Αισιοδοξία για τεχνική συμφωνία τις επόμενες ώρες

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αισιοδοξία για τεχνική συμφωνία τις επόμενες ώρες

Αισιοδοξία για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας με τους δανειστές εντός των επόμενων ωρών επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο, καθώς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαβουλεύσεις στο Χίλτον.

Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης, 24 Μαΐου, όπου αναμένεται να εξεταστεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην τέταρτη αξιολόγηση, αλλά και το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους με στόχο μια συμφωνία που θα επιτρέψει την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ.

Το Βερολίνο, πάντως, κρατάει χαμηλά τον πήχη των προσδικιών, διαμηνύοντας «ουδέν νεώτερον». «Το θέμα του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής βρίσκεται την επόμενη εβδομάδα στην ημερήσια διάταξη του Eurogroup. Εκεί οι θεσμοί θα ενημερώσουν για το πού βρίσκονται τα πράγματα και τότε θα μπορέσουμε κι εμείς πάλι να ενημερώσουμε για την κατάσταση. Πέρα από αυτό δεν υπάρχουν νεότερα». Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Ντένις Κόλμπεργκ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να εξευρεθεί λύση τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο παροχής προληπτικής πιστωτικής γραμμής μετά το τέλος του προγράμματος, ο κ. Κόλμπεργκ επανέλαβε ότι «το θέμα τώρα είναι η τέταρτη αξιολόγηση, η οποία είναι σε εξέλιξη και όλα τα περαιτέρω βήματα θα πρέπει να αποφασιστούν στον κατάλληλο χρόνο».

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις την Παρασκευή

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η συζήτηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς για τις αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ενώ αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για το πληροφοριακό σύστημα οικονομικής διαχείρισης του Δημοσίου και το νέο λογιστικό σχέδιο.

Αυτό που έχει συμφωνηθεί για τον ΕΝΦΙΑ είναι να νομοθετηθεί η αναπροσαρμογή των συντελεστών υπολογισμού του και να διευρυνθεί η φορολογητέα βάση εφαρμογής του με τρόπο ουδέτερο ως προς τα έσοδα.

Οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ) θα έχουν στη 1 συζήτηση με το οικονομικό επιτελείο για το επιχειρηματικό περιβάλλον και τις αγορές προϊόντων η οποία θα επικεντρωθεί στο Κτηματολόγιο, στη χορήγηση αδειών επενδύσεων και στις αναγκαίες αλλαγές για να ευθυγραμμιστεί ο νόμος 2190/1920 για τις ΑΕ με τις βέλτιστες πρακτικές.

  • Στις 3 το απόγευμα διεξάγεται η συζήτηση για τα εργασιακά με τη διαιτησία και τις κλαδικές συμβάσεις να βρίσκονται στο μικροσκόπιο των θεσμών. Θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση για την κοινωνική πρόνοια με βασικό αντικείμενο τις αλλαγές στα επιδόματα.

Οι θεσμοί έχουν ζητήσει νέο σύστημα αξιολόγησης της αναπηρίας και αναπροσαρμογές στο σχετικό επίδομα, τη μεταρρύθμιση του συστήματος των μεταφορικών επιδομάτων στην Αθήνα, τη θέσπιση των επιδομάτων στέγασης, τη σύνταξη μελέτης για τη μεταρρύθμιση των εκπαιδευτικών επιδομάτων και την ένταξη των δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης Εισοδήματος στην αγορά εργασίας.

  • Στις 5 το απόγευμα εξετάζονται ξανά οι αλλαγές στο νόμο Κατσέλη και ειδικά η άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσους θέλουν να υπαχθούν στο νόμο, αλλά και η διευκόλυνση των funds στην αγορά κόκκινων δανείων μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων.
  • Το πρόγραμμα της ημέρας θα ολοκληρωθεί με συνάντηση στις 6 το απόγευμα η οποία θα επικεντρωθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2018-2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες όλα τα δεδομένα δείχνουν πως θα έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο εντός των επομένων ωρών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider