Θεσμοί και κυβέρνηση τρέχουν για συμφωνία, αλλά η Γερμανία δεν βιάζεται

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Θεσμοί και κυβέρνηση τρέχουν για συμφωνία, αλλά η Γερμανία δεν βιάζεται

Μπορεί κυβέρνηση και θεσμοί να έχουν «πατήσει το γκάζι» στις διαπραγματεύσεις επί αθηναϊκού ώστε να οδηγηθούν σε συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement) έως το Σάββατο, ωστόσο εάν μέχρι την 1η Ιουνίου το ΔΝΤ δεν έχει λάβει όσα ζητάει από την ευρωζώνη στο μέτωπο του χρέους, τότε η κατάσταση κινδυνεύει να περιπλεχθεί.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν ξεκαθάρισε χθες από τις Βρυξέλλες πως ο χρόνος τελειώνει και πως στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης, 24 Μαΐου, θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ώστε να μπορέσει το ΔΝΤ να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του.

Η Γερμανία ωστόσο κρατά σκληρή στάση στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, αρνούμενη να αποδεχθεί τη θέσπιση ενός αυτόματου μηχανισμού μείωσης των ετησίων πληρωμών για τοκοχρεολύσια, στην περίπτωση που η ελληνική οικονομία δεν αναπτύσσεται βάσει των στόχων του προγράμματος. Αντιθέτως, το Βερολίνο επιθυμεί πριν από την ελάφρυνση των πληρωμών εξυπηρέτησης τους χρέους να προηγείται ειδική αξιολόγηση από τους θεσμούς και κυρίως έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο. Ενώ έχει προτείνει και ένα αντίστροφο μηχανισμό μεγαλύτερων αποπληρωμών χρέους εφόσον η Ελλάδα δεν πιάνει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους.

Η θέση αυτή της Γερμανίας έχει μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις για το χρέος, δεδομένου ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι κάθετα αντίθετο στην πολιτικοποίηση του μηχανισμού ελάφρυνσης του χρέους και στη σύνδεση του με χρονοβόρες διαδικασίες, καθώς φοβάται πως αυτό θα τροφοδοτήσει την αβεβαιότητα και θα καταστήσει τις αγορές ακόμη πιο επιφυλακτικές έναντι της Ελλάδος.

Σε κάθε περίπτωση εάν η απομείωση του ελληνικού χρέους από την ευρωζώνη δεν κριθεί επαρκής από τις αγορές, τότε η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με την ανάγκη λήψης μιας προληπτικής γραμμής στήριξης ή ενός νέου προγράμματος.

Μπορεί ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να έχει σχηματίσει ένα αποθεματικό 20 δισ. ευρώ έως σήμερα, το οποίο θα αυγατιστεί περεταίρω με 9 δισ. ευρώ από την επομένη δόση του ESM, ωστόσο αυτός ο «κουμπαράς ασφαλείας» δεν θα έχει καμία αξία εάν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εκτιναχθούν στα ύψη.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ματαίωνε άμεσα το σχεδιασμό του ΟΔΔΗΧ για την έκδοση δύο ομολόγων, ενός δεκαετούς και ενός επταετούς, έως το τέλος του έτους για την άντληση έως 4 δισ. ευρώ και θα τροφοδοτούσε πιέσεις στο κόστος δανεισμού του Δημοσίου.

Καταλυτικό ρόλο στην πορεία αυτή θα διαδραματίσουν οι οίκοι αξιολόγησης. Η Standard and Poor’s θα δημοσιοποιήσει την επομένη αξιολόγησή της για τη χώρα μας στις 20 Ιουλίου 2018 και αναμένεται να αποτελέσει «βαρόμετρο» για το πώς αποτιμάται η κατάσταση της Ελλάδος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider