών. Το σχετικό σχέδιο νόμου παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο και πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Προβλέπει αυξημένες εκπτώσεις δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, κίνητρα για εμπορική εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας, διεύρυνση φορολογικών κινήτρων για τους angel investors, κ.α.

12. Μείωση φόρων χαρτοσήμου σε μια σειρά από συναλλαγές. Το σχετικό νομοσχέδιο έχει κατατεθεί στη Βουλή. Οι κυριότερες συναλλαγές στις οποίες καταργείται το τέλος αφορούν τους τόκους επιχειρηματικών δανείων και πιστώσεων, ασφαλιστικές συναλλαγές, χρησιδάνεια, σύσταση και αύξηση κεφαλαίου μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων, διάφορες άδειες για άσκηση επαγγέλματος ή έναρξης δραστηριότητας, άδειες γάμου και πράξη διαζυγίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πακέτο ΔΕΘ: Αποκαλυπτήρια για τις παρεμβάσεις σε μισθωτούς, δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους

Τράπεζες: Ανάσα στη στεγαστική πίστη θα δώσει το «Σπίτι μου 2» - Δάνεια 405 εκατ. από το αρχικό πρόγραμμα μέχρι τέλος Ιουλίου

Προς μειώσεις τιμών στις τηλεπικοινωνίες - Στα μέσα Σεπτεμβρίου το κουπόνι για γρήγορο Internet

gazzetta
gazzetta reader insider insider