Σημαντικές επενδύσεις σε ενέργεια και υποδομές στην πράσινη οικονομία ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι ομιλητές στην ενότητα «Ελλάδα 2030: Στρατηγικές Επενδύσεις για την Πράσινη Μετάβαση» του 2nd Growthfund Summit, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.
Ο Κωστής Ρόκας, Managing Director της CVC Capital Partners, υπογράμμισε ότι το επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ για πράσινες πρωτοβουλίες συνεχίζει να επιταχύνεται. Μόνο κατά το πρώτο εννεάμηνο, οι επενδύσεις έφτασαν τα 1,6 δισ. ευρώ, διπλάσιες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι, με έμφαση στις ΑΠΕ και τα δίκτυα διανομής. Τα επόμενα χρόνια, η ΔΕΗ θα συνεχίσει την υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδίου, καθιστώντας την όχι μόνο ηγέτιδα δύναμη στην Ελλάδα, αλλά και μία από τις κορυφαίες εταιρείες στην ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη.
Μιλώντας για την ενέργεια, ο κ. Ρόκας κατέληξε: «Η ενέργεια δεν είναι μόνο η ραχοκοκαλιά της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και ένα κρίσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Σε αυτό το νέο τοπίο, η χώρα μας, με τη στρατηγική της θέση, τους πλούσιους ανανεώσιμους πόρους και τη δέσμευσή της για ενεργειακή μετάβαση, μπορεί να αναδειχθεί σε πρωτοπόρο της βιώσιμης ανάπτυξης στην Ευρώπη».
Ο Κωνσταντίνος Μαύρος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΔΕΗ/ΑΠΕ & Διευθύνων Σύμβουλος στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, τόνισε ότι την επόμενη τριετία οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα φτάσουν τα 3 δισ. ευρώ, με σημαντικά ανοίγματα και εκτός συνόρων και έμφαση στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Τοποθετώντας στο επίκεντρο την κλιματική προσαρμογή και την ενεργειακή μετάβαση, αναφέρθηκε στη σημασία βελτίωσης των δικτύων και τις επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας, λέγοντας ότι όσο υπάρχει βελτίωση, τόσο θα ενισχύεται η δυνατότητα για μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη.
Ο Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ανέδειξε τα δύο νέα και πολύ σημαντικά προϊόντα στην αγορά ενέργειας: Την Πλατφόρμα PPA του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (enex), που μόλις ξεκίνησε και τα 15λεπτα παράγωγα (15’ min MTUs) που βρίσκονται στο τελικό στάδιο με προοπτική να ενεργοποιηθούν το νέο έτος. Το Χρηματιστήριο Ενέργειας που ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2018 και αποτελείται από τέσσερις βασικές αγορές: την αγορά επόμενης ημέρας, την ενδοημερήσια αγορά, την αγορά εξισορρόπησης και την προθεσμιακή αγορά, προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα. Όπως τόνισε ο κ. Σαββάκης, μιλώντας στη δημοσιογράφο του mononews.gr Μαρίνα Πρωτονοταρίου, το Χρηματιστήριο Ενέργειας ενισχύει το κομμάτι των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές και δημιουργεί ευρύ πεδίο συνεργασιών, σε ένα περιβάλλον με πολλές προκλήσεις.
Η Μαριάννα Ναθαναήλ, Επικεφαλής Γραφείου Αθήνας στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τόνισε ότι το 2024 οι επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση θα φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ για το 2025 έχουν δρομολογηθεί ακόμα μεγαλύτερες πράσινες επενδύσεις. Η ίδια ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων λειτουργεί ως καταλύτης για τις επενδύσεις, τοποθετώντας την πράσινη μετάβαση στο κέντρο του επενδυτικού σχεδιασμού. Το 2021 εξελίχθηκε σε κλιματική τράπεζα, προσανατολίζοντας το 50% των επενδύσεων, στη βιώσιμη ανάπτυξη. «Η Ελλάδα αποτελεί συνεπή σύμμαχο στον πράσινο στόχο, με τις χρηματοδοτήσεις να φτάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ το 2023. Συνεπής στη σχέση της με τη χώρα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα στηρίξει και την ανάπτυξη της βιώσιμης κατοικίας» πρόσθεσε.