Κρίσιμο Eurogroup για την επομένη ημέρα του ΔΝΤ σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κρίσιμο Eurogroup για την επομένη ημέρα του ΔΝΤ σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

Οι εξελίξεις στο σημερινό Eurorogroup θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό το τι θα γίνει με το «επί της αρχής» πρόγραμμα που έχει το ΔΝΤ με την Ελλάδα.

Εφόσον δεν υπάρξει γεφύρωση των διαφορών μεταξύ Ταμείου και Βερολίνου τότε δεν θα καταστεί δυνατή η σύνταξη μιας θετικής έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους, εγκαίρως, ώστε να ληφθούν μέσα στον Ιούνιο οι αποφάσεις από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου.

Το Ταμείο διαφωνεί με τη θέση της Γερμανίας ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει κάθε φορά να λαμβάνει την έγκριση της γερμανικής βουλής και ζητά έναν αυτόματο μηχανισμό που θα ενεργοποιείται όταν συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι (π.χ. μικρότερη ανάπτυξη του αναμενομένου, αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες, κ.α.).

Πηγές του Ευρωσυστήματος θεωρούν πως η Γερμανία έχει καταλάβει πως θα πρέπει να διαλέξει μεταξύ μιας εφάπαξ υποχώρησης στο ζήτημα του χρέους και ενός νέου προληπτικού προγράμματος στήριξης, δεδομένου ότι κανείς δεν θέλει να συζητά το ενδεχόμενο νέου δανείου προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εάν η Γερμανία επιμείνει στις θέσεις της για το ελληνικό χρέος, το ΔΝΤ δεν θα επιτελέσει το σκοπό του στο ελληνικό πρόγραμμα, ο οποίος είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και η επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές με διατηρήσιμο τρόπο.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το «επί της αρχής» πρόγραμμα του ΔΝΤ θα τερματιστεί και θα πέσει στο Eurogroup το βάρος της απόφασης για το ποια θα είναι η παρουσία του Ταμείου στην επιτήρηση της Ελλάδος μεταμνημονιακά, το πως θα παρέχει την τεχνική του βοήθεια και τι θα γίνει με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ.

Πάντως, από την έδρα του ΔΝΤ αποφεύγουν να σχολιάσουν πληροφορίες για τις επαφές που είχε τα τελευταία 24ώρα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν σε Βερολίνο και Βρυξέλλες και αρκούνται στο να αναφέρουν πως γενικά έχουν υπάρξει σημαντικές συγκλήσεις στο ζήτημα του ελληνικού χρέους μεταξύ ευρωζώνης και Ταμείου.

Η πλέον σημαντική σύγκληση σχετίζεται με τις επεκτάσεις των ωριμάνσεων των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Για τα δάνεια αυτά, συνολικού ύψους 130,9 δισ. ευρώ και σταθμισμένης μέσης διάρκειας 32,4 έτη μελετάται η επέκταση της ωριμάνσεως τους έως τα 42,4 χρόνια, δηλαδή κατά 10 έτη. Στη βάση αυτή η εξόφληση των δανείων του EFSF θα εκκινήσει το 2033 και θα ολοκληρωθεί το 2066.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider