Στα «βαθιά» μπαίνει σήμερα η διαπραγμάτευση κυβέρνησης - θεσμών

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στα «βαθιά» μπαίνει σήμερα η διαπραγμάτευση κυβέρνησης - θεσμών

Στα δύσκολα μέτωπα της αξιολόγησης θα εισέλθουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ).

Ο επανυπολογισμός του ΕΝΦΙΑ, η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών, οι πωλήσεις «κόκκινων» δανείων στα funds, η επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών εκτός Αθηνών, οι τοποθετήσεις γραμματέων και διευθυντών στα υπουργεία, η αξιολόγηση στο Δημόσιο και κάποια ανοικτά θέματα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων είναι τα ανοικτά ζητήματα του κειμένου της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) που κυβέρνηση και θεσμοί «κυνηγούν» να οριστικοποιηθεί έως το Σάββατο.

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών έχει καθυστερήσει και οι θεσμοί έχουν δώσει προθεσμία έως τις 14 Ιουνίου στην κυβέρνηση ώστε να εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση. Ωστόσο, ακόμη δεν έχουν αποσαφηνιστεί κομμάτια της μεθοδολογίας που θα ακολουθηθεί.

Ομοίως ο επανυπολογισμός του ΕΝΦΙΑ με τις νέες αξίες είναι σε εκκρεμότητα καθώς η κυβέρνηση έχει καταθέσει την τεχνική της πρόταση στους θεσμούς για το ζήτημα, αλλά εκείνοι δεν έχουν ακόμη απαντήσει επί αυτής.

Δεν είναι τυχαίο πως σήμερα στις 10.30 το πρωί οι επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των κλιμακίων θα εκκινήσουν με το ζήτημα των αντικειμενικών αξιών και του ΕΝΦΙΑ. Εν συνεχεία θα εξεταστούν και άλλα δημοσιονομικά προαπαιτούμενα, όπως το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που τελεί υπό κατάρτιση.

Μετά τα δημοσιονομικά θα ακολουθήσει συζήτηση για θέματα του υπουργείου Υγείας. Εν συνεχεία θα γίνει συζήτηση για το χαρτοφυλάκιο της δημόσιας διοίκησης με την αξιολόγηση, την κινητικότητα και τις εκκρεμότητες στις τοποθετήσεις νέων Γενικών Γραμματέων και Γενικών Διευθυντών να θεωρούνται ζητήματα «αγκάθια».

Το σημερινό πρόγραμμα επαφών θα κλείσει με τις διαπραγματεύσεις για τα χρηματοπιστωτικά θέματα. Σε αυτόν τον τομέα το πλέον ακανθώδες ζήτημα είναι οι αλλαγές που ζητούν οι δανειστές για να διευκολυνθεί ακόμη περισσότερο η πώληση «κόκκινων» δανείων σε funds από τις τράπεζες.

Η κυβέρνηση έως σήμερα θέλει να αποφύγει να κάνει νομοθετικές αλλαγές και υπόσχεται καλύτερο συντονισμό της διαδικασίας κάτι που όμως δεν αρκεί στους θεσμούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider