Η παρατεταμένη καλοκαιρία του Ιανουαρίου έδωσε τη θέση της στο τσουχτερό κρύο και αναθέρμανε τη ζήτηση των καταναλωτών για πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο λόγω της χαμηλότερης τιμής σε σχέση με πέρυσι, καθίσταται πιο προσιτό στα ελληνικά νοικοκυριά. Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στα 1,255 ευρώ το λίτρο, ελαφρώς χαμηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα και σχεδόν κατά 10 λεπτά φθηνότερα σε σχέση με πέρυσι.
Πηγή της ελληνικής αγοράς, μιλώντας στο Insider.gr, εκτιμά ότι παρά τα σκαμπανεβάσματα και τη σχετική άνοδο (καθώς στην αρχή της σεζόν, η τιμή ήταν σχεδόν 30 λεπτά χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι), δεν αναμένονται σημαντικές αυξήσεις ενώ εφόσον περάσει το πρώτο κύμα αντιδράσεων στις κυρώσεις του Τραμπ, οι τιμές αναμένεται να πέσουν.
Φυσικά, υψηλότερες σε σχέση με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης σε μέρη της χώρας τα οποία παραδοσιακά πωλούν πιο ακριβά λόγω μεταφορικών και άλλων παραγόντων. Στο νομό Κυκλάδων, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι στα 1,383 ευρώ το λίτρο, στο νομό Δωδεκανήσου στα 1,365, στο νομό Λέσβου στα 1,321 και στο νομό Ρεθύμνου στα 1,341 ευρώ το λίτρο.
Παρ' όλο που οι τάσεις βραχυπρόθεσμα προδιαγράφονται ανοδικές λόγω της πολιτικής του Αμερικανού προέδρου, η διεθνής αγορά αναμένει ότι τελικά, οι κινήσεις αυτές θα ωθήσουν πτωτικά τις τιμές, κυρίως στο δεύτερο μισό του 2025 καθιστώντας τα πετρελαιοειδή φθηνότερα για τις χώρες που εισάγουν (και δεδομένου ότι η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα).
Citi: Πτωτικά θα κινηθεί το πετρέλαιο μέσα στο 2025 – Στα 60-65 δολάρια το Brent
Οι ΗΠΑ έχουν μπει σε έναν χορό κυρώσεων προς πάσα κατεύθυνση εγείροντας φόβους για διευρυμένο εμπορικό πόλεμο ο οποίος θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομία.
Ο Τραμπ υπέγραψε την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από όλες τις χώρες κλιμακώνοντας την επιθετική στρατηγική του. Μόλις πριν από μια εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε δασμούς στον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα, αλλά ανέστειλε τους δασμούς προς τις γειτονικές του χώρες την επόμενη μέρα.
Υπάρχουν ανησυχίες ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να περιορίσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση ενέργειας. Ωστόσο, οι επενδυτές φαίνεται ότι δεν βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα, καθώς όπως σημειώνουν, εάν η πολιτική αυτή καταστεί πάγια, τότε η αγορά ίσως προσαρμοστεί σε τέτοιου είδους απειλές.
Η Ουάσιγκτον έχει ενισχύσει και την πίεση στο Ιράν από την περασμένη εβδομάδα, με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να επιβάλλει νέες κυρώσεις σε δεξαμενόπλοια που βοηθούν στη μεταφορά εκατομμυρίων βαρελιών ιρανικού αργού στην Κίνα.
Οι κυρώσεις στο Ιράν και η αποτυχία επίτευξης πυρηνικής συμφωνίας αποτελούν ανοδικούς κινδύνους για τις τιμές του πετρελαίου, παρόλο που οι πολιτικές του Τραμπ στοχεύουν να οδηγήσουν τις τιμές της ενέργειας σε χαμηλότερα επίπεδα, ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της Citi.
«Βλέπουμε ότι το πετρέλαιο είναι πιθανό να διαπραγματεύεται προς τα κάτω τον επόμενο μήνα με την πτωτική πίεση να αυξάνεται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους», ανέφεραν.
Το Brent προβλέπεται να φτάσει κατά μέσο όρο στα 60 με 65 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο εξάμηνο του 2025, καθώς ο Τραμπ θα επιμείνει σε πολιτικές που θα έχουν στόχο τη μείωση των τιμών της ενέργειας, επεσήμανε η τράπεζα.